Europa hælder mod parløb mellem OOXML og ODF

Danmark er langt fra det eneste land, der vakler i valget mellem ODF og OOXML. Flere europæiske lande har endnu ikke taget stilling til spørgsmålet.

I Danmark raser debatten i disse dage; Skal staten, regionerne og kommunerne i fremtiden kunne modtage dokumenter i ODF eller OOXML eller begge standarder?.

I Europa er der lignende diskussioner i gang.

Frankrig har i sidste uge valgt side. Eller rettere sagt - valgt begge sider. For i lighed med den nuværende danske løsning, har franskmændene peget på både ODF og OOXML som de offentlige, åbne standarder.

Franskmændenes holdning til dokumentstandard-spørgsmålet er, at formaterne skal være XML-baserede og ISO-godkendte, hvilket passer til både ODF og OOXML.

Flere lande venter på markedet
Parløbsløsningen skinner også igennem i flere andre europæiske lande, hvor der nogen steder peges vagt på ODF, men der er åbnet for andre standarder. Der er også lande i den modsatte grøft, der slet ikke peger på nogen dokumentstandard.

Fra Konkurrencestyrelsens rapport i august fremgår det eksempelvis, at et land som Tyskland har truffet beslutninger om, at føderale myndigheder skal kunne modtage, læse, sende og redigere dokumenter i ODF-formatet fra 2010, men der kan også anvendes andre formater. Det samme gør sig gældende i et land som Schweiz.

England og Irland venter på markedsudviklingen, mens Spanien og Sverige har valgt, at der ikke skal implementeres præferencer for specifikke standarder.

OOXML fungerer ikke alene
Ingen europæiske lande peger på OOXML som det enestående format - tværtimod.

I Belgien blev ODF allerede i 2006 udpeget som det foretrukne, men ikke eksklusive format i udvekslingen af redigérbare dokumenter. Også nabolandet Holland har peget på ODF's .odt-format samt .doc-formatet som standarden til de offentlige redigerbare dokumenter.

Holland minder på mange måder om Danmark, da de hollandske myndigheder skal efterkomme det såkaldte "følg-eller-forklar-princip", hvor myndighederne kan benytte andre dokumentformatet, hvis der er gode argumenter for det.

Socialdemokraterne ønsker erfaringer
Mens mange europæiske lande gør sig sine erfaringer med de åbne standarder, ønsker flere Christiansborg-politikere med socialdemokratiets it-ordfører Yildiz Akdogan i spidsen, at Danmark skal afholde en konference høste internationale dokument-erfaringer.

Og gerne inden Danmark vælger en eller flere dokumentstandarder.

"Men vi skal jo helst afholde den konference, inden vi træffer beslutningen. For mig er det vigtigt, at vi når helt til bunds og kan træffe en beslutning med god mavefornemmelse frem for at vælge en forhastet hovsa-løsning, der kan få store økonomiske og administrative omkostninger," har Yildiz Akdogan tidligere udtalt til Computerworld.

Blandt andre Venstre bakker de internationale konferencer op, også selv om Danmark inden en eller flere konferencer har truffet sit dokumentvalg.

"Vores afgørelse står jo ikke hugget ind i runesten, og vi vil løbende forhandle om eventuelle udskiftninger i dokument-setup'et i den offentlige sektor," har Venstre it-ordfører Michael Aastrup Jensen fortalt til Computerworld.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Digitalisering har været motoren: Landets største virksomheder har hævet produktiviteten med 10 milliarder kroner under corona
Corona-krisen har ført til øget produktivitet og en øget digital indsats. Ny undersøgelse dokumenterer sort på hvidt, at produktiviteten for en række virksomheder er øget under corona.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Vælg den rigtige løsning til produktion af forretningsdokumenter
ERP-løsninger er fremragende til at give overblik og holde rede på forretningskritiske data – men omvendt notorisk ufleksible og svære at anvende til udformning og tilpasning af rapporter og forretningsdokumenter. I denne hvidbog kan du læse en grundig gennemgang af fordele og ulemper ved de tre dominerende løsninger på markedet, der bygger bro mellem ERP og dokumenthåndtering.