Artikel top billede

Foto: Colin Bamford (Foto: Colin Bamford)

Valgkamp kan sparke dansk telepolitik til hjørne

Fronterne på Christiansborg er trukket hårdt op, og det kan bremse forhandlinger om dansk telepolitik.

"Den eksisterende telepolitik daterer sig tilbage til 1999. Tiden er derfor moden til at igangsætte en proces og udarbejde nye telepolitiske målsætninger. En proces med formulering af en ny politik bør ske med udgangspunkt i de målsætninger og principper, som er formuleret i denne rapport."

Sådan stod der i den rapport, som daværende videnskabsminister Helge Sanders (V) højhastighedskomité afleverede i januar.

Ingen af partierne i teleforligskredsen har dog efterfølgende taget initiativ til at ændre den danske telepolitik.

Teleforligskredsen består af Venstre og De Konservative i blå blok, mens SF, De Radikale og Socialdemokraterne repræsenterer de røde farver i forligskredsen.

Og ifølge politisk redaktør Ask Rostrup fra DR kan det nuværende politiske klima på Christiansborg sætte en stopper for forhandlinger i forligskredsen. Han peger på, at fronterne er trukket kraftigt op, efter at regeringen lancerede sin genopretningspakke, mens S og SF i stedet lancerede deres egen Fair Løsning-plan.

"Vi har nået højdepunktet af blokpolitik, hvilket som udgangspunkt gør det svært at nå nogen som helst former for politiske aftaler på tværs af blokkene i dansk politik. Det skyldes en række ting, men der er også gået valgkampsretorik i stort set alt, hvad der foregår på Christiansborg," forklarer Ask Rostrup.

Højhastighedskomiteens formand, Erik Bonnerup, understregede i januar, at komiteens rapport lå på hele regeringens bord, fordi den berørte en lang række områder, som lå under flere forskellige ministerier.

"Det blev taget meget vel imod af erhvervslivet og også rimelig bredt politisk, og det blev fra alle kanter understreget, at det var tid til at rejse sig og få opdateret teleforliget. Men det er nok ikke det politikområde, der er allerstørst pres på," siger Ask Rostrup med henvisning til landets økonomi.

Politisk nervespil i gang

Siden Helge Sanders højhastighedskomité fremlagde sin rapport, er der kommet en ny minister til på posten. Den ny videnskabsminister, Charlotte Sahl-Madsen (K), fremlagde for nylig sine ambitioner for en bredbånds-infrastruktur i Danmark, men hun har ikke sagt, at det var et indspark til at få et nyt teleforlig.

Ask Rostrup vurderer, at Charlotte-Sahl Madsen godt kunne have interesse i at forsøge at få et nyt teleforlig, så hun kunne nå at få en stor aftale i hus inden et kommende folketingsvalg og dermed markere sig.

"Men det er klart, at ministeren skal have en meget klar idé om, hvor det skal lande, når hun kaster sig ud i forsøget," forklarer Ask Rostrup.

Charlotte Sahl-Madsen sagde for nylig, at hun har ambitioner om 100 megabit-bredbånd til alle danskere i år 2020. Dermed gjorde hun det klart, at også de tyndt befolkede områder skal have et løft.

"Hvis regeringen har en lyst til at gå om bord i det her teleområde, og oppositionen stiller sig meget stejlt an, så skal oppositionen være meget klar over, hvad de gør. De kan let få stemplet som dem, der ikke vil udvikling og sørge for, at Udkantsdanmark får den hurtigste adgang til nettet," siger Ask Rostrup og tilføjer:

"Charlotte Sahl-Madsen og regeringen risikerer at få samme stempel, hvis de ikke gør noget, så det er altid det nervespil, som kører mellem to blokke i en meget blokpolitisk og opsplittet scene, som Christiansborg er i øjeblikket."

Kræver bred opbakning

Teleforligskredsen har med tilslutningen af Venstre, De Konservative, De Radikale, Socialdemokraterne og SF en bred støtte, uanset hvilken blok der sidder på magten. Ask Rostrup vurderer også, at det bliver sådan fremover.

"Lige præcis på teleområdet vil det være problematisk, at man ikke laver et relativt bredt forlig, fordi det jo er et område, som kræver massive investeringer fra teleselskaber, og som de indretter sig efter. Det ville være utrygt, hvis regeringen til december lavede et smalt forlig, som en ny regering året efter lavede om," siger Ask Rostrup.

Det nuværende teleforlig blev indgået i 1999, da Birthe Weiss var forskningsminister i Nyrup-regeringen. Dengang var også CD med i teleforliget.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere