Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan får du som nyuddannet fingre i et nyt job

Det kan som nyuddannet it-mand være svært at få foden inden for på jobmarkedet. Få nogle gode råd til, hvordan du gør.

Se Computerworlds store lønstatistik for den danske it-branche 2010.  
  
Usikre tider er ikke de bedste for nyuddannede. Det kan være svært at få foden inden for på arbejdsmarkedet, når arbejdsløsheden stiger, og der er flere erfarne kræfter, som er ledige.

"Det er en svær situation, når du er er fuldstændig grøn og skal ud og have din første joberfaring i konkurrence med folk, der har været i branchen i 20-30 år," forklarer ledelseskonsulent i Prosa, Michael Tøttrup.

Men selv om det kan være hårde odds, ser situationen dog ikke helt sort ud.

"Vi har selvfølgelig en rimelig høj dimittendledighed, men omvendt er det ikke katastrofalt. De unge kommer i arbejde. Det tager bare noget længere tid," siger Michael Tøttrup.
 
Som ung kan opgaven med at sælge sig selv være større, hvis du har en af de nyere og mere ukendte uddannelser.

"Hvis du er datalog, så kender folk det. Chefen har måske allerede nogle ansatte med den baggrund, eller måske er han det endda selv," siger Michael Tøttrup.
 
Ukendte uddannelser
"Hvis du derimod har en nyere uddannelse som for eksempel humanistisk informatik, så er det en helt anden opgave, du er på. Ikke fordi de nyere uddannelser er dårligere, men fordi de er mere ukendte," forklarer han.

Virksomhederne ser dog også på meget mere end bare, hvad for en uddannelse du har, og kompetencer ud over it er også mere end velkomne.

"Der er rigtig mange ting, som er gode at have med i bagagen. Selvfølgelig er det godt at have erfaring fra studiejobs for eksempel, men også erfaringer inden for alle mulige andre områder kan være meget efterspurgt," siger Michael Tøttrup.
 
En helhed
Det kunne være, at der var noget viden eller erfaring fra et andet fagområde, der kunne komme i spil.
 
Michael Tøttrup mener, at det er vigtigt, at de nyuddannede ser på sig selv som en helhed.

"Det kan være, at du tænker, at det ikke har noget med it at gøre. Men det kan have alt med it gøre. It bliver jo altid lavet med et formål for øje. Så du skal have blikket rettet ind på, hvad du har af viden, som kunne bruges i denne sammenhæng," siger han.

Selv om jobbet ikke lige kommer i første omgang, er det bare om at klø på.

"Det korte råd er: Bliv ved med at søge. Vær opsøgende og opmærksom hele tiden. Derudover er det godt at holde sig i gang fagligt. Det kan være at deltage i kurser, foredrag eller workshops," siger Michael Tøttrup.

Prosa og mange andre holder sådanne arrangementer for nyuddannede og ledige. At holde sig i gang fagligt er nemlig rigtig godt for cv'et, hvis der går nogle måneder, inden jobbet kommer.

"Bare det, at du kan skrive, at du har lavet noget fagligt i mellemtiden, viser interesse og nysgerrighed for faget," siger Michael Tøttrup.

Læs også:

Computerworlds store lønstatistik for den danske it-branche 2010.

Den danske kodekarl er snart helt passé

Disse danske it-job er truet på livet

Leder: Nu er der sceneskift for de it-professionelle.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere