Europa hælder mod parløb mellem OOXML og ODF

Danmark er langt fra det eneste land, der vakler i valget mellem ODF og OOXML. Flere europæiske lande har endnu ikke taget stilling til spørgsmålet.

I Danmark raser debatten i disse dage; Skal staten, regionerne og kommunerne i fremtiden kunne modtage dokumenter i ODF eller OOXML eller begge standarder?.

I Europa er der lignende diskussioner i gang.

Frankrig har i sidste uge valgt side. Eller rettere sagt - valgt begge sider. For i lighed med den nuværende danske løsning, har franskmændene peget på både ODF og OOXML som de offentlige, åbne standarder.

Franskmændenes holdning til dokumentstandard-spørgsmålet er, at formaterne skal være XML-baserede og ISO-godkendte, hvilket passer til både ODF og OOXML.

Flere lande venter på markedet
Parløbsløsningen skinner også igennem i flere andre europæiske lande, hvor der nogen steder peges vagt på ODF, men der er åbnet for andre standarder. Der er også lande i den modsatte grøft, der slet ikke peger på nogen dokumentstandard.

Fra Konkurrencestyrelsens rapport i august fremgår det eksempelvis, at et land som Tyskland har truffet beslutninger om, at føderale myndigheder skal kunne modtage, læse, sende og redigere dokumenter i ODF-formatet fra 2010, men der kan også anvendes andre formater. Det samme gør sig gældende i et land som Schweiz.

England og Irland venter på markedsudviklingen, mens Spanien og Sverige har valgt, at der ikke skal implementeres præferencer for specifikke standarder.

OOXML fungerer ikke alene
Ingen europæiske lande peger på OOXML som det enestående format - tværtimod.

I Belgien blev ODF allerede i 2006 udpeget som det foretrukne, men ikke eksklusive format i udvekslingen af redigérbare dokumenter. Også nabolandet Holland har peget på ODF's .odt-format samt .doc-formatet som standarden til de offentlige redigerbare dokumenter.

Holland minder på mange måder om Danmark, da de hollandske myndigheder skal efterkomme det såkaldte "følg-eller-forklar-princip", hvor myndighederne kan benytte andre dokumentformatet, hvis der er gode argumenter for det.

Socialdemokraterne ønsker erfaringer
Mens mange europæiske lande gør sig sine erfaringer med de åbne standarder, ønsker flere Christiansborg-politikere med socialdemokratiets it-ordfører Yildiz Akdogan i spidsen, at Danmark skal afholde en konference høste internationale dokument-erfaringer.

Og gerne inden Danmark vælger en eller flere dokumentstandarder.

"Men vi skal jo helst afholde den konference, inden vi træffer beslutningen. For mig er det vigtigt, at vi når helt til bunds og kan træffe en beslutning med god mavefornemmelse frem for at vælge en forhastet hovsa-løsning, der kan få store økonomiske og administrative omkostninger," har Yildiz Akdogan tidligere udtalt til Computerworld.

Blandt andre Venstre bakker de internationale konferencer op, også selv om Danmark inden en eller flere konferencer har truffet sit dokumentvalg.

"Vores afgørelse står jo ikke hugget ind i runesten, og vi vil løbende forhandle om eventuelle udskiftninger i dokument-setup'et i den offentlige sektor," har Venstre it-ordfører Michael Aastrup Jensen fortalt til Computerworld.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
IBM fortsætter offensiv opkøbsstrategi: Køber en af de største og ældste multicloud-leverandører i USA
IBM opkøber cloud-virksomheden MSP Taos. Det er blot det seneste opkøb fra IBM i jagten på de store cloud-giganter og falder i tråd med IBM's offensive hybrid cloud-strategi.
Computerworld
Verdens tredjestørste smartphone-producent blacklistes af Trump-administrationen
Smartphoneproducenten Xiaomi er blandt de ni nytilkomne på Trump-administrationens sorte liste over kinesiske virksomheder, som amerikanerne ikke længere må investere i.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Cisco Umbrella: Sådan udvikler truslerne sig netop nu
Hver eneste dag håndterer de mere end 30 datacentre under Cisco Umbrella mere end 240 milliarder forespørgsler fra 190 lande. Det giver sikkerhedseksperter hos Cisco Talos et enestående datagrundlag for at kortlægge, hvordan cybertrusselsbilledet udvikler sig. I dette whitepaper kan du læse, hvordan trusselsbilledet har udviklet sig hen over 2020. Men – endnu vigtigere – om, hvordan din organisation bedst forbereder sig på at håndtere truslerne i tiden der kommer.