Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Kommunale it-chefer: Politikere er det svage led

Kommunalvalg 2009: I en rapport peger it-cheferne på politikerne som den største barriere for it-udviklingen i kommunerne. Ekspert mener, at it-udvalg kan være en del af løsningen.

De kommunale politikere skal på banen nu for at løfte kommunernes digitale tilstand.

Sådan lyder det fra Rambøll Mangements underdirektør, Erik Møberg, der følger it i kommunerne tæt.

Han henviser til rapporten "IT i praksis", hvor de kommunale it-chefer peger på politikerne som den største barriere for it-udviklingen.

"Vi er på et niveau i digitaliseringen, hvor det, der skal løfte os videre, er, at politikerne får mere fokus på området," siger Erik Møberg.

Han mener, at kommunalpolitikerne i næste periode skal være proaktive og tage mere ansvar for at skabe de fordele af digitaliseringen, som borgerne forventer.

For faktisk viser samme rapport, at borgerne synes, at it giver bedre service - de vil have straksafgørelser og udvidet digital adgang og kommunikation med kommunen.

Erik Møberg forklarer, at politikerne ikke har tilstrækkelig fokus på, hvordan it kan løfte kvalitet og effektivitet i de ydelser, der vender sig mod borgerne.

"Det er svært at komme igennem med digitaliseringstiltag, selvom der er formuleret klare nationale målsætninger," siger han.

Erik Møberg understreger, at politikerne ikke skal have fokus på it for teknologiens skyld, men fordi det gør en forskel på en række lang række områder.

It skal ind i valgkampen

Derfor mener Erik Møberg, at det vil være oplagt at drøfte it-emner i valgkampen.

Blandt andet er kravene til dokumentation øget i forlængelse af kvalitetsreformen.

"Der er nu brug for en mere nuanceret diskussion af, hvilke data der kan underbygge mål og kvalitet, hvordan data skal indsamles og ikke mindst, hvordan og til hvem data skal præsenteres."

"It spiller en stor rolle her, men det kommer for sent ind i diskussionen. I stedet bruger vi alt for mange kræfter på at samle data i store baser," siger han.

Erik Møberg fremhæver ligeledes service til borgerne, hvor man på ældre og børneområdet kan diskutere nogle it-emner.

"Hvordan kan vi skabe mere tryghed i hjemmene med digitale løsninger, og hvordan kan vi styrke kompetenceudvikling i folkeskolen med den allerede kendte teknologi," spørger han eksempelvis.

Endelig er der sundhedsområdet, hvor ikke mindst telemedicin skal være med til at løse opgaverne med færre ressourcer.

"Her er politikerne lidt mere opmærksomme. Det viser blandt andet ansøgningerne til ABT-fonden (Fonden til investering i arbejdskraftbesparende teknologi, red.)," siger han.

I forhold til effektiviseringer i kommunerne via it, så kommer kravene så at sige med de fælles løsninger.

"Så her må den enkelte kommune få mest muligt ud af omlægninger af arbejdsprocesser ved indførelse af eksempelvis e-faktura, NemSMS og den fælles dokumentboks," siger Erik Møberg.

Løsningen er it-udvalg

Erik Møberg savner en pendant til it-ordførerne i Folketinget, hvor der alt andet lige kræves en holdning på en række it-spørgsmål fra partierne.

Løsningen på kommunalt niveau kunne være et tværgående udvalg i byrådet, der skal sikre, at kommunen udløser de digitale potentialer på tværs af fagområder

"Det vil give mere opmærksomhed på området og derved kan digitalisering også spille en større rolle under valgkampen," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere