Avanceret kamera med flot billedkvalitet

IXUS 970 IS er proppet med avanceret teknologi, men trods de mange muligheder er kameraet velegnet for nybegynderen. Vi har givet Canons nyeste digitalkamera en tur på testbænken og fremtryllet flotte fotos.

Avanceret kamera med flot billedkvalitet

Som ny IXUS-topmodel bryder Digital IXUS 970 IS på flere punkter med Canons hidtidige designfilosofi for serien af digitale IXUS-kameraer.

For det første har Canon skabt et helt nyt objektiv med fem gange optisk zoom, hvor standarden ellers har ligget på tre gange.

Og så har Canon forbedret den optiske billedstabilisering (indikeret af ”IS”-delen af navnet) således, at den nu er i stand til at kompensere over hele fire blændetrin.

Bedre autofokus

Teknologien bag den forbedrede billedstabilisering er også kommet kameraets autofokus til gavn, da denne funktion nu er i stand til at fokusere ved en hel eksponeringsværdis dårligere lysforhold – svarende til et helt blændetrin.

Motion Detection er en ny funktion, der er koblet sammen med den optiske billedstabilisering, og er i stand til at afgøre, om motivet bevæger sig, selv om kameraet holdes stille.

Er det tilfældet, vil kameraet forsøge at afkorte eksponeringstiden, og eventuelt vil kameraet automatisk øge lysfølsomheden – op til maksimalt ISO 800 – hvis ikke blændeåbningen kan forøges tilsvarende.

Motivprogrammer letter betjeningen

Med 10 millioner pixels på den 1/2,3 tomme (11 mm i diameter) ”store” billedsensor kommer DIGIC III-billedprocessoren nemt på arbejde med at fjerne billedstøj, der – skal det retfærdigvis nævnes - stort set ikke er synlig ved fotografering under almindelige lysforhold.

Betjeningsmæssigt kan der vælges mellem en automatisk eller manuel håndtering, hvor sidstnævnte dækker over en række undervalg: panoramaoptagelse, digital makro, farvetone eller farve swap – sidstnævnte er en ganske underholdende og forholdsvis kreativ funktion.

Med farve swap-funktionen aktiv udvælges først den farve, man ønsker at erstatte med en anden – derefter udskiftningsfarven – ved hjælp af bagsidens LCD-skærm. Funktionen fungerer med rene farver og giver derfor forholdsvis uforudsigelige resultater med større genstande, hvor selv ”rene” farver viser sig at bestå af mange nuancer, som funktionen ikke altid kan håndtere.

Man kan også vælge mere sikkert og indstille kameraet på et af de 18 motivprogrammer – fra ”Børn og kæledyr” over ”Akvarium” og ”Fyrværkeri” til ”Strand”, ”Sne” eller ”Solnedgang” – blot for at nævne nogle få.

Objektiv med nye elementer

Som nævnt er der tale om et helt nydesignet objektiv, hvor linseelementer er inddelt i fire grupper. Der anvendes blandt andet såkaldte UA-linseelementer (Ultra-high Refractive Index Aspherical Linse), der sørger for, at lyset ledes den mest direkte vej gennem objektivet til billedsensoren.

De fem gange optisk zoom dækker brændviddeområdet 6,6 – 33,0 mm (hvilket er ækvivalent med 37-185 mm i 35 mm filmformatet).

Objektivets makrofunktion kan fokusere ned til en afstand på blot to centimeter med objektivet i største vidvinkelindstilling. Vi målte en makroopløsning på henholdsvis 1.103 pixels per tomme (objektivet i yderste teleindstilling) og 1.519 pixels per tomme (med objektivet i største vidvinkelindstilling).

Følger ansigtet

Med flashen placeret klos op ad objektivet kan det være meget vanskeligt at undgå røde flashøjne, og derfor har Canon indbygget en funktion til automatisk fjernelse af de røde flashøjne under visning af billederne eller øjeblikkeligt under optagelse.

Funktionen er koblet sammen med kameraets automatiske ansigtsgenkendelse, der i 970 IS er udvidet med funktionen Face Selection & Track.

Den gør det muligt at udvælge og følge et enkelt ansigt ud af op til 35 i en gruppe - også selv om vedkommende bevæger sig rundt i søgeren, indtil billedet tages. Face Detect & Track-funktionen kobles desuden sammen med fokusering, eksponering, flash samt hvidbalance (Face Detection White Balance), for at lave optagelser af ansigter, der er perfekt belyste og med optimal farvegengivelse.

Autofokus med effektiv kontrol

Autofokusfunktionen kan som nævnt indstilles til at følge et ansigt, men den kan også indstilles til at fokusere i søgerfeltets midterfelt, eller såkaldt Artificial Intelligence Auto Focus (AiAF), der er en Canon-specialitet, som efterhånden har nogle år på bagen.

Canon AiAF baseres på 3, 5 eller 9 målepunkter, fokuserer automatisk på det nærmeste objekt og fastholder fokuseringen, selvom objektet bevæger sig inden for søgerfeltet – uanset om man fotograferer i portræt- eller landskabsformat.

Vælges centervægtet eller ansigtsbaseret autofokus kan man samtidig aktivere AF Point Zoom, hvor et område i søgerens centrum automatisk forstørrer et udsnit af motivet, så man manuelt kan tjekke, at fokus er i orden.

Denne funktion virker naturligvis kun på bagsidens LCD-skærm, og ikke i den (for lille) optiske gennemgangssøger (uden dioptrikompensation for brillebrugere), som Canon også har været så venlig at udstyre Digital IXUS 970 IS med.

Meget lækkert design og dansk brugermenu

Lige siden det første filmbaserede IXUS så dagens lys for mange år siden, har kameraet stået som et designikon for mange. Og denne status har fulgt IXUS ind i den digitale tidsalder.

970 IS er da også rigtigt flot designet med et kamerahus i blankt og mat, og en smukt svunget højreside.

Betjeningsmæssigt er IXUS 970 IS meget brugervenligt med et fåtal af betjeningsknapper, og en overskuelig menustruktur – også på dansk.

God flash

Canon forsyner generelt digitale kompaktkameraer med en indbygget flash, der ligger lidt over, hvad man ellers finder i den pågældende prisklasse.

Det gælder også for flashen på 970 IS, hvor udlysningsområdet (og rækkevidden) er en smule større end forventeligt, og hvor lysets homogenitet klart er bedre end gennemsnittet, hvorfor elementer forskellige steder i motivet belyses mere ensartet.

Solidt fotohåndværk

Fotokvalitetsmæssigt har Canon naturligvis en vis arv at leve op til, og heller ikke her svigter Digital IXUS 970 IS. På trods af de mange pixels på en meget lille billedsensor holdes billedstøjen fint under kontrol, ligesom objektivet rent optisk er en nydelse at have med at gøre. Purple fringing er stort set ukendt – det samme gælder for pude- og tøndeforvrængning.

Fotos fremstår korrekt eksponeret, og autofokusfunktionen er meget svær at snyde. Selv fokusering på krumme glasoverflader klarer kameraet.

Vi kvitterer med karakteren fem ud seks.

Galleri I

Galleri II




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere