Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Sourcing skal være leverandørens ansvar

Klumme: Det er it-leverandørens opgave at finde ud af, hvordan han bedst løser din opgave.

Prøv at gå ind i en butik med mærketøj og forlang, at mindst halvdelen af det, du køber, skal være produceret i Kina. Eller insister på at du vil bestemme, hvilket land forlygterne i din nye Polo skal komme fra, næste gang du køber ny bil.

Det gør du næppe. Du interesserer dig formentlig heller ikke for, hvem der har leveret robotten, der lakerer bilen. Du efterspørger til gengæld en kombination af pris, kvalitet og funktion og overlader det til din leverandør at producere varen, så den lever op til dine krav.

Og det gør han ret sikkert med et globalt produktionsapparat: WTO vurderer, at Kina vil stå for op mod 50 procent af verdens tekstilproduktion i 2010. Og bilproduktion er et studie i forsyningskæder med underleverandører spredt over kloden.

Vi er på vej i samme retning med global sourcing af it. Alle større leverandører af it-serviceydelser, det være sig inden for rådgivning, udvikling, implementering, drift eller support, har etableret et globalt produktionsapparat, enten selv eller sammen med partnere, og uanset om hovedkontoret ligger i New York, Mombai, London eller Lyngby.

Nogle ydelser skal "produceres", hvor kunden er - det gælder typisk opgaver, der kræver en høj grad af forretningsmæssig og kulturel forståelse for kunden.

Andre ydelser kan produceres der, hvor ressourcerne er rigelige - det gælder oftest opgaver, der kræver en mindre grad af direkte kundekontakt. Fuldstændig ligesom tøjbutikken, hvor detailleddet ligger i Lyngby Storcenter, lageret i Hamborg, produktionen i Asien og reklamebureauet i sin helt egen verden.

Det samme er sket med fastnet-telefoni, hvor "IP" er gået fra at være noget, kunden bevidst købte, til at være teleselskabets beslutning. Det, vi køber, er en klartone til en konkurrencedygtig pris - teknologivalget tager leverandøren sig af. Og beslutningen om, hvorvidt det skal være IP eller PSTN, er blevet en produktionsmæssig beslutning, der styres af en business case: Hvornår kan det betale sig at skifte produktionsteknologi?

Usynlig cloud

Det samme kommer også til at ske med cloud computing. I dag er det noget, it-chefen bruger kræfter på at teste af, hvilket er fuldt forståeligt. Men når cloud for alvor tager fat, hvilket er nogenlunde samtidig med, at vi holder op med at tale om det, er det ikke længere en opgave for kunden at tage stilling til, hvordan it-servicen produceres.

Så bliver det en integreret del af leverandørens produktionsapparat og dermed usynligt for kunden. Hvilket i øvrigt også gør det væsentlig nemmere at sikre de punkter, der i virkeligheden er vigtige: Løsningen skal understøtte forretningen nu og fremover, kvaliteten skal være i orden, og business casen skal selvfølgelig hænge sammen.

Og er det ikke også sådan, det bør være? Teknologivalg, produktionsmetode og nationaliteten på de ansatte hos it-serviceleverandøren er værktøjer til at levere lige netop den løsning, der matcher kundens krav. Man behøver jo ikke at kende markedet for strikkemaskiner for at købe en sweater.

Så stil krav om det væsentlige: Forretningsorienteret funktionalitet, ordentlig kvalitet og konkurrencedygtig pris. Det er it-leverandørens opgave at finde ud af, hvordan han når derhen.

Karsten Fogh Ho-Lanng er corporate vice president og chief technology officer hos NNIT.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens holdninger og er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere