Artikel top billede

Foto: Domstol.dk (Foto: Domstol.dk)

"Digital tinglysning er ikke en it-fiasko"

Interview: Domstolsstyrelsen er i det store hele tilfreds med sin it-løsning til tinglysningen, der ellers har fået massiv kritik hele vejen rundt. Vi har fået den løsning, vi efterspurgte, lyder det.

Direktøren i Domstolsstyrelsen har måttet lægge øre til meget.

Som ansvarlig for den digitale tinglysning er han nemlig den, der har svaret på kritikken af den store offentlige it-løsning, der har fået drøje hug af både brugere, advokater og almindelige danskere, som har ventet længe på at få tinglyst boligsalget.

Han mener dog, at kritikken på flere områder er forfejlet.

"Der er nogle forestillinger om vores projekt, som vi ikke er enige i. It-systemet virker i det store hele efter hensigten. Problemet har været, at Tinglysningsretten i indkøringsperioden i efteråret ikke har kunnet behandle sager til manuel behandling i samme takt, som de kom ind. Ventetiden på den manuelle sagsbehandling har været klart utilfredsstillende for brugerne," siger Adam Wolf, som er direktør i Domstolsstyrelsen.

"Antagelsen om, at det er gået galt, fordi vi ikke har testet eller ikke haft kompetencer til at overskue forløbet, holder ikke," siger han.

Det er specielt den seneste tids kritik af statens måde at udbyde og gennemføre store it-projekter på, som har fået Adam Wolf til at reagere.

Han mener ikke, at den digitale tinglysning, der i flere omgange er blevet hevet frem som eksempel på et uheldigt it-projekt, falder ind under denne kategori.

Genkender ikke kritik

Et af kritikernes ankepunkter er, at der ikke er nok fagligt velfunderede it-personer til at styre de store projekter, som eksempelvis tinglysningen.

En kritik som til dels kan genkendes af Domstolsstyrelsen.

"Styrelser som vores er ikke primært udstyret med it-faglige kompetencer, og jeg tror, at styrelserne skal styrkes på ressourcerne til projektstyring. Det har vi selv gjort ved konkret at styrke projektstyringen med en meget erfaren ekstern kapacitet," lyder det fra Adam Wolf.

"Til gengæld tror jeg, det er urealistisk, at man har den helt tunge it-ekspertise internt. Det, mener jeg, er en oplagt opgave for rådgiverne på projektet."

Ikke it-systemets skyld

Lektor på Københavns Universitet, Erik Frøkjær, har blandt andet foreslået, at man opretter en offentlig it-styrke, der kan stå for den tekniske rådgivning på de store projekter.

"Det, synes jeg, er en spændende tanke, men jeg ved ikke, hvor realistisk den er. Jeg tror ikke, man kan slippe for at hente teknologisk viden udefra, den kan man simpelthen ikke holde opdateret internt i staten," siger Adam Wolf.

"Samtidig skal man erkende, at beslutninger i store it-projekter altid er ledelsesmæssige beslutninger. Beslutninger er en kombination af økonomi, teknologi, organisation. De er ikke alene tekniske."

"Leverandører og konsulenter har dog ofte en optimisme på forhånd, som man skal have stillet spørgsmålstegn ved, og her kan forslaget om it-faglig ekspertise være en stor hjælp."

"Jeg mener dog ikke, tinglysningen er den rigtige case på dårlig teknisk rådgivning. Man kan selvfølgelig diskutere, om man skal have mere eller mindre rådgivning, men det er en misforståelse, at de store sagsbunker, der er opstået ved digitaliseringen, er opstået på grund af it-systemet," siger Adam Wolf.

"Manglende test er heller ikke årsagen til de lange sagsbehandlingstider. Vi har haft nogle problemer, blandt andet med vores scannere, og der er ting, som løbende kan forbedres. Men it-systemet virker, og det opfylder den automatiseringsgrad, man havde forudsat," forklarer han.

"Vi synes ikke, at den måde som systemet er kommet i luften på, har været god nok, men der er først og fremmest fordi, der har været rigtig mange ekstraopgaver, der har medført, at behandling har trukket ud."

"I december var it-systemet oppe på den forventede automatiseringsgrad, og systemet tinglyser sager korrekt. Problemet er ventetiden på den manuelle sagsbehandling. Jeg er klar over, at det for brugerne ikke betyder så meget om årsagen er det ene eller andet, men for os er det vigtig at sige, at meget faktisk fungerer efter hensigten," siger Adam Wolf.

"Det, der ikke holdt var, at der kom langt flere papirsager end forventet."

Småt er også godt

Fastpris-politikken i statens it-projekter er også et område, som kritikerne har kastet sig over.

Store it-systemer, der er defineret på forhånd til en fast pris, er dømt til at gå galt, siger skeptikerne.

Adam Wolf indrømmer da også, at der er ting, som kan håndteres anderledes og i lidt mindre målestok.

"Helt generelt er det en god idé at udvikle i mindre målestok, og det gør vi allerede på en hel række projekter, eksempelvis vores sagsbehandlingssystem til de almindelige domstole. Vi er ret langt fremme med små-leverancer og flerleverandør-stategi," siger Adam Wolf.

Det udelukker dog ikke de store projekter, siger han

"Der var flere grunde til, at vi valgte den metode, vi gjorde. Men man bør da altid overveje, om man skal gribe det an på en anden måde, hvis man skal bygge et tilsvarende projekt," siger Adam Wolf.

"Man skal være forsigtig med at behandle alle projekter ens, når de nu er forskellige," lyder det fra domstolsstyrelsens direktør.

"Det er rigtigt, at vores tidsplan skred og budgettet blevet ændret, men vi fik i det store hele det it-system vi havde ønsket. Der har været tale om et manuelt sagsbehandlingsproblem i Tinglysningsretten, og det har til gengæld været meget beklageligt for vores brugere."

Så I mener, alt er forløbet efter bogen?

"Vi er meget kede af de lange sagsbehandlingstid på den manuelle behandling og de konsekvenser, det har haft for brugerne. Det bør man lære af."

"Men it-systemet fungerer i det store hele efter hensigten," siger han til Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere