Artikel top billede

Pengene fra LTE-auktionen skal ikke øremærkes it- eller teleområdet, men hvor de gør mest gavn i samfundet generelt, melder teleordfører Morten Helveg Petersen fra Radikale Venstre.

Politikere: Telebranchen kan glemme auktionspenge

De danske mobilselskaber betaler sidst på året for retten til at drive mobilnet på nye frekvenser, men branchen skal ikke regne med, at pengene kommer til at gavne teleområdet, lyder det fra politikere.

I 2001 betalte fire mobilselskaber hver 950 millioner kroner for retten til at drive 3G-mobilnetværk.

Det vakte stor utilfredshed i branchen, at prisen blev så høj, og branchen mener stadig, at den blev sat år bagud efter den store udbetaling.

Sidst på året finder en ny auktion sted. Den såkaldte LTE-auktion, som flere også kalder 4G-auktionen. Denne gang bliver beløbene dog formentlig noget lavere.

Teleselskaberne har tidligere udtrykt, at pengene skal geninvesteres i noget, som også gavner telebranchen. Det budskab blev gentaget på gårsdagens bredbåndskonference, Fremtidens Bredbåndsmarked, på Nationalmuseet.

Direktør hos Telenor, Jesper Hansen, var en af dem, der efterspurgte, at politikerne brugte pengene på teknologier, der stimulerer telebranchen. Han nævnte telemedicin som et eksempel, som politikerne kunne sætte på dagsordenen.

Teleordførerne Morten Helveg Petersen (R) og Hanne Agersnap (SF), der repræsenterer partier i teleforligskredsen, vil dog ikke direkte øremærke licenspengene til telebranchen eller andre formål, der skal stimulere branchen.

"Jeg er principiel modstander af en cigarkasse-agtig konstruktion, hvor det præcis er det provenu, man skal bruge igen. Jeg synes, man skal prioritere det på anden vis," siger Morten Helveg Petersen.

SF: Samfundets prioriteter vigtigst
Ifølge den radikale politiker er det nødvendigt at tage "finansordfører-kasketten" på og se, hvor samfundet generelt har brug for penge.

"Jeg så hellere, at man prioriterede generelt, hvor man overfører provenuet til statskassen, og derefter prioriterer man i øvrigt udvikling, forskning, it og innovation på anden vis," siger Morten Helveg Petersen.

Han tilføjer, at nogle af disse punkter kunne komme ind som led i en større vækstpakke. Hos SF skal det også være et led i noget andet frem for en øremærket tilbagebetaling til branchen.

"Det er selvfølgelig mere logisk, at vi siger, at det er samfundets prioriteter, der skal ses bredt på, men området kunne vægte ret tungt i en vækstpakke," siger Hanne Agersnap.

Administrerende direktør i Telia og formand for ITEK, Jesper Brøckner, har tidligere efterspurgt, at politikerne satte flere midler af til at stimulere it- og telebranchen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere