Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Skal vi have RFID-overvågning og spare kassen?

Formand for Kommunernes it-chefer foreslår, at vi debatterer indførelse af fodlænker til demente, RFID-bleer til ældre og overvågning af børn for at spare i kommunekasserne. Er du enig?

Danmark skal spare.

Ikke mindst i kommunerne, hvor man med vidt forskellige tiltag som digitale selvbetjeningsløsninger og prøveforsøg med infrastrukturen i form af cloud computing søger at nedbringe de offentlige omkostninger.

De innovative løsninger, som Kommunernes Landsforening i samarbejde med de 98 kommuner arbejder på, bliver hyldet af formand for Foreningen af Kommunale it-chefer (KITA), Jørgen Kristensen, som også sidder som lokal it-chef i Egedal Kommune.

Spare på alternative it-løsninger

Han mener dog, at der er langt flere besparelser i sigte, hvis man er modig nok til at tage de etiske diskussioner omkring, hvordan velfærds-it kan forbedre dagligdagen for både borgere og de slunkne kommunekasser.

"Når jeg kommer op på rådhuset og siger, at jeg har sparet en million kroner på printomkostninger, så siger kommunen, at det er vand i forhold til de 37 millioner kroner, som skal findes på sundheds- eller børnepasningsområdet," forklarer Jørgen Kristensen.

Han fortæller, at en af hans missioner i Egedal Kommune er at holde gang i de alternative planer for at se, om it kan bidrage til at spare på kommunekronerne på områder, hvor der kun er pilotforsøg i gang.

"Afprøvningen og indførelsen af it på alternative områder kræver naturligvis, at man har styr på den fundamentale it i kommunen," fastslår Jørgen Kristensen.

Den samme skole i 150 år

Han påpeger, at en de helt store besparelser ligger i, hvordan vores velfærds-it er skruet sammen.

Når eksempelvis liggesår hos ældre både er en gene for borgeren og koster mange penge at behandle, så kan det være på sin plads at have RFID-chips til at advare om, når en ældre har ligget for længe på ryggen.

Skal vi overvåge børn og ældre med it-værktøjer?

Samtidig er fodlænker til demente og andre overvågede grupper som fanger også et af de etiske dilemmaer, der aldrig for alvor er blevet slået hul på.

"I Ballerup har man sat GPS-fodlænker på demente og har fremhævet en lille solstrålehistorie omkring en dement bedstefar, som blev fundet af familien i det lokale supermarked," siger Jørgen Kristensen.

Han gør dog opmærksom på, at indførelsen af den slags kræver, at både borgere og politikere er indstillet på at tage den etiske diskussion, inden man kaster sig over teknologien, som nærmest er den mest banale ingrediens at indføre på velfærdsområdet, hvis bare idéerne er gode nok.

"Men hvis ikke it bliver efterspurgt af forretningen, der i dette tilfælde er kommunen og borgerne, så skal man jo heller ikke tvinge det igennem," fastslår Jørgen Kristensen.

Samme folkeskole i 150 år

Formanden for de kommunale it-chefer mener også, at man udover ældre- og plejeområdet bør kigge på folkeskolen som et muligt spareområde.

Med udgangspunkt i australske erfaringer med, at elever tilknyttet samme skole bor flere hundrede kilometer fra hinanden, taler Jørgen Kristensen også varmt for muligheden for at indføre fjernundersvisning i Danmark.

"Folkeskolen i Danmark har fungeret på samme måde i 150 år, hvor eleverne kommer ind på deres pladser klokken otte og sidder foran en lærer i et klasselokale. Var det ikke på tide at se på, om det eksempelvis kunne gøres smartere med en lærer, der kan undervise tre skoleklasser på samme tid over nettet?" spørger Jørgen Kristensen.

Hvor går grænsen?

Han skynder sig dog igen at understrege, at den slags initiativer med desktop virtualisering og webcam-undervisning kræver opbakning fra lærere, forældre og de skolebørn, der kan sidde derhjemme frem for at tage ind på skolen hver dag.

"Man kunne også indføre webcam i børnehaver er og RFID-chips i børnenes tøj til, så man bedre kan holde styr på dem og på den måde have brug for færre pædagoger. Her vil nogen nok sige stop, selv om den slags tiltag reelt vil spare mange pasningspenge i kommunerne," lyder det fra Jørgen Kristensen.

Hans tankerække kører dog videre:

"I USA har flere fitnesscentre vaskemaskiner, hvor motionisterne kan gå ind og blive vasket, skrubbet og masseret. Hvis man indførte det til ældre, ville man også kunne spare store beløb ved at frigøre mandskabsressourcer," siger Jørgen Kristensen.

"Og det lyder jo godt med massagemaskiner til vores ældre frem for kommunale vaskemaskiner til mennesker. Så det handler vel i høj grad også om, hvordan man præsenterer ideerne?"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere