Artikel top billede

Foto: Vuk Vukmirovic

Bestyrelsen må trække i arbejdstøjet

Bestyrelsen i danske it-virksomheder skal for alvor hoppe i jakkesættet. I krisetider bliver der stillet væsentlig større krav om involvering.

Hvis du har et billede på nethinden af en søvnig bestyrelse, der afholder et par årlige møder i lokaler så røgfyldt, at man knap kan se formanden sidde med benene oppe på bordet og en cubansk cigar i mundvigen, så kan du godt tro om. Krisen kræver, at bestyrelsen trækker i arbejdstøjet og involverer sig mere i virksomhedens ledelse.

"Bestyrelsen kan træde i karakter og virkelig fungere som en kritisk sparringspartner for den daglige ledelse, når det gælder de strategiske målepunkter og justeringen af dem i takt med den hurtigt omskiftelige virkelighed, som virksomheden befinder sig i," siger Kim Gerner.

Han forklarer, at det er her, bestyrelsen skal vise sit værd og medvirke til at bringe virksomheden ud af krisen.
"Særligt i krisetider er det dog også vigtigt, at bestyrelsen anerkender sin kontrolrolle og sit ansvar for at følge tæt op på tingene," siger Kim Gerner.

Balancegang

"Men bestyrelsens arbejde er en balancegang. Det er min erfaring, at den normalt skal holde sig fra fristelsen til at blande sig for meget i den daglige håndtering af driften. Ellers risikerer man, at den dygtige direktør mister sit drive," siger Kim Gerner.

Han forklarer, at de tider, hvor bestyrelsesmedlemmer ikke besad deres poster i kraft af kvalifikationer, bør være et overstået kapitel.

"Og det er det i langt størstedelen af it-virksomhederne. Det er en positiv og nødvendig tendens, ikke mindst i en krisetid," siger han.

Hele 95 procent af cheferne for de danskbaserede it-virksomheder, som deltog i Deloittes IT Vækstbarometer 2009, vurderer, at der dels vil blive stillet større krav til bestyrelsen og dels til bestyrelsens involvering.

En af direktørerne i undersøgelsen foretaget hen over sommeren udtrykker det sådan:

"De er nødt til at engagere sig meget mere. De skal være forberedte på at træffe kortsigtede beslutninger, fordi markedssituationen ændrer sig så hurtigt. Bestyrelsen bliver mere operationel og mindre strategisk, fordi omverdenen ændrer sig så hurtigt hele tiden," siger en direktør.

En anden udtrykker det på denne måde:

"De skal have større fokus, være mere forberedte på ændringer i tiden og kunne skifte retning hurtigt, hvis det kræves."

Andre peger på, at i modvind skal der flere hoveder ind over beslutningerne.

"Det er jo, når en situation skærpes, at der skal tages de rigtige beslutninger, uanset om det gælder finansiering, investering eller markedsudvikling," siger en direktør
"Det er altid sværere, når det hele kører i modvind. Det kræver lidt mere snak, samtale og opfølgning på diverse strategier," lyder det fra en anden i undersøgelsen.

Mere kontrol

Samtidig lader der også til at være en større grad af kontrol.

"De er mere overvågne overfor kapitalstrømmene. Der er flere møder, end der plejer at være," fremhæver en af de 300 direktører.

Endelig skal bestyrelsen tæt på de steder i virksomheden, hvor det gør ondt.

"Bestyrelsen bliver nødt til at se meget mere detaljeret på virksomhedens forretningsplan og de investeringer, der skal foretages i virksomheden," siger en direktør.

"De skal være meget skarpe på, hvilke steder man kan finde besparelser til kunderne lige nu for at fastholde dem," lyder det fra en anden.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere