Test: Super-mobil fra Samsung med lækker skærm

Samsungs "Galaxy S" er super-mobilen, der på flere punkter overgår alle konkurrenter med heftige specifikationer - inklusive den nye iPhone. Men hvor god er Samsungs model i praksis? Læs anmeldelsen her.

1. Test: Super-mobil fra Samsung med lækker skærm

Det første, der slår dig ved Galaxy S, er skærmen. Den er kolossal.

Springet fra iPhones 3,5 tommer til Galaxys 4 tommer er langt mere dramatisk, end tallene antyder.

Den enorme Samsung-skærm virker endnu større, fordi den er så mørk, at den under de fleste lysforhold går i et med rammen.

Fra plasmaskærme ved vi, at et dybt sortniveau gør underværker for billedkvaliteten. Og gevinsten viser sig, så snart vi fyrer op under skærmen.

Farverne tindrer så klart og mættet, at man bliver en smule forbløffet, de første mange gange, man tænder telefonen.

En nærmest uendelig betragtningsvinkel betyder, at ikonerne står som malet på skærmen. Og
Samsung har fundet et baggrundstapet, der virkelig udstiller den fine super-AMOLED-teknik.

Skærmen er naturligvis berøringsfølsom - og særdeles responsiv. Det samme gælder de to felter til "Menu" og "Tilbage", som flankerer den enlige fysiske knap under skærmen.

Ikke langt fra stammen

Af alle mobiler uden æble på bagsiden er Galaxy S nok den, der lægger sig tættest op af det klassiske iPhone-design. Men modsat iPhone er Galaxys blanke ramme lavet af plast. Det virker knap så eksklusivt, og specielt bagsiden fremstår lidt tynd i skallen.

Til gengæld er plasten med til at holde vægten nede, og Galaxy er påfaldende let. Trods den ekstra størrelse vejer den 20 gram mindre end iPhone. Og igen er det en forskel, der føles langt større, end den lyder.

En ofte overset ting er mobilens lader, der også er imponerende lille.

Mikro-USB-stikket på telefonens top er flot gemt væk bag en lille skydelåge ved siden af hovedtelefonstikket.

Venstre kant huser kun den obligatoriske vippeknap til lydstyrken, mens højrekanten gemmer på en lille afbryderknap.

Send HD-video til fladskærmen

Her er altså ingen fysisk udløser til kameraet, der har 5 megapixel og autofokus. Foto-kvaliteten er godkendt - men ikke mere. Her er ikke noget fotolys, hvilket nok er mobilens mest oplagte mangel.

Som man efterhånden må forvente af en topmodel, optages video i HD (1.280 gange 720 pixel, 30 fps). Kvaliteten imponerer med skarpe detaljer og flydende bevægelser. I svagt lys og kontrastrige motiver ser man naturligvis begrænsningerne i den lille optik og sensor.

Det er trods alt ikke en camcorder.

Men Galaxy S er bedre end mange dedikerede lomme-kameraer med HD.

En rigtig blæret detalje er, at mobilen trådløst kan udveksle medier med andre apparater (DLNA). Vi kunne uden problemer streame HD-video til vores fladskærm, som vel at mærke ikke er en Samsung-model. Har du et Samsung-tv, kan du i øvrigt bruge mobilen som fjernbetjening.

Naturligvis får du også et frontkamera til videosamtaler - noget som Apple med den nye iPhone lidt komisk prøver at præsentere som en nyskabelse. Vi har haft denne mulighed siden starten af nullerne - der er bare ingen, der gider bruge den. Og det vil hverken iPhone eller Galaxy S nok lave om på.

2. Uden at løfte en finger

Telefonen er baseret på Android (version 2.1) - komplet med Google-logo på bagsidens blanke plast. Men i lighed med de fleste andre producenter, har Samsung lagt en del kræfter i at tilpasse brugerfladen, så mobilen skiller sig positivt ud.

For eksempel er kontakterne integreret med mail, chat og Facebook.

Men den vigtigste nyskabelse er skærm-tastaturet, som gør det muligt at skrive et helt ord uden at løfte en finger.

Det sidste skal forstås helt bogstaveligt: Med den såkaldte "Swype" teknik lader man nemlig fingeren glide hen over de ønskede bogstaver. Så klarer ordbogen resten.

Metoden kræver tilvænning og er ikke ubetinget hurtigere, hvis man er rap på de almindelige taster.

Test-modellen manglede dansk tastatur og menuer, men det skulle være på plads, når mobilen slippes fri på det danske marked.

Alsidig mobil

Samsung har også gjort lidt ekstra ud af musikafspilleren, som er lækker at bruge - selv om det måske virker lidt anakronistisk med cd-skiver i stedet for album-forsider.

Den indbyggede højttaler skuffer med en lidt skinger dåseklang. Til gengæld er de medfølgende ørepropper bedre end vanligt.

Mobilen afspiller de fleste gængse medieformater - også inden for video. Med en skærm i denne kvalitet og størrelse giver det virkelig mening at bruge mobilen som lommebiograf.

Andre programmer nyder også godt af den store skærm, som giver ekstra overblik og albuerum. Det er en fornøjelse at surfe på nettet med Galaxy S, selv om den indbyggede weblæser ikke viser Flash-indhold.

Som andre Android-mobiler spiller Galaxy perfekt sammen med Googles vifte af web-værktøjer, mens software til Outlook-synkronisering må hentes ned fra nettet.

Lynhurtig topmobil

Hvad Samsung har sparet på telefonens plast-indpakning, opvejes til dels af de indre kvaliteter. For teknikken er hentet fra øverste hylde.

Du får processor med 1 GHz, potent grafik og alt i forbindelser (inklusive Bluetooth 3).

Betjeningen flyver af sted, men selv om mobilen er virkelig kvik i optrækket, kan den godt stresses til små forsinkelser, når man kører krævende programmer i baggrunden.

Batteriets levetid er ikke så ringe, som man kunne frygte. Indtrykket er, at den holder strømmen lidt bedre end de nærmeste konkurrenter. Men det sikreste er stadig at smide den til opladning hver nat.

Galaxy S er en udpræget topmobil, der leverer på næsten alle fronter. Men den halvtynde plastkvalitet og det manglende kameralys koster den sidste stjerne - og dermed topkarakteren. Sådan må det være, når prisen er helt oppe at ringe på det vanvittige iPhone-niveau.

Jeg bruger selv iPhone i det daglige - og mener stadig, at æblemobilen giver en mere elegant og intuitiv brugeroplevelse. I de par uger, jeg testede Galaxy, savnede jeg også stribevis af "apps", som der ikke findes mage til på Android-markedet.

Men Android har helt sikkert fremtiden for sig. Takket være Google - og slagkraftige flagskibe som Galaxy S.

Karakter: Fem stjerner ud af seks.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere