Avatar billede lonepeter Novice
03. maj 2006 - 17:47 Der er 12 kommentarer og
1 løsning

Vand under tryk / vakuum

Hejsa...

For noget tid siden var der noget i tv om at almindeligt vand koger ved væsentligt lavere temperatur hvis det er i et rum hvor der er vakuum...

De viste også noget om at når det så havde kogt noget tid så ville det fryse til is fordi al varmen var gået til kogningsprocessen...

Mit spørgsmål er så, vand i vakuum, fryser det stadig ved 0 grader eller er frysetemperaturen også lavere/højere...?!

Smid gerne et link der dokumtere det..,

Peter
Avatar billede never_mind Nybegynder
03. maj 2006 - 17:55 #1
vand der koger fryser ikke til is, det er umuligt ;) mne  vand der koger vil hurtigere fryse til is end vand der ikek koger, hvis det kastes op i luften (i minus grader selvfølgelig) fordi det vand der koger fordamper og derved er vanddråberne betydligt mindre end dråberne fra det ikke kogende vand.

Mig bekendt fryser vand ved samme temperatur uanset om det er under vakuum eller ej
Avatar billede lonepeter Novice
03. maj 2006 - 17:58 #2
never mind, jo, når vandet har kogt et stykke tid, det koger ved stue temperatur, så vil det fryse til is. Fordi det har brugt energi på at koge...

Det blev vist i "Er du rigtig klog" for noget tid siden...
Avatar billede never_mind Nybegynder
03. maj 2006 - 18:01 #3
nej det bruger ikke energi på at koge, det buger energien fa varmekilden, ja man kan sænke kogepunktet ret meget ved at sætte det under vakuum, men fryse det for man det altså ikke til ved at koge det, for energien til at få vandet til at koge komemr ikek fra vandet men fra omgivelserne.
Avatar billede lonepeter Novice
03. maj 2006 - 18:06 #4
never mind, okay, så er det mig det formulere mig forkert...

Så vidt jeg husker var begrundelsen at for at det ville ende med at fryse til is at koge processen havde brugt så meget af varmen i vandet at det ville ende med at fryse.

Med mindre vi skal gå ud fra at de er fulde af løgn i "er du rigtig klog" så må vi gå ud fra at det er fakta at vand i vakuum, først koger og derefter fryser til is, i almindelig stuetemperatur.

Det er så dokumentationen for ved hvilke temperatur det koger i vakuum og ligeledes ved hvilken temperatur det fryser...
Avatar billede dunderfjert Nybegynder
03. maj 2006 - 18:45 #5
Alle stoffer har et kogepunkt der afhænger af trykket det befinder sig i.
Vandet vil blive til is efterhånden som temperaturen falder til 0C pga. den energi der er brugt til tilstands ændringen flydende ->gasformig (damp.)
Om vandet kan trække varme fra omgivelserne afh. selvfølgelig af fx. isolationsgrad til omgivelser.
Det ændrer ikke på at det vil fryse når og hvis varme tilførslen udefra er lille nok.

Det er iøvrigt samme "fænomen" der foregår i køleskabe, frysere, aircondition etc. Der bruger man selvfølgelig ikke vand bla. af samme årsag.
Avatar billede never_mind Nybegynder
03. maj 2006 - 18:53 #6
nemlig det jeg oppponerer imod er at vandet pludselig skifter fra kogende tilstand (gas) til et fast stof. (is), og hvis den tilførte varme er nok til at det kan koge, kan det i sagens natur ikke fryse.
Avatar billede lonepeter Novice
03. maj 2006 - 18:56 #7
dunderfjert, ved du noget om ved hvilken temperatur at vand i vakuum fryser?!
Avatar billede larsendrengen Nybegynder
04. maj 2006 - 07:37 #8
Når trykket falder henover en væske så falder kogepunktet også. Vand vil have et lavere kogepunkt, og hvis trykket bliver lavt nok så koger det allerede ved ganske få grader. Faseovergangen fra væske til gas er ganske energikrævende, og i dette tilfælde kan det kun komme fra væsken selv, da den befinder sig i et næsten vacuum. Varmen transporteres bedst hvis der er et medium den kan overføres i, og det er der ikke når det næsten er vacuum. Derfor hives der en masse energi ud af vandet for at fordampningen kan finde sted. Derved afkøles vandet og punmper man længe nok, så vil den også fryse til is. Smeltepunktet derimod er stort uafhængig af trykket. Dette ses hvis man ser på fasediagrammer for forskellige stoffer herunder også vand.
Avatar billede larsendrengen Nybegynder
04. maj 2006 - 07:44 #9
Det skal lige præciseres at smeltepunktet er afhængig af tryk, men i denne diskussion er det ikke relevant, da det kun er gældende ved høje tryk at man ser smeltepunktsændringer og ikke lave som her.

Dette link giver en introduktion i hvordan fasediagrammer skal læses og forstås.

http://www.chemguide.co.uk/physical/phaseeqia/phasediags.html
Avatar billede drbean Nybegynder
04. maj 2006 - 07:52 #10
lonepeter har ret. Vand der bliver udsat for et vakuum hvor man fjerner alt luft, vil få en kogetemperatur ved stuetemperatur. Når vandet har kogt i ca. 3 timer, er der ikke mere energi tilbage i vandet og det vil fryse til is. Det var ihvertfald forklaringen i "Er du rigtig klog"
Avatar billede larsendrengen Nybegynder
04. maj 2006 - 07:52 #11
Lige en anden ting: Det med at varmen kræver et medium for at kunne transporteres effektivt kan man faktisk ret nemt vise ved to forsøg som jeg selv lavede engang i termodynamikøvelser på Uni.

Man tager to beholdere med vand (ca. 50 ml i hver) som er lukket inde i hver sin glasklokke som kan pumpes tom med en god oliepumpe. De er yderligere spændt op i en tynd ståltråd så de "svæver" oppe i "luften". I vandbeholderen er der indbygget en lille varmelegeme så man kan varme vandet op til en given temperatur. Dette styres nemt ved at sende en ganske bestemt mængde strøm igennem i et ganske bestemt tidsrum.

SÅ pumper man den glasklokke "tom", men den anden bare har atm. luft ved 1 atm inden i.

Vha. specielt IR kamera, kunne man så følge afkølingen som funktion af tid, og vandets starttemp var (så vidt jeg husker) ca 60 C ( dog var de begge ens). Den vandbeholder i vacuum var over 5 gange længere om at komme ned til stuetemp end den anden. Herefter skulle der så laves en masse beregninger med energiøverførsel osv.
Avatar billede lonepeter Novice
04. maj 2006 - 08:03 #12
Larsendrengen... - det lyder til at det er noget du har styr på... :-)

Smid et svar og tak for dit svar!
Avatar billede larsendrengen Nybegynder
04. maj 2006 - 10:38 #13
hermed gjort og tak
Avatar billede Ny bruger Nybegynder

Din løsning...

Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.

Loading billede Opret Preview
Kategori
Computerworld tilbyder specialiserede kurser i database-management

Log ind eller opret profil

Hov!

For at kunne deltage på Computerworld Eksperten skal du være logget ind.

Det er heldigvis nemt at oprette en bruger: Det tager to minutter og du kan vælge at bruge enten e-mail, Facebook eller Google som login.

Du kan også logge ind via nedenstående tjenester