Artikel top billede

Teleselskaber river sig i håret over nyt regel-udspil

Teleoperatørerne river sig håret over udspil til nye regler om netneutralitet. Google jubler.

Debatten om netneutralitet er lang fra ny, men nu tager den en ny drejning, efter at den nye formand for de amerikanske telemyndigheder, Federal Communications Commission (FCC), har været ude med nogle meget klare meldinger om, hvad han mener om den omdiskuterede problemstilling.

"Internettet er en ekstraordinær platform for innovation, skabelsen af jobs, investeringer og muligheder. Det har frigjort entreprenørers potentiale og muliggjort små virksomheders lancering og vækst over hele Amerika."

"Det er afgørende, at vi værner om det frie og åbne internet," udtaler Julius Genachowski i et statement på FCC's hjemmeside (eksternt link - åbner Word-dokument).

Julius Genachowski fremlagde mandag sine holdninger i en tale på Brookings Institute i Washington, skriver blandt andre Cnet og Wall Street Journal. Du kan læse hele talen her.

FCC-formanden foreslår blandt andet, at det skal være forbudt for internetudbydere, at diskriminere bestemte former for indhold på internettet eller web-applikationer.

Samtidig skal det dog være muligt at styre trafikken på en hensigtsmæssig måde - hvilket blandt andet indebærer, at internetudbyderne skal være åbne omkring deres netværks-principper.

Kan gå ud over investeringerne

I de forslag, som Julius Genachowski har fremlagt, skelnes der ikke mellem internet via kabler eller trådløst internet.

Det fik straks efter talen den amerikanske tele-gigant AT&T til at udsende en kommentar til netneutralitets-debatten.

"Vi er dog bekymrede over, at FCC synes klar til at udvide hele rækken at netneutralitets-krav til det, der måske er det mest konkurrence-prægede forbruger-marked i Amerika, trådløse services," skriver AT&T efter at have bakket FCC op i de overordnede retningslinier på området.

AT&T peger på, at det er en almindelig antagelse, at tele-netværk - herunder ikke mindst de trådløse - kan udvides i det uendelige til lave eller slet ingen investeringer.

"At basere politiske antagelser på sådanne fejlslutninger er at udføre et risikabelt eksperiment med amerikanske bredbånds-investeringer, der næsten alle er private investeringer, og som vores nation er afhængig af," skriver telegiganten i kommentaren til Julius Genachowskis udmeldinger.

CTIA, der organiserer de trådløse netværks-operatører, peger i en kommentar på organisationens hjemmeside ligesom AT&T på, at det kan gå ud over investeringerne i trådløse netværk, hvis FCC-forslagene også skal gælde denne del af branchen.

Google: Det handler om at beskytte internettet

Et konkret eksempel på, at mobil-operatørerne spærrer for bestemte tjenester, er IP-telefoni-tjenesten Skype, der både i Europa og USA kun tillades over WiFi og kabel-internet, mens tjenesten ikke kan anvendes på for eksempel 3G-nettet.

Hos søgegiganten Google er Vint Cerf udelukkende positiv over for FCC's netneutralitets-principper.

I et blogindlæg skriver Vint Cerf, at internettet blev skabt som en åben platform, hvilket betyder, at skabere af nye services og indhold ikke skal bede internetoperatører om lov til eller betale for at at blive set online.

"For nogle kan det måske virke som et esoterisk emne (kun for de indviede, red.), men det handler i bund og grund om at beskytte internettet som en motor for innovation, økonomisk vækst, social diskurs og den frie bevægelighed for idéer," skriver Vint Cerf.

Kun et problem i USA?

Mens internetudbyderne her i Danmark hidtil har afvist, at man nedprioriterer bestemte former for trafik i nettet, så har kollegerne i USA og Canada været anderledes direkte i budskaberne.

Det er specielt i USA, problemerne med overbelastede netværk har fået internetudbyderne til at pille ved nettrafikken.

Den andenstørste internetudbyder, Comcast, har flere gange været i myndighedernes søgelys på grund af sin netværkspraksis, hvor bestemte typer data nedprioriteres, primært p2p-trafikken.

Også den tredjestørste internetudbyder, Cox, har meddelt, at selskabet vil prioritere trafikken i nettet, og tidligere på året udtalte AT&T, at en styring af trafikken kan være nødvendig, fordi de tunge video-applikationer og lignende tynger netværket.

Da Computerworld interviewede Telekommunikationsindustriens daværende formand, Jens Ottosen-Støtt, om behovet for regler her i Danmark, lød hans kommentar, at de amerikanske tilstande ikke kan sammenlignes med de danske.

"Jeg har endnu ikke i praksis set antydningen af et problem, som kræver nogle særlige regler, som ikke ville kunne løses ud fra de gældende regler," lød det fra Jens Ottosen-Støtt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere