Artikel top billede

Henrik Clausen, administrerende direktør hos Telenor, leverer gerne ydelser på dagens YouSee-kabelnet, hvis det bliver åbnet for fremmede. Foto: Lars Bech (Foto: Lars Bech)

Telenor lurer på åbning af TDC's kabel- og fibernet

Hvis IT- og Telestyrelsen pålægger TDC at åbne selskabets kabelnet og senere fibernet, er Telenor klar til at levere tjenester på nettene.

Skal TDC tvinges til at åbne sit kabelnet for andre tjenesteudbydere?

Det spørgsmål behandler IT- og Telestyrelsen i øjeblikket. Ender sagen med at tvinge TDC til at åbne op, står en af de helt store konkurrenter klar i kulissen som tjenesteudbyder. Telenor - det tidligere Sonofon og Cybercity.

"Vores udgangspunkt er, at vi vil levere tjenester på infrastrukturer, der er relevante fremadrettet, og når vi siger infrastruktur fremadrettet på fastnetområdet, så er der xDSL. Vi har også sagt, at vi er interesseret i at levere på kabelnettet i den diskussion, der har været omkring TDC's netværk," fortæller Telenors administrerende direktør, Henrik Clausen, til Computerworld.

Derudover er Telenor allerede tjenesteudbyder på fiber, og det vil koncernen også fremadrettet fokusere på.

Baggrunden for IT- og Telestyrelsens undersøgelse af kabelnettet er, at TDC i teorien kan indstille udviklingen af kobberet i de husstande, hvor selskabet også har en kabelindgang, mens kabelnettet fortsat udvikles.

På den måde kan kabelbredbånd blive mere attraktivt end xDSL-forbindelserne. Det er kun på sidstnævnte teknologi, der kører over kobberet, at TDC i øjeblikket er tvunget til at lade fremmede udbydere komme til.

TDC afviser at slække på kobber

Det er dog en fremgangsmåde, som TDC's topchef, Henrik Poulsen, tidligere i år afviste på selskabets generalforsamling.

"Jeg kan kun sige, at det ikke er den måde, vi udbygger vores infrastruktur på," fortalte TDC-direktøren i marts.

Henrik Poulsen kunne ikke vurdere, hvilke konsekvenser det får for koncernen, hvis IT- og Telestyrelsen påtvinger YouSee og Dansk Kabel TV, der begge er dele af TDC-koncernen, at åbne kabelnettet.

"Konsekvenserne kan spænde fra noget som ikke er slemt til noget, der er meget skadeligt for YouSee," lød det fra ham.

Sagen ligger i øjeblikket hos IT- og Telestyrelsen, og der går endnu nogle måneder, inden en afgørelse falder.

"Afgørelsen kommer efter sommer, og det bliver formentlig omkring starten af september," siger konstitueret kontorchef Filip Sundram fra Markedskontoret i IT- og Telestyrelsen.

Telenor også på udkig efter fiber

Diskussionen omkring åbning af netværk for fremmede udbydere fik for nylig fornyet liv, da DONG satte sit fibernet i Nordsjælland til salg. Her blev TDC øjeblikkeligt kædet sammen et køb af nettet. I forhold til de nuværende regler vil TDC ikke blive tvunget til at åbne fibernettet op, selvom et køb af fiberen vil give TDC ejerskab over alle faste bredbåndsforbindelser i Nordsjælland.

I dag leverer Telenor tjenester på fiber, men Henrik Clausen vil ikke konkretisere, om Telenor også kunne være en mulig køber.

"Vi vil selvfølgelig interessere os for de muligheder, der opstår for at levere tjenester på fibernettet, men mere præcis kan jeg ikke være," forklarer Henrik Clausen.

Han understreger samtidig, at selskabet i videst muligt omfang gerne vil levere tjenester på fiberplatformen.

"Vi gør max for at blive en del af de fibernet, der er i Danmark, og det vil sige, at vi gør max for at levere tjenester ind, men vi selvfølgelig opmærksomme på den proces, der er i vejen, men udgangspunktet er, at vi selvfølgelig kigger efter modeller, så vi i størst mulig grad sikrer, at vi får lov at levere tjenester," siger Henrik Clausen.

Videnskabsminister Helge Sander (V) har for nylig meldt ud, at konkurrencen på bredbåndsmarkedet i Nordsjælland svækkes, hvis TDC overtager fibernettet, men at der er intet til hinders for, at det sker.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere