vand der koger fryser ikke til is, det er umuligt ;) mne vand der koger vil hurtigere fryse til is end vand der ikek koger, hvis det kastes op i luften (i minus grader selvfølgelig) fordi det vand der koger fordamper og derved er vanddråberne betydligt mindre end dråberne fra det ikke kogende vand.
Mig bekendt fryser vand ved samme temperatur uanset om det er under vakuum eller ej
nej det bruger ikke energi på at koge, det buger energien fa varmekilden, ja man kan sænke kogepunktet ret meget ved at sætte det under vakuum, men fryse det for man det altså ikke til ved at koge det, for energien til at få vandet til at koge komemr ikek fra vandet men fra omgivelserne.
never mind, okay, så er det mig det formulere mig forkert...
Så vidt jeg husker var begrundelsen at for at det ville ende med at fryse til is at koge processen havde brugt så meget af varmen i vandet at det ville ende med at fryse.
Med mindre vi skal gå ud fra at de er fulde af løgn i "er du rigtig klog" så må vi gå ud fra at det er fakta at vand i vakuum, først koger og derefter fryser til is, i almindelig stuetemperatur.
Det er så dokumentationen for ved hvilke temperatur det koger i vakuum og ligeledes ved hvilken temperatur det fryser...
Alle stoffer har et kogepunkt der afhænger af trykket det befinder sig i. Vandet vil blive til is efterhånden som temperaturen falder til 0C pga. den energi der er brugt til tilstands ændringen flydende ->gasformig (damp.) Om vandet kan trække varme fra omgivelserne afh. selvfølgelig af fx. isolationsgrad til omgivelser. Det ændrer ikke på at det vil fryse når og hvis varme tilførslen udefra er lille nok.
Det er iøvrigt samme "fænomen" der foregår i køleskabe, frysere, aircondition etc. Der bruger man selvfølgelig ikke vand bla. af samme årsag.
nemlig det jeg oppponerer imod er at vandet pludselig skifter fra kogende tilstand (gas) til et fast stof. (is), og hvis den tilførte varme er nok til at det kan koge, kan det i sagens natur ikke fryse.
Når trykket falder henover en væske så falder kogepunktet også. Vand vil have et lavere kogepunkt, og hvis trykket bliver lavt nok så koger det allerede ved ganske få grader. Faseovergangen fra væske til gas er ganske energikrævende, og i dette tilfælde kan det kun komme fra væsken selv, da den befinder sig i et næsten vacuum. Varmen transporteres bedst hvis der er et medium den kan overføres i, og det er der ikke når det næsten er vacuum. Derfor hives der en masse energi ud af vandet for at fordampningen kan finde sted. Derved afkøles vandet og punmper man længe nok, så vil den også fryse til is. Smeltepunktet derimod er stort uafhængig af trykket. Dette ses hvis man ser på fasediagrammer for forskellige stoffer herunder også vand.
Det skal lige præciseres at smeltepunktet er afhængig af tryk, men i denne diskussion er det ikke relevant, da det kun er gældende ved høje tryk at man ser smeltepunktsændringer og ikke lave som her.
Dette link giver en introduktion i hvordan fasediagrammer skal læses og forstås.
lonepeter har ret. Vand der bliver udsat for et vakuum hvor man fjerner alt luft, vil få en kogetemperatur ved stuetemperatur. Når vandet har kogt i ca. 3 timer, er der ikke mere energi tilbage i vandet og det vil fryse til is. Det var ihvertfald forklaringen i "Er du rigtig klog"
Lige en anden ting: Det med at varmen kræver et medium for at kunne transporteres effektivt kan man faktisk ret nemt vise ved to forsøg som jeg selv lavede engang i termodynamikøvelser på Uni.
Man tager to beholdere med vand (ca. 50 ml i hver) som er lukket inde i hver sin glasklokke som kan pumpes tom med en god oliepumpe. De er yderligere spændt op i en tynd ståltråd så de "svæver" oppe i "luften". I vandbeholderen er der indbygget en lille varmelegeme så man kan varme vandet op til en given temperatur. Dette styres nemt ved at sende en ganske bestemt mængde strøm igennem i et ganske bestemt tidsrum.
SÅ pumper man den glasklokke "tom", men den anden bare har atm. luft ved 1 atm inden i.
Vha. specielt IR kamera, kunne man så følge afkølingen som funktion af tid, og vandets starttemp var (så vidt jeg husker) ca 60 C ( dog var de begge ens). Den vandbeholder i vacuum var over 5 gange længere om at komme ned til stuetemp end den anden. Herefter skulle der så laves en masse beregninger med energiøverførsel osv.
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.