Artikel top billede

Sommerfavoritter: Min yndlingsalgoritme

Martin Zachariasen, der står i spidsen for Danmarks skarpeste it-hjerner fortæller, hvorfor han sætter så stor pris på en klassisk algoritme. Måske den eneste algoritme med sin egen musikvideo.

På Datalogisk Institut på Københavns Universitet uddannes nogle af Danmarks skarpeste it-hjerner. I spidsen for dem står Martin Zachariasen, der er institutleder på DIKU.

Egentlig spurgte vi ham om hvilken programmør, der var hans yndling, men på eget initiativ fik han bøjet samtalen over i en mere teoretisk retning.

"Faktisk kunne jeg tænke mig, at temaet blev min yndlingsalgoritme. Selvom der er mange at vælge imellem, vælger jeg Quicksort," responderede Martin Zachariasen på Computerworlds henvendelse.

"Grunden til at jeg kom til at tænke på det er, fordi jeg for 20 år siden var studerende på DIKU, og på et algoritme-kursus blev Quicksort præsenteret som den første. Det er en klassiker, som alle dataloger og mange andre it-folk har stiftet bekendtskab med," fortæller han.

"Den har lidt kult over sig. Det er en af de algoritmer, man altid husker, selvom den ikke hører til blandt de mest elegante. Navnet er samtidig utrolig godt valgt."

"Det der gør den til noget helt specielt er, at den er enkel, nem at forklare, og så kan den skrives i få linjer kode. Samtidig kan den illustrere mange algoritmiske principper, og så er den praktisk anvendelig," siger Martin Zachariasen.

To talbunker giver fart

Quicksort er en klassisk rekursiv sorteringsprocedure og den er bredt anerkendt som en af de bedste sorteringsteknikker, selv om den stammer helt tilbage fra 1962, da it-branchen stadig var i sin vorden.

"Trods den høje alder løser Quicksort stadig en meget fundamental opgave indenfor problemløsning. Sortering er stadig noget af det første, man lærer inden for algoritmelære," fortæller Martin Zachariasen.

Quicksort er yderst effektiv til sortering af eksempelvis, strenge eller tal, og den fungerer kort fortalt ved at opdele mængden af enheder i to bunker.

Har man eksempelvis 100 tal, deler algoritmen dem op i to dele, hvor den ene er mindre end eller lig med 50 og den anden del er større end eller lig med 50. Denne proces gentages så igen og igen indtil tallene er sorteret.

"Metoden er enkel, og den demonstrerer samtidig en masse ting om algoritme-disciplinen," siger han.

"Samtidig opfører denne algoritme sig rigtig godt på en moderne computer, eksempelvis i arbejdet med cache i cpu'en. Derfor bruges den stadig i meget stort omfang."

Quicksort har desuden sin helt egen musikvideo, der illustrerer, hvordan den virker.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere