Annonceindlæg fra sdu

Ny masteruddannelse skal optimere risikostyring og cybersikkerhed

Master in Intelligence and Cyber Studies ruster organisationer til at navigere i en overflod af informationer og et hastigt skiftende verdensbillede.

Både topledere – og inkarnerede brætspillere – vil være bekendt med begrebet ”analysis paralysis.” Det er den handlingslammelse, man kan opleve stillet overfor en stor mængde velkendte muligheder og informationer kombineret med ufuldstændige data og potentielle trusler.

I den virkelige verden skal både ledelse og den IT-sikkerhedsansvarlige på daglig basis sortere det essentielle fra det uvæsentlige. Samt vurdere, hvilke trusler er sandsynlige, overhængende og potentielt kritiske og afgøre, hvordan man optimerer cybersikkerhed på et overordnet niveau.

”Det er blevet stadig mere kritisk at kunne besvare disse spørgsmål, og selv moderne, omstillingsparate og veldrevne organisationer har svært ved at løfte udfordringen,” konstaterer professor Trine Flockhart.

Hun leder Center for War Studies på SDU og er ansvarlig for universitetets kommende uddannelse, Master in Intelligence and Cyber Studies. Uddannelsen starter til september og åbner snart for ansøgninger.

Læs mere om Master in Intelligence and Cyber Studies

 

Kandidater rustes til at håndtere store mængder information

Uddannelsen kaldes i daglig tale MICS, udbydes i samspil med Forsvarsakademiet og har til formål at give kandidaterne et vidensbaseret og ikke-teknisk fundament for at være på forkant med intelligence- og cyberudfordringer.

”Samtidig er ideen er gøre kandidaterne bedre rustet til at håndtere store mængder information i en verden, der er i stærk forandring,” uddyber Trine Flockhart.

MICS kombinerer viden og scenarier fra både den cyber- og intelligencerelaterede verden og er blevet til i tæt samspil med en række virksomheder og organisationer. Heraf har flere allerede tilkendegivet, at de vil lade relevante medarbejdere gennemgå uddannelsen. Enten på den normerede to-årige periode eller over en længere periode, hvis det passer kandidat og arbejdsgiver bedst. Endelig kan man lade medarbejdere tage enkelte kurser på studiet, hvis det er relevant.

 

Ændringer gør det nødvendigt at tænke i andre baner

”I disse år oplever vi en række kriser og forskydninger i den globale orden, som i større eller mindre grad medfører skift i de grundvilkår, virksomheder og myndigheder skal arbejde under. Men der vil kun komme flere og meget store forandringer til, som fordrer at man tænker i helt andre baner. Både i ledelsessammenhæng og i håndteringen af IT- og cybersikkerhed,” uddyber Trine Flockhart.

MICS-kandidaterne vil derfor lære en række konkrete metoder, som gør dem bedre i stand til at hjælpe deres organisationer med at håndtere nye og komplekse udfordringer. Det vil blandt andet ruste dem til at arbejde i krydsfeltet mellem cyberproblematikker og strategisk planlægning, hvilket igen gør det lettere at drage fordel af ændringer i markedsmæssige eller globale forhold.

Læs mere om Master in Intelligence and Cyber Studies

”Det er en banal sandhed, at ingen kan spå om fremtiden. Men samtidig er der jo talrige eksempler på intelligence failures, hvor man har overset konkrete og håndfaste efterretninger om, at noget stort var på vej. Angrebet 9/11 er ét eksempel, stormen på kongressen i januar er et andet – og Covid-19 er et tredje,” forklarer Trine Flockhart.

 

Kompleksitet gør det svært at spore svagheder

Tilsvarende rammes globale, veldrevne og dybt professionelle virksomheder stadig oftere af ødelæggende cyberangreb. Angrebene udnytter ofte banale svagheder, som virksomhederne har overset.

”Når de her organisationer rammes, skyldes det jo ikke, at de tager let på cybersikkerheden. Tværtimod er den underliggende årsag netop, at man har opbygget en så omfattende sikkerhedsinfrastruktur, at overblikket går tabt og kritiske advarsler bliver overset. Det er en anden af de problemstillinger, vi kommer til at beskæftige os med,” siger Trine Flockhart.

På et overordnet niveau giver MICS kandidaterne:

  • Den mest relevante og aktuelle viden inden for cyber- og intelligence området
  • Praktiske redskaber og træning i at anvende teoretisk viden og nye fremtidsanalyser i relation til egne fokusområder
  • Fleksibilitet og specialisering i uddannelsesforløbet og mulighed for at fokusere på enten cyber- eller intelligenceområdet
  • Netværk med andre der beskæftiger sig med intelligence og cyber på tværs af forskellige sektorer og myndigheder.

Oprindelig var uddannelsen tænkt som et svar på konkrete behov i Forsvar og efterretningstjenesterne. Og herfra forventer SDU også, at der vil komme en del studerende:

”Men vi forestiller os også, at den problematik, vi har med at gøre, vil være særdeles relevant i en langt bredere kreds. Herunder for ansatte indenfor forsyning, større virksomheder, fra styrelser, ministerier og andre myndigheder. De samtaler, vi har haft, har afdækket en meget stor og bredt funderet interesse for emnet og vores håb er, at kandidaterne i sidste ende vil være med til at gøre deres organisationer mere fleksible og modstandsdygtige. Blandt andet ved selv at kunne agere brobyggere mellem det tekniske niveau og samfundsfaglige niveau,” siger Trine Flockhart.

Læs mere om Master in Intelligence and Cyber Studies

 

Premium
Apple stormer frem i dansk imageundersøgelse: Er helt i top på pris, kvalitet og support
It-giganten Apple har det næstbedste image i den danske it-branche og har overhalet Lenovo i Computerworlds Image-undersøgelse. Apples image er blevet styrket markant, når det gælder pris og kvalitet samt kundesupport og social ansvarlighed
Computerworld
Nu er de her: Efter flere års rygter lancerer Apple Airtags
Langt om længe kan du købe Apples Airtags. De kan modstå støv og vand, og samtidig gør de det muligt for millioner af iPhone-brugere at hjælpe dig med at finde dine nøgler.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.