De fem mest populære svindelnumre på nettet

Hver dag sendes millioner af spam-mails ud til alverdens e-mailadresser. Og hver dag hopper folk verden over på dem. Vi har samlet de mest populære svindelnumre lige her - krydret med eksempler fra vores egne indbakker. Se her hvordan og hvorfor, denne spam-svindel virker.

De fem mest populære svindelnumre på nettet

Spam-mails kan drive de fleste af os til vanvid. Selv de mest dedikerede filtre kan ikke altid holde flodbølgen af mystiske, sære, ufrivilligt komiske og farlige spam-mails stangen.

De kommer igennem til de fleste. Og de fleste of os sletter dem blot ved at skimme de 12 udråbstegn i overskriften ud fra en sikker forvisning om, at selv hvis vi kendte en afsender, der brugte så mange tegn, så var det nok bedst at leve i lykkelig uvidenhed om indholdet.

Men nogle spam-mails er så gode og nogle få modtagere ramt så godt, at det tilsyneladende virker.

Vi har derfor samlet de fem mest populære spam-baserede svindelnumre på nettet. Du kan lære dem at kende på de næste par sider.

Type 1: Brevet fra Nigeria

Denne type spam kaldes typisk for et Nigeriabrev, men lande som Ghana, Irak eller Sydafrika kan også være nævnt. Tricket kaldes også for 419 efter den paragraf i den Nigerianske straffelov, som omhandler svindel.

Fælles for henvendelserne er, at de foregiver at være fra en nuværende eller forhenværende bankmand, militærperson, (eks)præsident eller lignende. Denne person har en frygtelig masse dollars stuvet sammen i en bank i hans hjemland, men mangler bare lige en troværdig person, som kan stille sin bankkonto til rådighed for de mange rare penge.

Den troværdige person er selvfølgelig dig, nøje udvalgt blandt fire milliarder andre e-mailadresser. Alt hvad du skal gøre er at sige ja - og så er en del af pengene dine.

Hopper du på svindelnummeret, siger de fleste rapporter, at du vil blive bedt om at rejse til XXXX-land, hvad der er en ekstrem skidt ide, blandt andet fordi en amerikaner har mistet livet under sådan en rejse.

En anden typisk taktik er, at der pludselig opstår problemer med et visum, en bankansat som skal bestikkes eller en operation som pludselig skal gennemføres. Så hvis du bare lige betaler 2.000 dollars i første omgang, så kan de 35 millioner stå på lønkontoen om en uges tid. Derefter er det bare op til svindlernes evner at holde nummeret gående, indtil du er tilpas flad eller mistænksom.

Hvorfor virker det?

Svindlerne er gode til at bruge navne, som findes i virkeligheden. De bor i et land langt væk, som du nok kun har set på Google Earth - og vigtigst af alt så understreger de, at tiden er vigtig, og at hemmeligholdelsen af aftalen er central, for at pengene kan gå igennem. Derfor kan de selvfølgelig heller ikke bare bruge deres officielle e-mail eller fax, for det er jo alt sammen lidt ”tys tys”...

Hvad skal du kigge efter?

Intet. Direkte i papirkurven med dette her. Selv hvis du i et anfald af mirakuløst held skulle ende med 35 millioner tvivlsomme dollars på din konto i den lokale filial, er det nok blot et spørgsmål om, hvorvidt en bande sure russiske gangstere eller en spørgelysten kriminalkommissær fra PET først banker på din dør.

- Sådan ser Nigeriabrevene ud

Type 2: Din e-mail har vundet en million dollars

Vi drømmer nok alle sammen om den store gevinst. For årtier siden var det måske den ukendte onkel i Amerika, som måske måtte flygte til USA i 1897, men som nu har efterladt sig et beløb så stort, at du kunne få din Opel Kaptajn forgyldt.

I dag behøver du dog tilsyneladende ingen tvivlsomme ukendte familiemedlemmer, for bare med en e-mail kan gevinsten være hjemme. Det er i hvert fald den højest utroværdige historie, som de mange forskellige lotteri-svindelnumre fortæller i deres spam-mails.

Som med Nigeriabrevene skal du blot bekræfte, at du har modtaget mailen, og så kan pengene være på vej til din ellers skatteplagede lønkonto. Men undervejs går det galt. Kureren med pengene er blevet syg/anholdt/sagsøgt, og du må betale for hans operation/kaution/retssag.

Men det skal du ikke tænke over, for du er jo millionær, så snart denne lille misforståelse er ude af verden... hvorefter de dygtige svindlere vil udtænke stadigt flere problemer, som du alle kan afhjælpe ved at bruge lidt af din ”gevinst”.

Hvorfor virker det?

Fordi der er masser af mennesker, som på grund af pengenød eller andre problemer bare gerne vil tro på, at de har vundet. Samtidig kan du se på vores eksempler nedenfor, hvordan mailen er fyldt med ubrugelig, men vigtigt udseende, information.

Enkelte giver sig endda ud for at være statslotterier eller lignende troværdige afsendere. Ringer du til dem, så har de helt sikkert også en dygtig sekretær, som kan hjælpe dig (med at komme af med dine penge).

Hvad skal du kigge efter?

Først og fremmest er chancen for, at nogle vil trække lod om milliongevinster blandt tilfældige e-mails fuldstændig minimal. Dernæst kan man jo undre sig over, at mens der er millioner af euro eller dollars på spil, så må lotterimedarbejderne sende mails fra gratis-tjenester som Googles gmail.com eller andre lidet troværdige afsendere.

- Sådan ser lotteribrevene ud

Type 3: Et godt tip om aktier...

I Anders And så er der altid en eller anden, som tilbyder Joakim von And eller Fætter Højben en guldmine i Langtbortistan. Og til skurkens store fortrydelse ender von And eller Højben altid med at score kassen.

Resten af os må imidlertid sætte vores lid til pensionsindbetalingerne gennem et (forhåbentligt) lang liv for at få råd til drinks med paraplyer i, når pensioneringen står for døren.

Men hvad nu hvis du lige havde fået et varmt aktie-tip. Et tip af den slags som med ét slag kunne gøre alderdommen mere a la Hugh Hefner end endnu en sommerferie med camplet’en. Tippet ligger i din mailboks, det eneste du skal gøre er at handle lidt på den normale børs - hvad kan der gå galt?

Svindelnummeret er et fint spil på folks risikovillighed og dristighed. Samtidig spiller det fint på, at stadig flere mennesker selv handler med aktier over nettet og af og til baseret på ganske sparsom information.

Svindlen er i USA også kendt som ”pump and dump”, da nummerets formål er at ”pumpe” værdien på de aktier, som bagmanden har købt op (ved at efterspørgslen stiger), hvorefter han sælger dem (dump). Tilbage står ofrene med aktier, hvis reelle værdi oftest kun er få ører stykket. Måske laver bagmanden kun små beløb hver gang, men gør man det nok gange med nok ofre og nok firmaer, så kan det hurtigt løbe op.

Hvorfor virker det?

Rigtigt mange, specielt i USA, handler selv med aktier - og er man tilpas risikovillig, og er svindelnummeret, som baserer sig på eksisterende, men oftest passive selskaber, godt nok lavet, så kan det virke troværdigt.

Hvad skal du kigge efter?

Hvorfor skulle du pludseligt, ud af det blå, modtage den slags gratis og tilsyneladende ekstremt profitable aktietips fra en rådgiver, du aldrig har mødt, om et selskab du aldrig har hørt om. Det er sandsynligvis en bedre forretning at sætte hele din pension i Lynlotto-kuponer end at satse den på e-mail rygter fra ukendte personer.

Specielt når disse dygtige aktierådgivere ikke engang har råd til deres egne firmahjemmesider eller telefonnumre, som de ville kunne oplyse i en mail. Det kunne jo være, du ville sende dem en blomst, når du havde scoret kassen...

- Sådan ser aktiebrevene ud

Type 4: Jobbet er dit!

Alle og enhver kender en eller anden som, så vidt de ved, tjener mange penge uden at røre en finger. Men måske har de fået jobbet tilbudt i en e-mail? Det kan ske, det viser vores indbakke i hvert fald.

For af og til dukker der spam-mails op, hvor indholdet er et job-tilbud. Det er sjældent helt klart, hvad vi skal lave, men det er oftest noget med, at man kan arbejde hjemmefra, bare skal have en pc (hallo, vi har fået jeres mail altså!) og være parat til at tjene 2.500 euro om måneden.

Mens 2.500 Euro, eller knapt 19.000 danske kroner, ikke ligefrem er en direktørlønning, så lyder arbejdsopgaven i det mindste ofte overkommelig. Du skal blot flytte penge, som du modtager, til en række udenlandske konti, hvorefter du kan holde fyraften.

Bagsiden er, at du højest sandsynlig er med til hvidvaskning af penge, som kan stamme fra narkohandel, prostitution eller indbrud i netbanker. Sporet leder lige til dig, du er endda på lønningslisten, politiet nikker til din lange og indviklede forklaring - hvorefter du tilbringer de næste tre år med at læse bøger, samle klemmer og blive venner med læderklædte motorcykelentusiaster, mens du overvejer, hvordan dette her vil se ud på dit CV.

Hvorfor virker det?

Mens et jobopslag tilsendt direkte til dig på engelsk kan virke lidt malplaceret, så skader det jo aldrig at høre nærmere. Og hvis lønnen ikke er mistænkeligt høj og arbejdet en tilpas blanding af kompliceret og meningsløst, kan illusionen måske opretholdes i en tid. Samtidig har vi også enkelte gange spottet en mere målrettet mail på et lidt hjælpeløst dansk, men det viser, at spammerne arbejder på sagen. Er der samtidig koblet en troværdig hjemmeside og en telefonpasser på sagen, kan det være svært at vurdere, hvad der er sandt og falsk.

Hvad skal du kigge efter?

Hvis du var ude efter en troværdig person til at håndtere dine pengesager, ville du sandsynligvis ikke bruge spam-mails til at annoncere. Det er, i vores øjne, lidt som at tælle sine penge på åben gade i Rio - eller med andre ord: en sikker måde at sikre sig, at man ikke har dem særligt længe.

Men med troværdige hjemmesider og en fornuftig historie kan det være svært at gennemskue, og så er der kun mavefornemmelsen om, hvorfor de skulle rekruttere via masse-mail tilbage. Derfor: lige i skraldespanden.

- Sådan ser jobopslaget ud

5. En større *hvad* over internettet?

For blot få år siden var redaktionens postkasser så fyldt med reklamer for penisforlængende produkter, at vi var tæt på at miste selvtilliden. Tilsyneladende kunne intet stoppede disse it-baserede penislæger, som kunne tilbyde både cremer, piller og sindrige (og helt sikkert smertefulde) vægt- og trækkesystemer.

I dag går tendensen mere på reklamer for kopier af mærkevareure samt forskellige former for medicin - med Viagra-kopimedicin som den helt store sællert.

At nogle af delene virker, kan man undre sig over, for hvorfor udlevere dine kreditkortoplysninger til en onlinesælger, som allerede har bevist, at han er parat til at stjæle fra ur-firmaet? Og hvorfor både forære sine kreditkortoplysninger og sit helbred til en ukendt onlinesælger, blot fordi man kan spare lidt på potensmedicinen.

Hvorfor virker det?

Man kan undre sig, men måske virker køb af potensmedicin mindre pinligt online. Til gengæld kan det være pinligt at skulle fortælle historien, når man ligger til udpumpning, fordi ”medicinen” man købte online var beregnet til firbenede dyr med horn.

Hvad skal du kigge efter?

Intet. Medicin over nettet er gambling med helbreddet og helt ærligt: en kopi af et ur? Så tag dog en ekstra avisrute og køb et ægte.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere