Artikel top billede

Kommunal it er langt bedre end sit rygte

To forskere fra Aalborg Universitet har undersøgt den digitale modenhed i kommunerne set med it-chefens øjne. Konklusionen er overraskende.

Hvordan ser de kommunale it-chefer på den digitale modenhed i deres kommune?

Det har to forskere fra Aalborg Universitet undersøgt - og de er en smule overraskede over resultatet.

"Når man ser på kommunerne ude fra, er det svært at få øje på, at der er rigtigt meget gang i den på it-området. Derfor var det lidt overraskende for os, hvordan it-cheferne svarede på vores spørgsmål. Vi havde forventet, at modenhedsniveauet var lavere," siger professor Peter Axel Nielsen, fra Institut for Datalogi, Aalborg Universitet, der er den ene af de to forfattere.

Ud fra en spørgeskemaundersøgelse, der er foretaget blandt samtlige kommunale it chefer, konkluderer de to forskere, at kommuner er langt fremme.

Det gælder både, når det angår borgervendte selvbetjeningsløsninger og strategisk brug af it i udviklingen af den kommunale organisation.

"De er på et niveau, hvor de har styr på de administrative dele af en dansk kommune, Desuden leverer de alle en form for service på internettet," siger Peter Axel Nielsen.

Det næste skridt er at få flere kommunale services gjort digitale. Og deri ligger ifølge Peter Axel Nielsen nogle udfordringer.

"Det var det samme bankerne var igennem for nogle år siden. Det er let nok at være til stede på internettet, noget andet er, at borgerne selv kan foretage realtidstransaktioner," siger Peter Axel Nielsen.

Svært at komme videre

Rapportens forfattere mener, at det kræver et kulturelt spring at komme videre fra det nuværende modenhedsniveau.

De mener, at medarbejderne i kommunerne efterhånden har vænnet sig til, at der kommer ny teknologier, og derfor er næste skridt at få medarbejderne til selv at indtænke teknologierne i de daglige rutiner.

Han fortæller, at udfordringen i den sammenhæng er at beslutte sig for, hvad det er man vil, og så satse på det, og tænke på det som noget strategisk, der kan være en forbedring, og ikke bare en effektivisering af noget, man har i forvejen.

"Det tager tid og penge, fordi det ikke bare er noget, it-afdelingen kan gøre, men det kræver, at man involverer forvaltningen i forskellig grad," siger Peter Axel Nielsen.

Politikere bremser udviklingen

Ud fra undersøgelsen har de to professorer udpeget en række af de forhindringer, der er i forbindelse med at øge digitaliseringsniveauet. Her nævnes blandt andet kommunalpolitikernes manglende interesse for it-området.

"Politikerne lægger en dæmper på udviklingen, fordi it ikke får nok opmærksomhed. Helt enkelt handler det om, at man ikke kan blive valgt som politiker i Danmark på, at man vil have mere it ind i kommunerne - fordi det heller ikke optager borgerne særligt meget," siger Peter Axel Nielsen.

Derudover ligger der en stor udfordring for de kommunale it-afdelinger i at udarbejde ordentlige business-cases for it investeringer. Ligesom der mangler værktøjer til at måle effektiviseringsgevinsten af de investeringer, der allerede er implementeret.

"Det handler helt enkelt om, at hvis man bliver bedre til at måle effekten af it, så vil man bedre kunne forsvare nye investeringer," siger Peter Axel Nielsen.

Problemet er, at man ikke kan læne sig op af de modeller, der findes i forvejen, fordi de alle er tilpasset kommercielle virksomheder. Og den værdi der skabes i kommunerne er ikke kun af kommerciel art.

"Der er mange værdier, der ikke kan gøres op i kroner og ører. Man kan jo godt sige, at man vil levere bedre service. Kommunerne er jo klart mere interesseret i at få bedre forvaltning end i at spare penge," siger Peter Axel Nielsen.

Derfor er det vigtigt at få udviklet et værktøj til kommuner, der kan måle værdien af it-løsningerne.

"Man bliver nødt til at se på de forskellige formål for hver enkelt kommunal service og så sammenholde dem med investeringsomkostninger," siger Peter Axel Nielsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere