Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Foto: Vuk Vukmirovic (Foto: Vuk Vukmirovic)

Bestyrelsen må trække i arbejdstøjet

Bestyrelsen i danske it-virksomheder skal for alvor hoppe i jakkesættet. I krisetider bliver der stillet væsentlig større krav om involvering.

Hvis du har et billede på nethinden af en søvnig bestyrelse, der afholder et par årlige møder i lokaler så røgfyldt, at man knap kan se formanden sidde med benene oppe på bordet og en cubansk cigar i mundvigen, så kan du godt tro om. Krisen kræver, at bestyrelsen trækker i arbejdstøjet og involverer sig mere i virksomhedens ledelse.

"Bestyrelsen kan træde i karakter og virkelig fungere som en kritisk sparringspartner for den daglige ledelse, når det gælder de strategiske målepunkter og justeringen af dem i takt med den hurtigt omskiftelige virkelighed, som virksomheden befinder sig i," siger Kim Gerner.

Han forklarer, at det er her, bestyrelsen skal vise sit værd og medvirke til at bringe virksomheden ud af krisen.
"Særligt i krisetider er det dog også vigtigt, at bestyrelsen anerkender sin kontrolrolle og sit ansvar for at følge tæt op på tingene," siger Kim Gerner.

Balancegang

"Men bestyrelsens arbejde er en balancegang. Det er min erfaring, at den normalt skal holde sig fra fristelsen til at blande sig for meget i den daglige håndtering af driften. Ellers risikerer man, at den dygtige direktør mister sit drive," siger Kim Gerner.

Han forklarer, at de tider, hvor bestyrelsesmedlemmer ikke besad deres poster i kraft af kvalifikationer, bør være et overstået kapitel.

"Og det er det i langt størstedelen af it-virksomhederne. Det er en positiv og nødvendig tendens, ikke mindst i en krisetid," siger han.

Hele 95 procent af cheferne for de danskbaserede it-virksomheder, som deltog i Deloittes IT Vækstbarometer 2009, vurderer, at der dels vil blive stillet større krav til bestyrelsen og dels til bestyrelsens involvering.

En af direktørerne i undersøgelsen foretaget hen over sommeren udtrykker det sådan:

"De er nødt til at engagere sig meget mere. De skal være forberedte på at træffe kortsigtede beslutninger, fordi markedssituationen ændrer sig så hurtigt. Bestyrelsen bliver mere operationel og mindre strategisk, fordi omverdenen ændrer sig så hurtigt hele tiden," siger en direktør.

En anden udtrykker det på denne måde:

"De skal have større fokus, være mere forberedte på ændringer i tiden og kunne skifte retning hurtigt, hvis det kræves."

Andre peger på, at i modvind skal der flere hoveder ind over beslutningerne.

"Det er jo, når en situation skærpes, at der skal tages de rigtige beslutninger, uanset om det gælder finansiering, investering eller markedsudvikling," siger en direktør
"Det er altid sværere, når det hele kører i modvind. Det kræver lidt mere snak, samtale og opfølgning på diverse strategier," lyder det fra en anden i undersøgelsen.

Mere kontrol

Samtidig lader der også til at være en større grad af kontrol.

"De er mere overvågne overfor kapitalstrømmene. Der er flere møder, end der plejer at være," fremhæver en af de 300 direktører.

Endelig skal bestyrelsen tæt på de steder i virksomheden, hvor det gør ondt.

"Bestyrelsen bliver nødt til at se meget mere detaljeret på virksomhedens forretningsplan og de investeringer, der skal foretages i virksomheden," siger en direktør.

"De skal være meget skarpe på, hvilke steder man kan finde besparelser til kunderne lige nu for at fastholde dem," lyder det fra en anden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere