Kraftig GPS med middelmådig telefon

En ganske ­fornuftig mobil­telefon med PDA-funktioner og en meget stærk GPS-modtager til en rimelig pris. Desværre har G500 ikke indbygget WLAN, hvilket er lidt ærgerligt.

Kraftig GPS med middelmådig telefon

G500 er den først smartphone fra E-TEN med fuldt integreret GPS, hvilket de på mange punkter er sluppet hæderligt fra.

Med det indbyggede RoyalTek GPS-modul udstyret med SiRF Star III chipsæt har E-TEN formået at skabe en mobiltelefon med en temmelig kraftig GPS-modtager, der i modsætning til mange andre indbyggede GPS-modtagere kan modtage signaler inden døre i et almindeligt parcelhus.

E-TEN G500 er designet som en fornuftig håndholdt næsten-alt-i-én enhed på 119x62x23mm og en vægt lige over de 200 gram. Størrelsesmæssigt adskiller den sig dermed ikke meget fra andre smartphones med PDA-funktioner.

Udover GSM-telefon og GPS-funktioner fungerer enheden også som lommecomputer med Windows Mobile 5.0 samt trådløse funktioner som Bluetooth og infrarød.

Der er desværre ikke blevet plads til indbygget WLAN. Derfor må E-TEN G500 også nøjes med betegnelsen en næsten-alt-i-én. Og hvis WLAN er blevet ofret på bekostning af det indbyggede 1,3 megapixel SXGA-kamera, er det et ualmindeligt dårligt bytte, da kameraet stort set er lige så ubrugeligt som kameraerne i en lang række konkurrerende telefoner.

Den nye smartphone fra E-TEN er udstyret med en Samsung S3C2440 processor på 400 MHz og indeholder 128MB ROM og 64MB ram. Den bruger et 1440 mAh Li-Ion batteri, der ifølge specifikationen skal kunne klare op til 3,5 - 4 timers taletid eller 10 - 15 timers brug som pocket pc.

Men ligesom med en række af de andre producenters oplysninger kan det være lidt svært at forstå, hvad de oplyste tal bygger på, da man sjældent kan presse mere end det halve ud af et fuldt opladt batteri.

Med sit helt sorte design og nogle fartstriber med klare blå farver, der lyser lystigt, når det er blevet mørkt, adskiller G500 sig væsentligt fra den gamle model, E500, som har sølvfarvet kabinet. Inde bag kabinettet udgør den indbyggede GPS-modtager og softwaren til Windows Mobile 5.0 den store forskel, mens de generelle specifikationer ikke har undergået væsentlige forandringer.

I forhold til lignende produkter fra andre producenter har processoren fra Samsung dog en relativt høj clockfrekvens, og de 128 MB ROM er ganske udmærket til at gemme de mest almindelige data.

Den 240x320 pixels store TFT-LCD-skærm med 65.636 farver er ganske god og meget klar. Bag på enhedens batteridæksel er der sat en lille gummiliste på 45x2 mm på tværs. Derved slipper man for, at mobilen rutscher frem og tilbage på glatte overflader, og det er faktisk ganske praktisk.

Push er en stor fornøjelse

Ligesom de tidligere E-TEN-modeller er Bluetooth-driveren mest tiltænkt at skulle bruges sammen med et Bluetooth-headset, ikke til at opsætte et Bluetooth-netværk. Om det reelt kan lade sig gøre, skal ikke kunne afvises, da vores tålmodighed ikke rakte til at gøre forsøget færdigt.

Til gengæld fungerer det aldeles upåklageligt at koble sig på nettet via GPRS. Det samme gælder funktionen med push-mail, der til stor fornøjelse for mange er blevet en del af Windows Mobile 5.0.

På den første G500, der blev afprøvet i denne test, var der desværre problemer med interferens, der i telefonsamtalerne gav en masse støj i øret hos modparten. Udover de mange beklagelser fra samtalepartnere oplevede vi ikke problemet i telefonens egen højttaler, hvor lyden var ganske klar. Problemet blev lidt bedre ved udskiftning til en ny G500, men forsvandt desværre ikke helt.

Den meget stærke GPS-modtager, et rimeligt batteri, en fiks stylus med teleskopfunktion samt et pænt udvalg af ekstraudstyr som autolader og bilholder trækker den samlede karakter op på et lille firetal.

Hvis G500 primært skal bruges som mobiltelefon, vil karakteren reelt nok være et stort tretal på grund af den generende interferens.

I det store hele er G500 en rimeligt bud på en næsten-alt-i-én-løsning, men at man har udeladt det trådløse WLAN er ganske uforståeligt. Set i forhold til konkurrenternes tilsvarende modeller med stærke specifikationer, bør man nok overveje WLAN i den næste model fra E-TEN.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere