Billigt mediecenter med HD

Nvidia er klar med en ny platform til Intels populære Atom-processor, der lover både lavt strømforbrug samt råstyrke til krævende video og spil. Se her hvordan du nemt kan bygge et både smart, billig og kraftigt mediecenter, uden at strømmåleren slår kolbøtter.

Intels Atom-processor har ikke bare holdt sit indtog i de populære netbooks.

Den mikroskopiske og yderst strømbesparende chip er også blevet særdeles populær i såkaldte nettops - altså stationære computere, der ofte ikke fylder meget mere end en gennemsnitlig paperback.

Selv om det for langt de fleste forbrugere er en glæde, når de små minicomputer ikke får strømmåleren til at slå kolbøtter, slår det alligevel skår i glæden, når den nyindkøbte maskine - med hakkende stemme - takker nej til at afspille krævende videoformater.

Højopløselige videoklip, det såkaldte HD, udgør nemlig for stor en mundfuld for Atom-processorens begrænsede mængde hestekræfter.

Og hvor Intel har taget kritikken til sig og arbejder intenst på at udgive en ny chipplatform med flere grafiske kræfter til video og spil, er det i dag Nvidia, som ræser først over målstregen med firmaets egen løsning.

Den beror på Ion-platformen, som giver Intel Atom et ydelsesniveau, der hidtil har været uhørt i klassen af ekstremt kompakte pc'er. Og med et Ion-baseret bundkort - samt en dertilhørende Atom-processor med én eller to kerner - har det sjældent været nemmere at bygge et udmærket mediecenter til stuen.

Skrumpet bundkort

Nvidias nye integrerede Ion-grafikchip kan sammenlignes med en løsning i GeForce 9400-klassen. Det dækker over et ydelsesniveau, der klarer flere nye spil med grundlæggende kvalitetsindstillinger og samtidig nemt kan jonglere med krævende video. Hvis altså processoren kunne følge med.

Chippen sidder direkte på Ion-bundkort, der kommer i et såkaldt Mini-ITX-format. Til sammenligning er bundkortet cirka halvt så langt som et ATX-bundkort, der benyttes til computere i sædvanlig størrelse.

Strømforbruget er naturligvis højere end på Intels egen 945-platform, men det er alligevel milevidt fra traditionelle computere. Producenten Zotacs bud på en Nvidia Ion-platform leveres således med en strømadapter på bare 90 watt, mens grafikchippen alene opgives til at lægge beslag på 17 watt.

Opgraderingsmulighederne antager også aldeles rimelige proportioner. Således kan du blandt andet udruste en Ion-computer med op til fire gigabyte DDR2-hukommelse, op til ti USB-enheder, fire SATA-harddiske og WiFi på den nyeste 11n-standard.

Vi har endnu ikke oplysninger om det danske prisniveau, men den engelske pris kan måske tjene som en rettesnor for, hvor vi befinder os. 136 britiske pund, svarende til knap 1.200 kroner, skal du lange over disken for det smarte system. Og for den pris får du en Intel Atom 330-processor med to kerner, bundkort og trådløst netværk.

For at bygge en komplet computer med kraftoverskud til video og grundlæggende spil er - udover et Nvidia Ion-system - kabinet, harddisk, hukommelse og optisk drev påkrævet. Nvidia Ion ligner derfor umiskendeligt et fornuftigt bud på entusiastens gør-det-selv mediecenter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere