Apple angriber ytringsfriheden

Klumme: Den direkte relation mellem udgiver og læser, mellem virksomhed og kunde risikerer at forsvinde.

Det er på tide med en advarsel. Store kræfter arbejder på at overtage kommunikationen mellem publicister og de mennesker, du gerne vil have i tale. Forstået på den måde, at de lægger sig imellem; at du ikke længere kan henvende dig direkte, men må gå igennem andre.

De største spillere på nettet arbejder målrettet på at eje relationen til brugerne. De har set fidusen i at være mellemmænd. Det er der både magt og penge i.

Den gammeldags måde at tale med sine kunder på er direkte via øjenkontakt, telefon, website, e-mail, eller sms. Det har den store fordel, at man kan aflevere sit budskab, som man vil. Ingen mellemmænd stiller sig i vejen og redigerer budskabet. Nå ja - medmindre de bor i Kina, Nordkorea eller Iran.

Men Apple, Facebook, Google og mange andre er i fuld færd med at overtage Nordkoreas rolle.

Nej til side 9-pigen
Apple fungerer i dag som en reel begrænser af Danmarks ytringsfrihed - gennem den måde, firmaet sælger programmer til f.eks. iPhone på. Eksemplet virker måske harmløst, men det er det ikke.

Da Ekstra Bladet lavede en "App" til sine læsere, var den klassiske side 9-pige naturligvis med. Men Apple nægtede at udgive den. Det kan de, fordi man ikke kan udgive sin egen iPhone-app. Den skal godkendes af Apple, og Apple tillader ikke halvnøgne piger. At Ekstra Bladet har publiceret sine side 9-piger siden 1979, er Apple da ligeglad med.

Gad vide, om man kan få lov til at publicere en iPad med satiriske tegninger af kongehuset? Af Steve Jobs? Af profeten? Ja undskyld, jeg hader selv de der Muhammed-tegninger, men det er fannerme alvorligt, at et amerikansk firma bestemmer, hvad Ekstra Bladet må udgive.

Men Apple bestemmer altså. De bestemmer også, hvornår nye apps og nye udgivelser af iPad-magasiner bliver lagt online. Og der kan gå lang tid. Man får ikke at vide, hvornår ens udgivelse bliver publiceret. Den kan sagtens nå at blive for gammel.

Og hvis man vil have penge for sin udgivelse, skal Apple have sin pæne del af kagen. Gamle, prøvede forretningsmetoder, som at tegne et fast abonnement på en udgivelse tillader Apple ikke. Man kan heller lave betaling via PBS eller lignende, det hele skal igennem Apple.

Facebook er også med på vognen. De gør det muligt for dig at tale med deres brugere i Facebooks egen lukkede have. De sælger naturligvis reklamer, som bliver vist imens. Og de tillader ikke, at du henvender dig direkte til brugerne gennem f.eks e-mail.

Hvem sagde Big Brother
Facebook har længe tilbudt Facebook-login til en masse websites. Det er nemt og attraktivt, men også direkte farligt, hvis du dermed mister den direkte relation til dine brugere. Hvis du ikke får dine brugeres e-mail og mulighed for at kontakte dem direkte - er Facebook-login rigtig, rigtig farlig.

Den åbne platform Android er ikke mere åben, end at den kræver, at du identificerer dig over for Google, når du skal andet end at tale i telefon. Hvem sagde Big Brother? Uanset hvad dine Android-brugere laver, følger Google med. En anden og mere subtil måde at blande sig i relationen måske, men ikke desto mindre meget virkelig.

Pointen er, at den direkte relation mellem udgiver og læser, mellem virksomhed og kunde risikerer at forsvinde på den ene eller anden måde.

En effektiv censur af budskaber er allerede en realitet, og det kan hurtigt blive meget meget værre - politisk såvel som økonomisk. Hvad vil en Google-annonce mon koste, når du ikke har andre kanaler at vælge mellem?

Derfor skal du fortsat arbejde målrettet på at få den direkte kontakt med dine brugere. Derfor skal du fortsat øve dig på at være relevant for dem, du henvender sig til, sådan at de selv ønsker den direkte relation.

Det bliver kun vigtigere - for det bliver kun sværere at komme igennem.Claus Sølvsteen er partner i rådgivningsfirmaet Peytz & Co.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Business intelligence: Selvbetjening og automatisering styrker din BI-løsning

En ny generation af løsninger inden for business intelligence og analytics skaber helt nye muligheder for, at man kan anvende analyserne mere aktivt i dagligdagen til at styrke forretningen.

21. august 2018 | Læs mere


Content management: Optimér din digitale tilstedeværelse på tværs af platforme

Et velfungerende CMS-system er fundamentet under enhver organisations digitale tilstedeværelse. Med det rigtige CMS kan du øge effektiviteten, få bedre kontakt til dine kunder og medarbejdere og optimere mange processer. På dette formiddagsseminar får du præsenteret nogle af de bedste CMS-løsninger i markedet lige nu.

22. august 2018 | Læs mere


Infrastruktur – on premise, outsourcing eller cloud?

Det er vigtigere end nogensinde at have et stabilt, effektivt og sikkert it-driftsmiljø. Hør om de nyeste teknologier og løsninger. Hør også om de nyeste cloudløsninger der muliggør Infrastruktur as a Service (IaaS), samt mulighederne for outsourcing. På det gratis formiddagsseminar bliver du klædt på til at træffe de afgørende beslutninger om fremtidens infrastruktur i din virksomhed.

23. august 2018 | Læs mere


Premium
Sådan vil Udbetaling Danmark løse problemerne med nyt boligstøttesystem fra Netcompany: Se planen her
Interview: Når Udbetaling Danmark blåstempler lanceringen af det nye boligssystem skyldes det, at der spares mere end 20 millioner kroner hver måned i forhold til det gamle system. Selskabet erkender dog, at it-systemet har en række udfordringer. Læs her, hvordan de skal løses.
Computerworld
Ny-opdaget malware blokerer programmer som forsøger at slette den: Særligt windows 10 er ramt
En ny type malware er blevet opfanget, der både overvåger din computer og generer falske reklameindtægter til bagmændende. Og så har den en forkærlighed for Windows 10.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.