"Bestyrelsen skal ikke blot rådgive virksomheden, men den skal faktisk tage de strategiske beslutninger i virksomheden," siger professor Steen Hildebrandt.

Har du den perfekte it-bestyrelse?

Den rigtig gode it-bestyrelse skal have særlige kompetencer i krisetider, hvor bestyrelsen træder ind i en mere aktiv rolle i forhold til direktionen.

Det er moderne at sætte sit eget drømmehold på nettet - hvad enten det er til Tour de France, SAS-ligaen i fodbold eller Formel 1. Men hvordan ser en it-virksomheds drømmebestyrelse egentlig ud - eller med andre ord: den perfekte it-bestyrelse?

Steen Hildebrandt er professor i organisations- og ledelsesteori ved Handelshøjskolen, Aarhus Universitet og forfatter til en bog om bestyrelsesarbejde i Danmark.

"En god bestyrelse afhænger meget af, hvilken type virksomhed det er. Det skal være mennesker, der har forstand på ledelse. Men der kan også være mennesker, der har branchekendskab eller folk, der ved, hvordan markedet ser ud i udlandet," siger han.

Steen Hildebrandt mener, at virksomheden på forhånd skal have defineret, hvilke kompetencer bestyrelsen skal have og så finde bestyrelsesmedlemmerne ud fra det.

Poul Foss Michelsen har mange års bestyrelseserfaring fra it-virksomheder og sidder i bestyrelsen for ASNET, der er en netværksorganisation for bestyrelseskandidater, hvor firmaer kan henvende sig for at skaffe bestyrelsesmedlemmer. Han har derfor et godt overblik over, hvilke konkrete bestyrelseskompetencer it-firmaerne efterspørger lige nu.

For mindre og mellemstore it-firmaer gælder særligt det forhold, at firmaerne har fokus på teknologi, forklarer Poul Foss Michelsen.

"Men de har også brug for sparring om det markedsmæssige," siger han og peger på, at det typisk gælder relativt nyetablerede it-virksomheder.

Bestyrelsen skal altså i disse tilfælde helt grundlæggende kende markedet, konkurrenterne og finde en passende strategi for selskabet, forklarer Poul Foss Michelsen.

Når it-firmaerne vokser, bliver Danmark for lille et marked - og her er der behov for en ny type kompetence i bestyrelserne, lyder det fra Poul Foss Michelsen.

"Hvis man vil ud i verden, skal man finde partnere og måske oprette datterselskaber. Det er både dyrt og meget tidskrævende for et firma. Derfor efterspørges bestyrelsesmedlemmer, der har erfaring i, hvordan virksomheden kan håndtere det hurtigt og økonomisk bedst," siger han.

Her skal trækkes på bestyrelsesmedlemmets netværk i udlandet, men også viden om, hvilke krav man skal stille til partnerne.

"Det er vigtigt at forstå, hvad der kan gøre det attraktivt for partnerne at afsætte firmaets produkter og services, og hvilke krav man skal stille til partneren," siger Poul Foss Michelsen.

Krisetider lig overarbejde
Når ordreindgangen svigter som i økonomiske krisetider, har bestyrelsen et lidt andet fokus. Direktør Tom Togsverd fra it-brancheforeningen ITEK under Dansk Industri peger på, at der for tiden er mange eksempler på, at formandskabet i it-bestyrelserne kommer på overarbejde.

"Krise betyder ofte behov for ændret strategi og i mange tilfælde konsolideringer. Emner, som den daglige ledelse ikke altid presser så meget på for. Så her er det nødvendigt, at bestyrelsen tager selvstændige initiativer," siger han.

Poul Foss Michelsen peger på, at bestyrelsen også skal holde mere øje med økonomien i selskabet.

"Økonomisk styring er blevet et væsentligt emne på bestyrelsesniveau - ikke mindst projektøkonomisk styring," siger Poul Foss Michelsen.

Han peger på, at mange it-virksomheder ikke har hyldevarer, men lever af projekter.

"Her skal bestyrelsen ind over principperne for styring af projekter helt fra forkalkulation til gennemførelse og evaluering. Og selvfølgelig ressourceforbruget undervejs," siger han.

"Min erfaring er, at mange it-firmaers forretning er summen af it-projekterne, men mange taber penge på projekterne eller tjener alt for få penge på dem," siger han.

Poul Foss Michelsen understreger, at bestyrelsen ikke skal gå ind i den daglige ledelse men udstikke styringsprincipperne, som den daglige ledelse bliver tvunget til at reflektere over og i sidste ende følge ved at afrapportere til bestyrelsen.

"Det er selvfølgelig et lidt ømt punkt, fordi direktøren kan mene, at der er ekstra arbejde i at forberede sig til bestyrelsesmøderne. Men oftest finder de ud af, at det er sundt, fordi man kommer til at tænke over det," siger han.

Af krisen udspringer også efterspørgslen efter et andet kompetenceområde: risikostyring.

"I og med at økonomien strammer til, er der ikke plads til nødlidende projekter. Derfor skal der fokus på risikostyring af projekter," siger Poul Foss Michelsen.

Han vurderer, at vi kun ser toppen af isbjerget i medierne af de it-projekter, der går galt. Især i større it-virksomheder skal bestyrelsen derfor ind over risikostyring og udstikke nogle retningslinjer og principper for direktionen.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Test: Lenovos seneste budget-basker kan det hele - man skal dog leve med en alt for synlig svaghed
Computerworld tester Lenovos Ideapad 5. Maskinen er stærk, prisen er skarp og designet er vellykket. Men der er stadig en god grund til at springe modellen over.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.