Artikel top billede

Foto: Torben Klint

Skat afviser blankt faktura-fusk med it-firma

Skat er ikke blevet snydt af it-leverandøren Venzo. Det fastholder koncerndirektør i Skat, Jesper Skovhus Poulsen, der heller ikke mener, at Skat har omgået udbudsreglerne.

I torsdags viste TV 2 programmet Operation X: Skat til Torskegilde. I programmet kom det frem, at en af Skats it-leverandører, Venzo, ifølge et internt timeregnskab, som Operation X er i besiddelse af, skulle have overfaktureret Skat for flere millioner kroner.

Sagen om den påståede overfakturering kædes sammen med en medarbejder hos Skat, der har været formand for en håndboldklub, som den omtalte leverandør er hovedsponsor for.

I udsendelsen benægter it-direktør i Skat, Preben Bialas, at have kendskab til den påståede overfakturering og fortæller desuden, at det ikke er så væsentligt, så længe Skat har fået den vare, de har bedt om.

"Det er vores oplevelse, at vi har fået den vare, vi har bestilt inden for den tidsramme, vi har estimeret. Om de inden for den ramme lige præcis rammer loftet, det betyder ikke så meget for Skat. Hvis de siger, at de har brugt et vist antal timer på en opgave, er det ok med os," siger Preben Bialas.

Timer betyder noget

Til Computerworld fortæller koncerndirektør i Skat, Jesper Skovhus Poulsen, at det imidlertid er det rene nonsens, at Skat ikke bekymrer sig om, hvor mange timer der reelt er blevet brugt på et projekt.

"Selvfølgelig betyder det noget for os, hvor mange timer, der faktureres. Alt andet giver ingen mening, nå man taler om timekontrakter," siger Jesper Skovhus Poulsen.

Han fortæller, at Skats fremgangsmåde er, at de bestiller en vare, og én gang om måneden bliver der kigget på, hvor mange timer den enkelte konsulent har brugt på at levere den vare. Først når timeforbruget er blevet godkendt, bliver der skrevet en faktura, som Skat betaler.

"Vi har en fast proces for at sikre, at det rette antal timer er blevet brugt på vores produkt," siger Jesper Skovhus Poulsen.

"Vi er ikke blevet snydt"

Jesper Skovhus Poulsen afviser desuden al mistanke om, at Skat skulle være blevet snydt af Venzo. Han henviser til, at Skat har fået det uafhængige revisionsfirma Ernst & Young til at undersøge sagen. Og heraf er konklusionen, at Skat har fået det, de har betalt for.

Ernst & Young har gennemgået både Venzos timeregnskab og Operation X's timeregnskab med henblik på at undersøge, om der er sammenhæng mellem timerne i timeregnskabet, og det Skat er blevet faktureret for.

"Ernst & Young siger, at deres konklusion er, at den sammenhæng er der. Timeregnskabet indeholder flere timer, end vi er blevet faktureret for, så selvom der eksempelvis står en linje om Høj Håndbold i timeregnskabet, har den ikke fundet vej til den faktura vi betaler," siger han.

Derudover har Ernst & Young kommet med en række kommentarer om at Operation X's timeregnskab adskiller sig i forhold til det timeregnskab, Venzo har leveret.

"Men de har ikke undersøgt, hvorfor det adskiller sig. Det, de er blevet bedt om, det er at finde ud af, om vi er blevet snydt. Og det siger de, vi ikke er," oplyser Jesper Skovhus Poulsen.

Skat har overholdt udbudsreglerne, mener skat

I torsdagens udsendelse kom det desuden frem, at Skat er gået uden om de almindelige udbudsregler, da de etablerede samarbejdet med Venzo. Det siger en jurist og lektor ved Københavns universitet til Operation X.

Derudover har SKI over for Computerworld bekræftet, at det ikke er i overensstemmelse med reglerne for SKI, at Skat selv vælger underleverandør.

Jesper Skovhus Poulsen mener dog ikke, at Skat har gjort noget galt.

"Det, der efter vores opfattelse er meningen med SKI, er, at få SKI-priser og SKI-vilkår, som er forhandlet på forhånd, og få dem ned i vores aftaler. Det har vi ment, at vi fik, ved at gå den anden vej rundt. Men det er der så nogen, der stiller spørgsmålstegn ved, om det er meningen med det," siger Jesper Skovhus Poulsen.

Han tilføjer, at Skat forholder sig konstruktivt til kritikken, og at det gøres bedst ved at tage en snak med SKI om, hvad de mener.

medarbejder har fået andre arbejdsopgaver

Den chefkonsulent hos Skat, Leif Schandorph, der i forhandlingssituationer skulle have tilvejebragt spørgsmålet om, hvorvidt Skats it-leverandører vil sponsorere Høj Håndbold, har ifølge Jesper Skovhus Poulsen fået andre arbejdsopgaver for Skat.

"Alene det at det her tvivlspørgsmål er opstået, det har betydet, at Leif har fået andre opgaver, så han ikke længere har nogen leverandørkontakt," siger Jesper Skovhus Poulsen.

Han fortæller, at der i øjeblikket kører en intern personalesag vedrørende Leif Schandorphs habilitet i forhold til samarbejdet med Venzo, men han ønsker ikke at kommentere de nærmere omstændigheder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere