Europa hælder mod parløb mellem OOXML og ODF

Danmark er langt fra det eneste land, der vakler i valget mellem ODF og OOXML. Flere europæiske lande har endnu ikke taget stilling til spørgsmålet.

I Danmark raser debatten i disse dage; Skal staten, regionerne og kommunerne i fremtiden kunne modtage dokumenter i ODF eller OOXML eller begge standarder?.

I Europa er der lignende diskussioner i gang.

Frankrig har i sidste uge valgt side. Eller rettere sagt - valgt begge sider. For i lighed med den nuværende danske løsning, har franskmændene peget på både ODF og OOXML som de offentlige, åbne standarder.

Franskmændenes holdning til dokumentstandard-spørgsmålet er, at formaterne skal være XML-baserede og ISO-godkendte, hvilket passer til både ODF og OOXML.

Flere lande venter på markedet
Parløbsløsningen skinner også igennem i flere andre europæiske lande, hvor der nogen steder peges vagt på ODF, men der er åbnet for andre standarder. Der er også lande i den modsatte grøft, der slet ikke peger på nogen dokumentstandard.

Fra Konkurrencestyrelsens rapport i august fremgår det eksempelvis, at et land som Tyskland har truffet beslutninger om, at føderale myndigheder skal kunne modtage, læse, sende og redigere dokumenter i ODF-formatet fra 2010, men der kan også anvendes andre formater. Det samme gør sig gældende i et land som Schweiz.

England og Irland venter på markedsudviklingen, mens Spanien og Sverige har valgt, at der ikke skal implementeres præferencer for specifikke standarder.

OOXML fungerer ikke alene
Ingen europæiske lande peger på OOXML som det enestående format - tværtimod.

I Belgien blev ODF allerede i 2006 udpeget som det foretrukne, men ikke eksklusive format i udvekslingen af redigérbare dokumenter. Også nabolandet Holland har peget på ODF's .odt-format samt .doc-formatet som standarden til de offentlige redigerbare dokumenter.

Holland minder på mange måder om Danmark, da de hollandske myndigheder skal efterkomme det såkaldte "følg-eller-forklar-princip", hvor myndighederne kan benytte andre dokumentformatet, hvis der er gode argumenter for det.

Socialdemokraterne ønsker erfaringer
Mens mange europæiske lande gør sig sine erfaringer med de åbne standarder, ønsker flere Christiansborg-politikere med socialdemokratiets it-ordfører Yildiz Akdogan i spidsen, at Danmark skal afholde en konference høste internationale dokument-erfaringer.

Og gerne inden Danmark vælger en eller flere dokumentstandarder.

"Men vi skal jo helst afholde den konference, inden vi træffer beslutningen. For mig er det vigtigt, at vi når helt til bunds og kan træffe en beslutning med god mavefornemmelse frem for at vælge en forhastet hovsa-løsning, der kan få store økonomiske og administrative omkostninger," har Yildiz Akdogan tidligere udtalt til Computerworld.

Blandt andre Venstre bakker de internationale konferencer op, også selv om Danmark inden en eller flere konferencer har truffet sit dokumentvalg.

"Vores afgørelse står jo ikke hugget ind i runesten, og vi vil løbende forhandle om eventuelle udskiftninger i dokument-setup'et i den offentlige sektor," har Venstre it-ordfører Michael Aastrup Jensen fortalt til Computerworld.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
For 20 år siden blev Netcompany stiftet som modsvar til de etablerede it-leverandører: Her er de tre principper bag Netcompanys milliardsucces
Interview Siden 1999, hvor Netcompany blev etableret, har det danske it-selskab haft tre principper for at drive en succesfuld it-virksomhed. "Vi mente i al beskedenhed, at det måtte kunne gøres bedre ved at modernisere måden at bygge it-systemer på," siger Netcompanys direktør André Rogaczewski, der her udlægger den succesformel, der stort set har været den samme i de seneste 20 år.
Computerworld
Kinesiske TikTok lukker ned i Hong Kong efter indførelse af censur-lov
TikToks kinesiske moderselskab Bytedance lukker for adgang til den populære app i Hong Kong. Til gengæld vil en kinesisk version af appen fortsat være tilgængelig i Hong Kong
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan skaber du mere effektive forretningsprocesser med automatisering
Virksomheder skal kunne håndtere enorme mængder af data, hvilket har affødt et behov for smartere og mere effektive løsninger til håndtering af de daglige, ensformige og rutineprægede processer. Hvor disse opgaver tidligere kunne klares via manuel arbejdskraft, kalder markedets udvikling og efterspørgsel nu i højere grad på automatiserede alternativer. Og det er netop her, at process mining kommer ind i billedet som et operativt værktøj til at kunne maksimere procesautomatiseringernes samlede effekt og afkast – gennem visualisering og analyse af dit komplekse dataflow. I dette whitepaper kan du lære om koblingen mellem procesoptimering og process mining – et intelligent optimeringsværktøj, der giver dig mulighed for at spore og visualisere dine data, så de bliver analyserbare og kan udnyttes til procesoptimering og til at eliminere dine digitale omveje.