Læren fra landbruget

Klumme: Det er dejligt, når man i sit liv får de der tordenkile-agtige klarsyn om vigtige ting i livet.

I kender det jo alle sammen: De der øjeblikke, hvor solen bryder frem fra The Clouds og alting bliver skarpt.

Et sådant øjeblik blev mig bevilget forleden på en konference for mange gode, søde og varmt påklædte mennesker et sted i Danmark.

Det skete, da foreningens nye direktør holdt sin "Hej, her er jeg"-tale til forsamlingen. Han blev udnævnt to måneder tidligere. Han havde dengang med slet skjult stolthed erklæret, at han aldrig før havde beskæftiget sig med EDB.

Se, når man aldrig har beskæftiget sig med EDB i sit liv, så er det fordi det ikke interesserer én overhovedet, for ALLE kommer i kontakt med det, og der skal et meget bevidst valg (eller måske bare udpræget intellektuel dovenskab) til for ikke at have beskæftiget sig med EDB når man er så højt oppe i alderen.

Så han havde altså vidst, at han var direktør i to måneder. En uge før denne konference var han blevet "briefet" (skønt det nok har taget lang tid) af en særdeles vidende mand fra foreningen. Han kunne derfor berette, at der var to tal, der bare havde overrasket ham FOR VILDT, mand, agtigt...

Det ene tal var antallet af ansatte i EDB-branchen (100.000). Det andet tal var omsætningen i branchen (vistnok 208 milliarder). Det betød, at vi var fire gange større end landbruget, og at vi udgør en tredjedel af industri-sektoren i Danmark (hvorfor Helvede hører vi under INDUSTRIEN, i øvrigt?!?).

Nå, men hvis jeg blev udnævnt til direktør for en branche, jeg altid havde fundet uendelig kedelig og derfor aldrig havde gidet beskæftige mig med, så tror jeg rent faktisk, at de to aller-aller-første tal jeg ville tjekke var antallet af beskæftigede i branchen og dennes omsætning, måske endda kigge på disse to tals historiske udvikling. Ikke ham her. Han kunne udholde spændingen omkring disse to tal i to måneder fra sin udnævnelse til han fik en personlig briefing af en af de store personligheder i branchen. Vauw. 'spekt.

Så snakkede han længe uden at sige noget (yes, han er en ukendt politiker fra et meget borgerligt parti, der nu skal placeres på en tryg og vellønnet retrætepost i en stor interesseorganisation, der ville være død i et trafikuheld i Paris, hvis den havde haft titlen "Lady" foran sit navn).

Han sagde blandt andet flere gange, at det var vigtigt at komme på finansloven ligesom landbruget. Hans store forbillede, når det kom til social-nasseri på landsplan, var selvfølgelig landbruget. Det gælder jo for de der politikere, der er blevet perverterede i mange år derinde i Magtens Korridorer, om at sikre sig så mange offentlige midler som muligt for at kunne holde en god valgkamp med sloganet "mindre skat på arbejde".

Og hans store budskab var, at vi skulle blive mere kendte som branche blandt politikerne. En behjertet sjæl kunne ikke holde sig længere og spurgte, hvordan han præcist ville sørge for dette, nu da det var mislykkedes for alle de tidligere direktører for foreningen?!

Hans svar var guddommeligt: Vi skulle tage vores clue, vores inspiration, fra - ja, I gættede det sgu' - LANDBRUGET.

Jeg har siden tænkt over, hvor mange ting vi som branche kan kopiere fra landbruget, og her er nogle af dem, men jeg håber på, at I - læserne - kan hjælpe os alle sammen med endnu flere gode ideer: Braklægningsstøtte til EDB-systemer. EPJ kunne være et eksempel. Branche-svin køres til Tyskland. Vi laver vores egen Axelborg, inklusive Axelborg Bodega, så folk gider komme der. Strudseavl kombineret med grøn vækst (dvs. buske).

Det kan ikke slå fejl. Vi skal have flere tidligere politikere ind i EDB-organisationerne. Vi har trængt til dem længe.


Mogens Nørgaard er administrerende direktør i Miracle

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens it-ressourcer – sådan tiltrækker og fastholder I de bedste medarbejdere.

Danmark kommer til at mangle 19.000 it-specialister frem mod 2030 – og det kommer til at hæmme de danske virksomheders forretningsevne. På konferencen vil du få inspiration til og konkret viden om, hvordan du får fat i og fastholder de bedste it-profiler i et marked med høj efterspørgsel og relativt få ansøgere.

22. november 2018 | Læs mere


Roundtable: Muligheder og gevinster med RPA

RPA - robot proces automation - er for alvor på vej frem i mange organisationer: Der er meget store muligheder for de fleste organisationer i software-robotter, der er relativt nemme at opsætte.

22. november 2018 | Læs mere


CRM: Bedre og mere effektiv kundehåndtering i en digital tidsalder

Hør om implementering, processer og forandringsledelse - og få et indblik i helt konkrete løsninger, værktøjer og lær hvordan du får effektiviseret den interne administration og løftet kundeoplevelsen

27. november 2018 | Læs mere


Premium
IBM kommer med kortfattet kommentar: "Vi påtænker at nedlægge cirka 90 stillinger"
IBM bekræfter nu, at selskabet internt har annonceret, at det vil nedlægge omkring 90 stillinger. Den amerikanske virksomhed forsøger at nedbringe antallet af stillinger, lyder det.
Computerworld
Danske tech-topfolk blæst bagover efter besøg i Kina: Danmark er nødt til at gøre noget
Danmark skal i den grad op i gear, hvis ikke vi skal køres helt bag ad dansen af Kina, lyder det fra bekymrede danske techfolk efter besøg i Kina.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Manden bag Stack Overflow til softwareudviklere og folk i it-branchen: Disse ting skal du lære, hvis du vil undgå at blive tromlet totalt
Interview: Manden bag Stack Overflow og Trello har en opsang til folk i it-branchen. Her er de kompetencer, som du bare skal tilegne dig nu.
White paper
Ny rapport – Vi har målt jobglæden i 20 udvalgte it-virksomheder
IT-specialister er blandt de mest eftertragtede faggrupper på det danske arbejdsmarked, og der er hård konkurrence om kandidater til ledige stillinger. Den første samlede jobglædeundersøgelse på it-jobmarkedet tyder imidlertid på, at it-specialister i vidt omfang mangler viden om, hvad virksomheder i branchen kan tilbyde dem som medarbejdere. Undersøgelsen er gennemført primo oktober 2018 og giver et unikt indblik i, hvilke faktorer it-specialister på det danske arbejdsmarked lægger vægt på i deres valg af arbejdsplads.