Når mange bliver til én

De fleste danske hjem har 3, 4 eller måske 5 fjernbetjeninger liggende fremme på kakkelbordet, hvor de både fylder og skæmmer udsigten. Vi tester fire bud på en samlet løsning.

Når mange bliver til én

Hvem kan ikke nikke genkendende til problemet med at sidde helt opslugt af en god film – og pludselig ringer telefonen.

Du griber fjernbetjeningen for at skrue ned, men får fat i den til dvd-afspilleren eller tv´et i stedet for den til surround-anlægget, som du reelt skal bruge. Og inden du får skruet ned, er et tv´et slået over på en forkert kanal, videoen er startet, dvd´en stoppet – og telefonen er for længst holdt op med at ringe.

I det moderne samfund er der næsten ingen grænser for, hvad der er teknologisk muligt. Øjets hornhinde opereres med avanceret laserteknik, fjernstyrede køretøjer sendes til Mars med satellitter, og helt nye former for kommunikation integreres med billede og lyd i avancerede mobile enheder.

Men når det drejer sig om noget så simpelt, som at få tv, digital settopboks, video, dvd, harddisk optager og surround-receiver til at smelte sammen og kommunikere i en enkelt enhed, så begynder det at knibe med genialiteten.

Men mange producenter har heldigvis indset fornuften i at have en universal-fjernbetjening, hvor alle husets eksisterende enheder kan indprogrammeres, så sofabordet bliver mere overskueligt.

Desværre er det alene ikke helt nok, for det kunne jo også være ganske smart, hvis ét enkelt tryk på én enkelt knap kan udløse en kommando, der betjener de forskellige enheder på samme tid.

Og det er helt sikkert en funktion, der efterspørges af den del af befolkningen, som hellere vil have nydeligt nips end fjernbetjeninger på sofabordet

Guld og grønne skove

Heldigvis er der efterhånden dukket en lang række avancerede universal-fjernbetjeninger op på markedet, som lover guld og grønne skove med hensyn til funktionalitet og muligheder.

På minussiden er det dog ikke alle producenterne, der lever op til de gyldne løfter, og de flere muligheder smitter også af på prisen.

Vi har derfor afprøvet fire meget forskellige universal-fjernbetjeninger fra den bedre ende af skalaen og fra forskellige producenter for at teste, om der er sammenhæng mellem pris, funktionalitet og brugsværdi i hverdagen. Og det skal ikke være nogen hemmelighed, at det har været en blandet fornøjelse med den klare konklusion, at alle produkterne skiller sig ud – på hver sin måde.

Nu ville der jo ikke være meget ved testen, hvis alle de enheder, der skal dele fjernbetjening, var af samme mærke og lignede hinanden for meget.. Derfor blev der i denne test brugt et blandet felt af forskellige nye og gamle apparater. Vi testede både, om de generelt var lette at indkode, og hvordan de kunne indgå i sammenhæng med andre enheder i en given aktivitet.

Der er selvfølgelig også mange faktorer, der spiller ind, når det skal vurderes, hvad der er godt – og hvad der er skidt.

Men med universal-fjernbetjeninger i prisklassen fra tusindkronesedlen og opad, må der være rimelighed i at kræve en vis form for enkel, pædagogisk og logisk funktionalitet i daglig brug. Og som et minimum bør de kunne programmeres, så de fleste i husstanden kan starte videoen eller tænde for tv’et.

Tidrøvere

At de forskellige universal-fjernbetjeninger i selve opsætningsfasen er nogle tidrøvere af rang, må man selvfølgelig leve med. Det er jo besværligheder, som forhåbentlig er overstået, når enheden er integreret i hjemmets hverdag, og glæden ved et mere overskueligt sofabord forhåbentlig indfinder sig.

Allerede nu er der tydelig tendens til, at fremtiden vil byde på endnu flere avancerede muligheder i universal-fjernbetjeningerne, efterhånden som digitale multimedier vinder indpas.

Men avancerede funktioner behøver nødvendigvis ikke give mere værdi, og selv om ét af markedets mest avancerede og spændende produkter har været med i denne test, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at det bliver udråbt til testvinder. Der skal være en sammenhæng mellem design, ydelse, opsætning, brug – og ikke mindst pris.

En fjernbetjening er jo en meget populær brugsgenstand i de fleste hjem. Den bruges hver eneste dag, og risikoen for, at den tabes på gulvet og går i stykker, er principielt temmelig stor.

I forvejen er tusind kroner for en fjernbetjening måske lige i overkanten af, hvad de fleste almindelige mennesker vil betale. Og til fire tusinde kroner skal fjernbetjeningen mindst gemmes af vejen langt fra små pilfingre eller ølspildende terrorister, hver gang man går ud af døren.

Markedet er stort og uoverskueligt, og derfor skal du se dig godt for, når pengene skal op af lommen for at smelte de mange fjernbetjeninger sammen til én

Logitech Harmony 885 Advanced Universal Remote

Samlet vurdering 90/100

Når den farvestrålende kasse med Logitech Harmony 885 pakkes ud, undres man i første omgang over, at der ikke medfølger lidt mere informationsmateriale om universal-fjernbetjeningens funktioner. Men fat mod – med Harmony 885 er det faktisk heller ikke nødvendigt.

En lille “Quick-guide” forklarer kort, hvordan det hele pakkes ud, sættes sammen og oplades. Derefter installeres den medfølgende cd på computeren – og så er man faktisk køreklar.

Logitech Harmony 885 er testens absolutte vinder. Den har en god balance og ligger rigtig godt i hånden. Alle funktioner kan uden problemer klares med én hånd, og den har et smart, lækkert og indbydende design, som man lægger mærke til.

Til daglig brug er universal-fjernbetjeningen meget pædagogisk opbygget, og ikke mindst Help- knappen scorer points, når far onsdag aften er til fodbold med gutterne, og mor skal se Desperate Housewives derhjemme. For der er altså lige én af de elektroniske enheder, som ikke er tændt.

Så trykker hun selvfølgelig bare efter hjælp direkte på fjernbetjeningen, som derefter tjekker, om hver enkelt enhed er tændt korrekt i forhold til, om hun i første omgang havde trykket på aktiviteten “Se tv, video eller dvd”. Genialt tænkt af Logitech.

Al opsætning på en Harmony foregår ved at slutte fjernbetjeningen til computeren med USB. Via en grænseflade til opsætning hos Logitech oprettes en brugerkonto.

Her gemmes alle indstillinger og oplysninger automatisk, og så slutter man bare sin fjernbetjening til computeren og logger sig på, når der skal foretages justeringer i indstillingerne eller tilføjes og fjernes enheder.

Ved første opsætning vælges alle enheder i forhold til producent med det helt præcise modelummer. På websiden skulle der efter sigende ligge mere end 2.500 forskellige koder – og selv de nyeste settopbokse til digitalt tv findes i listerne.

Når alle enheder er listet, er det bare at gå i gang med opsætningen af de forskellige “Activities”, hvor rækkefølgen af de forskellige enheder sammensættes. I denne opsætning indkodes der også forsinkelse på enkelte enheder, hvilke input receiveren eller tv´et for eksempel skal starte på, når man enten skal se tv via en digital settopboks, video eller dvd.

Og det er netop her, at Logitech lægger de andre universal-
fjernbetjeninger bag sig. For hvordan skal jeg få indkodet, at når jeg ser tv, skal der skiftes tv-kanal og vises tekst-tv på den digitale settopboks, skrues op og ned for lyden på receiveren og skiftes billedformater på tv´et. Her har designerne hos Logitech virkelig har været fremme i skoene.

I hver enkelt aktivitet kan man på sin brugerkonto på Logitechs webside vælge “Customize” og vælge lige netop hvilken specifik funktion, der skal aktiveres fra hver enkelt enhed.

Og hvis der lige mangler en speciel funktion til tekst-tv fra den helt nye digitale settopboks, kan funktionen læres på et øjeblik og tilføjes, hvor det er ønskeligt. Det er supersmart.

Efter opsætningen overføres en lille programpakke til Harmony 885, hvorefter de enkelte funktioner kan afprøves og finjusteres.

Alt i alt er en Logitech Harmony simpelthen den ultimative universal-fjernbetjening i ethvert hjem, hvor antallet af fjernbetjeninger har taget overhånd på sofabordet.
Som med enhver anden universal-fjernbetjening tager det lang tid at indstille og finjustere den korrekt, men takket være det pædagogiske interaktive opsætningsmodul på Logitechs webside er det simpelthen en ren fornøjelse.

Design, brug og mange detaljer og finesser gør, at universal-fjernbetjeningen fra Logitech uden undtagelse har overtaget alle de dagligdags funktioner, når der skal høres musik eller radio og ses tv, video og dvd.

Logitech Harmony er ikke nær så avanceret som Philips’ flagskib RC9800i – men når design, ibrugtagning, opsætning og pris sammenlignes, er Logitech 885 virkelig et køb, hvor du får smæk for skillingen.

NAD DV1

Samlet vurdering 80/100

Når DV1 universal-fjernbetjeningen fra Hi-Fi Klubben tages i hånden første gang, bemærker man med det samme det klassiske design i aluminium og sort med robuste knapper.
Det virker meget lækkert og indbydende, så man får lyst til at tage fjernbetjeningen i hånden. Det slanke design ligger godt i hånden, og den er meget let at betjene med en enkelt hånd.

Knapperne er logisk placeret og betjenes med et fast tryk, så man ikke er i tvivl om, at funktionen er aktiveret.

Samtidig lyser en blå ring rundt om knappen for den enkelte enhed. Desuden er der de fire – for de fleste velkendte – kulørte knapper i rød, gul, grøn og blå, hvor de mest brugte funktioner eventuelt kan gemmes.

DV1 kan erstatte op til syv andre fjernbetjeninger og programmeres til at huske 35 forskellige kommandokoder fra hver af disse fjernbetjeninger.

Fjernbetjeningen er på forhånd forprogrammeret med en række koder til en række gængse produkter på markedet. Blandt andet er tv-knappen forhåndsprogrammeret med koden til NAD’s DV102HD2 LCD TV, som også leveres med fjernbetjeningen.

Indkodning af funktioner til enheder fra andre producenter foregår ved at “lære” universal-fjernbetjeningen hver enkelt funktion – én for én.

Ved denne “oplæring” er det absolut nødvendigt at holde tungen lige i munden. For eksempel kan der være forskellige behandlingsfunktioner i knappen ”picture” til både tv, dvd eller digital settopboks.

Og i den daglige betjening er det absolut en fordel, hvis sådanne specialfunktioner så vidt muligt programmeres på samme knap.

Via USB-kabel og den medfølgende software, Viewnet Handset Editor kan fjernbetjeningen tilsluttes en pc. Dermed kan DV1 konfigureres og opdateres via en virtuel fjernbetjening på computeren, så funktionerne tilpasses hjemmets aktuelle kombination af elektroniske billede- og lyd-enheder fra forskellige producenter.

Når DV1 tilsluttes computeren, og den virtuelle fjernbetjening startes i Viewnet, henter man alle de funktioner, der er indlæst i fjernbetjeningen, og får derved et samlet overblik over fjernbetjeningen.

Viewnet er også ganske brugbar, når de enkelte funktionskoder overføres, da man derved løbende kan se hvilke funktioner, der er programmeret i hvilke knapper.

I Viewnet kan man med en række makro-kommandoer programmere fjernbetjeningen til, at flere forskellige apparater reagerer, når der trykkes på en enkelt knap. For eksempel at både tv, digital settopboks, forstærker og video starter med ét enkelt tastetryk.

Alt i alt er DV1 fra NAD en ganske brugbar universal-fjernbetjening, hvor designet og knappernes funktionalitet trækker lidt op i karaktergivningen. Overførslen af nye funktioner fra andre fjernbetjeninger er som udgangspunkt ganske enkel, med den manglende logiske opbygning i Viewnet trækker til gengæld ned.

Omvendt har en del andre universal-fjernbetjeninger mulighed for indkodning af de enkelte producenters fire-cifrede fjernbetjeningskoder – denne fremgangsmåde ville være et godt alternativ til Viewnet. De firecifrede koder indtastes efter en given liste, eller ved at koderne på forhånd ligger i fjernbetjeningen, som derefter kan søge efter den aktuelle enhed.

Selv om der med DV1 følger en PDF-fil med dansk brugsanvisning på cd, kræver det lidt mere end et grundlæggende kendskab til programmering af fjernbetjeninger og computerbrug.

Hvis den givne kode for hjemmets fjernbetjente apparater på forhånd ikke tilfældigvis er indkodet i DV1, er det nødvendigt at overføre hver enkelt funktion – én for én.

Og i denne test, hvor hjemmets sammensætning bestod af tv, digital settopboks, video, dvd samt en surround-receiver, alt fra forskellige producenter, tog indkodning af funktioner og efterfølgende programmering af kommandoer temmelig lang tid.

Dette skal dog heldigvis ikke gøres ofte, og muligheden for at indlæse koder fra op til syv fjernbetjeninger burde være nok i de fleste stuer. Skal den derimod også bruges til enheder i andre rum, kan det være lige i underkanten.

Philips RC9800i

Samlet vurdering 70/100

Med universal-fjernbetjeningen RC9800i har Philips skabt en anderledes kontrolenhed til lyd- og billedenheder i det moderne hjem.

Det, der adskiller RC9800i fra alle andre fjernbetjeninger, er den indbyggede WiFi-forbindelse, der kan vise tv-programmet på den berøringsfølsomme skærm samt via en netværksafspiller også streame musik, foto og billeder fra computeren til tv’et.

Som udgangspunkt er det dog en aldeles avanceret universal-fjernbetjening med en lang række geniale og spændende faciliteter. RC9800i kræver dog god tid og masser af tålmodighed – hvilket den mere end 60 sider tykke manual også antyder.

Men på den medfølgende cd findes hele manualen på udførligt dansk, og kombineret med folderen Quick-Start er den helt sikkert en stor hjælp for mange, når man støt og roligt skal arbejde sig igennem den avancerede opsætning.

Første grundlæggende del af opsætningen drejer sig om at få programmeret husets forskellige rum, hvor man ønsker at brugeRC9800i, samt indkode hvilke apparater, der skal betjenes.

Der er tre metoder til at indlæse fjernbetjeningskoderne. Med “learn and match” beder RC9800i om hvilke koder, der skal læres efterhånden. Løbende i processen kan man afprøve, om funktionerne nu også virker på de enkelte apparater.

En anden mulighed er “Autoscan”, hvor fjernbetjeningen bladrer gennem de forskellige forprogrammerede koder, indtil den korrekte findes. Hvis dette ikke lykkedes, ligger der en række tomme koder i fjernbetjeningen, hvortil man kan knytte helt nye enheder. Dette kan for eksempel gøre sig gældende for en række fjernbetjeninger fra de nye digitale settopbokse.

For at en investering i så avanceret en universal-fjernbetjening skal give mening, skal den være meget brugbar og funktionel i hverdagen. For eksempel skal husstandens andre beboere også kunne se tv eller høre musik, selv om husets “underholdningschef” ikke er til stede.

I menuen “Activities” kan enheder i et rum sammensættes til aktivering, så de tændes i en given rækkefølge ud fra de forskellige kommandoer, der er forprogrammeret. Eksempelvis hvilket input tv´et skal tænde på, med hvor stor forsinkelse, og hvilken enhed der styrer lyden.

Det er supersmart, når det fungerer – men inden man når så langt, kræver det en hel del finjustering, når fire eller fem forskellige lyd- og billed-enheder skal fungere sammen.

Med trådløst netværk installeret åbner sig endnu flere muligheder med en universal-fjernbetjening. Ved at aktivere en kode på Philips’ webside giver det mulighed for, at fjernbetjeningen via den trådløse forbindelse automatisk downloader tv-programmer og programomtaler – direkte ind på fjernbetjeningen.

Med programmet “Philips Media Manager” kan hele computerens mediefiler katalogiseres og streames til andre enheder.

Desuden kan man sidde og bladre gennem sine fotos på fjernbetjeningens display – og det endda i en imponerende hastighed. På dette tidspunkt er der – afhængigt af antal enheder i husstanden og ens egen nysgerrighed – også gået minimum et par timer med opsætning, hvorefter det først skal til at være sjovt at have RC9800i.

Skærmen er en 3,5 tommer stor touchscreen med 320×240 pixels, hvor designerne har brugt en del energi på at skabe en logisk sammenhæng.

Trods fjernbetjeningens meget avancerede muligheder er det egentlig lykkedes ganske godt. Og svigermor fatter naturligvis ikke en hujende fis af, at hun nu kan se feriebilleder på husets fjernbetjening.

En klar anke mod RC9800i er prisen. Næsten fire tusinde kroner for en fjernbetjening er rasende mange penge. Og til den pris kan den simpelthen ikke blive testvinder og få topkarakter, når både pris, ibrugtagning og funktionalitet skal gå op i en højere enhed. Men ellers er RC9800i en ren fornøjelse husstandens underholdnings-generaldirektør.

Sunwave SRC-9320

Samlet vurdering 40/100

Lad os bare sige det lige ud. Ud af de fire universal-fjernbetjeninger, vi har sammenlignet i denne test, er Sunwave SRC-9320 den, der falder dårligst ud.

Den har været pakket væk og taget frem af flere omgange – men lige lidt hjalp det. Den er under ingen omstændigheder særligt logisk opbygget. Og når det gælder den del af husstanden, som i forvejen opponerer mod hoben af fjernbetjeninger på stuebordet – ja, så stopper festen.

Umiddelbart ser Sunwave SRC-9320 da meget spændende ud, som den ligger der i æsken. Men ved nærmere øjesyn virker den ikke særligt eksklusiv og smart, taget i betragtning at prisen ligger tæt på en tusindkroneseddel.

Den har et meget plastikagtigt og temmelig klodset udseende, og den er lige så tilpas stor og uhandy, at enhåndsbetjening nærmest er umulig – med mindre man har spillet kontrabas hele livet

SRC-9320 er indrettet med en stor berøringsfølsom skærm øverst og en flok gummiknapper i bunden. På de nederste to rækker hvide gummiknapper vælger man mellem de enkelte tilknyttede apparater.

Ovenover sidder ni mørkegrå navigeringsknapper. Desuden kan fjernbetjeningens meget kraftige blå baggrundslys aktiveres på en separat knap.
På fjernbetjeningens store skærm findes de programmerbare specialknapper, og der kan indkodes op til 35 funktioner fra hver enkelt fjernbetjening. Der er tre metoder til at indlæse koder.

Den enkelte producents fjernbetjeningskode kan indtastes fra den medfølgende liste med de enkelte producenters fjernbetjeningskoder. Man kan også lade SRC-9320 søge automatisk gennem de indlagte koder. Hvis ingen af disse muligheder virker, er det endelig også muligt at overføre hver enkelt funktionstast fra den originale fjernbetjening – én for én.

Der er faktisk også en helt fjerde mulighed. Hvis man er i besiddelse af en helt ny type apparat med koder, der ikke forefindes i produktlisten, kan disse indlæses og mailes til Sunwave. Supporterne vil derefter analysere på koderne i mailen og maile en opdatering, når de har fundet en ny kode.

Dette problem stødte vi på med en Strong digital settopboks, og vi mailede koden til Sunwave. Men ak, efter halvanden uge var der stadig ikke kommet noget retur.
Der er også mulighed for at indkode makroer, der får flere apparater til at tænde og reagere i en given rækkefølge på samme tid. Ved at tilslutte SRC-9320 til computeren via USB, er der også mulighed for programmering af fjernbetjeningens funktioner og makroer med softwaren RemoteComm.

Om undertegnede testpilot er forvænt fra opsætninger i andre universal-betjeninger eller bare er lidt for utålmodig, skal jeg lade stå hen i det uvisse. Oplevelsen er blot, at det ikke helt fungerer. Programmet RemoteComm er simpelthen for ulogisk opbygget med et kedeligt udtryk, som ligner et DOS-program fra begyndelsen af halvfemserne.

Alt i alt har bekendtskabet med Sunwave SRC-9320 været kedeligt og alt for tidsrøvende – og slet ikke levet op til forventningerne. Der er ingen tvivl om, at universal-fjernbetjeningen besidder en lang række avancerede og smarte funktioner, men opbygningen er for ulogisk.

Desuden vækker den heller ikke beundrende blikke, når den ligger på sofabordet, den ser lidt for billig ud. Der mangler også en udførlig instruktionsbog på dansk, hvilket betyder, at brugeren skal være temmelig velbevandret i det engelske for at få ordentlig glæde at Sunwave SRC-9320.

Den får karakteren to ud af seks, da den lyser så meget, at den kan bruges som lommelygte, hvis man er faldet i søvn foran flimmeren og først vågner, når det er blevet rigtigt mørkt.

Uden at blinke med øjnene bliver den hermed udråbt til “træls i test!”

Derfor blev den bedst

Logitech Harmony 885

Logitech Harmony 885 vinder vores test fordi den præsenterer en god blanding af ergonomi, teknik og brugervenlighed.

Logitech har samtidig et bredt udvalg af koder til samtlige testede enheder. Og sammen med den unikke aktivitetsbaserede betjening gør det Harmony 885 til testens klare vinder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere