Set fra meget stor højde kan man sige at både en bipolær transistor og en Field Effect Transistor er variable strømgeneratorer. Den bipolære transistor er strømstyret og FET'en er spændingsstyret.
En Triac kan i princippet bygges af 2 bipolære transistorer og udemærker sig ved enten at være helt tændt eller helt slukket og ved at forblive tændt indtil der ikke løber strøm i belastningen (slukker altså ikke selvom styrestrømmen forsvinder). Derfor benyttes en Triac altid til vekselstrøm hvor belastningsstrømmen af gode grunde forsvinder 100 gange i sekundet.
En uddybende teknisk gennemgang af alle transistortyper fylder flere hundrede sider. Er der noget specifikt, du vil vide?
FET står jo for Field Effect Transistor og er en helt anden type transistor end den almindelige transistor. Hvor den almindelige transistor bliver tændt af strøm bliver en FET tændt af spænding. Det vil sige at man ved en FET, uden at have masser af strøm, kan styre en meget større strøm.
Jeg har en sidste ting. Jeg sidder med et diagram hvorpå der en FET, men der er ingen angivelse af hvilken en det er, symbolet ser sådan ud http://el.roskvist.net/FET.jpg - Kan i ikke sige mig hvilken type FET det er?
PS. redhat9user --> du skriver en god forklaring, men hvad mener du med bipolar ?? NPN/PNP agtig på samme tid? ell. til veksel?
Rigtigt gættet. "Almindelig" = NPN eller PNP = Bipolær.
Den bygges op af 3 sektioner med 2 forskellige doteringer, deraf NPN eller PNP.
hvis du bare vil bygge det, der er vist på diagrammet kan du med fordel bruge en logic level MOSFET. Den indeholder en diode mellem source og drain, der er nødvendig for at beskytte transistoren ved induktiv belastning.
Hvor stor strøm skal du trække i motoren, og ved hvilken spænding? Måske er en NPN transistor med en basismodstand at foretrække fordi den ikke er så let at slå ihjel som en MOSFET.
Jeg havde overvejet at bruge en standart transistor, og har prøvet med en bc547, men det virkede ikke rigtigt - Er stadig ikke helt sikker i hvordan man trixer den :-)
Emitter til negativ forsyning, negativ forsyning til ground på din styring og 680 Ohm imellem transistor basis og dit styresignal vil jeg gætte på. Hvad er din styrespænding? 2N2222 vil nok være bedre - skift kun hvis BC547'en ryger :o).
Motoren vil intet, og en diode, kan kun lyse nok til at det kan ses. Selv ved kortslutning over C og GND, går der kun en strøm på ca. 0.1mA, hvilket jeg ikke kan forstå, for fødestrømmen er ok (5v fra gammel pc strøm)
Har du et bud på hvorfor ?? Hvis ikke, så svar bare, så der kan komme point på bordet :-)
Undskyld opholdet, jeg skulle lige lægge min søn i seng.
Det SKAL helt enkelt virke. Noget er ikke forbundet som på diagrammet, eller også er noget brændt af.
Basismodstanden skal være der for at begrænse basisstrømmen. Uden den brænder transistoren øjeblikkeligt af når styrespændingen overstiger 0.7V.
Hvis du sætter en lysdiode på i stedet for motoren skal du huske en modstand (for eksempel 330 Ohm) i serie med denne, ellers vil noget også brænde af.
Og hvis jeg forstår dig ret, så forbinder du Collector til GND, således at transistoren reelt helt kan undværes. Selv her trækkes kun 0.1mA siger du. Er du sikker på at der er 5V på? Er du sikker på at lysdioden vender rigtigt og at den har en seriemodstand?
Hvis du forbinder den ende af basismodstanden, der skulle forbindes til styrespændingen til 5V i stedet SKAL motoren køre hvis den ikke trækker mere end 300mA i startstrøm.
Når jeg bruger opstillingen i mit print, så vil motoren ikke køre, men der bliver når transen får basis strøm, trukket 0,6mA igennem motoren, og der ER 5v fra ic'en(styrestrøm) kan det være fordi der ikke er effekt nok i udgangen på ic'en
de 5v ubelastet på udgangen, falder til 0,68v når det er før basismodstanden og 0,67 efter basis modstand. Lyder det ikke som om der ikke er effekt nok til at "starte" transen
Du kan også benytte en enkelt PNP, eks. BC557 transistor. Forbind B til processoren, C til GND og E til motoren, så virker det også, dog kun med 4.3V på motoren når den kører. Ingen basismodstand i dette tilfælde da den kobles som emitterfølger.
ja, bytte C og E og fjerne modstanden. Eller lade modstanden sidde, den gør næsten ingen skade og giver lidt overstrømsbeskyttelse. Desuden beskytter den din CPU hvis noget går galt.
Forresten er Eagle et glimrende diagramtegningsprogram / printudlægningsprogram til Linux. På www.olimex.com kan man få et dobbeltsidet print fremstillet for kun 26$.
Synes godt om
Ny brugerNybegynder
Din løsning...
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.