Vi tager temperaturen på Google Wave

Hvordan fungerer Googles nyeste opfindelse egentlig? Vi har kigget nærmere på Google Wave, der har fået en del fans, men også hård kritik.

Vi tager temperaturen på Google Wave

Google Wave er en af de mest omtalte nye teknologier i 2009.

Lige siden lanceringen den 30. maj er der næsten ikke gået en dag, hvor tjenesten ikke har været blandt de mest omtalte trends på Twitter.

Og der er efterhånden skrevet flere tusinder artikler om tjenesten, og hvad den formår og ikke formår.

Vores kolleger på Computerworld har haft adgang til tjenesten et stykke tid og har set nærmere på et Google Wave-eksperiment fra Aalborg Universitet, der har haft til formål at analysere, hvordan virksomheder kan bruge det nye samarbejdsværktøj.

- Vi ville gerne se, om Google Wave på nogen måde ville kunne påvirke den måde, som folk kommunikerer på, fortæller Mai Thode, studerende på Aalborg Universitet.

Virksomheden, som gerne ville bruge tid på eksperimentet, er bogforlaget Systime.

Systime har i dag allerede valgt at køre med en palet af Google-tjenester, herunder kontorløsningen Google Apps. Derfor har det ikke været fjernt fra virksomheden også at skulle teste Google Wave.

- Det er interessant for os at se på nye måder, vi kan kommunikere og samarbejde på. Samtidig har vi hørt en masse om Google Wave, derfor vil vi gerne teste det og se, om det på nogen måde kan give noget værdi til virksomheden, siger Søren Peter Sørensen, projektleder i Systime.

Blandede følelser over for værktøjet

Systime har været gennem tre test, der konkret skal belyse, om Google Wave kan bruges i virksomheden, når forlagets redaktører skal formulere klare strategiplaner med forfatterne.

Umiddelbart er reaktionen positiv fra Systime.

- Vi kunne bestemt godt bruge det i vores projektplanlægning. Det fungerer mere dynamisk end for eksempel Google Docs, og man kan sagtens forestille sig at holde et velfungerende onlinemøde via Wave og bruge den wave til at styre mødets dagsorden, fortæller Mikkel Dall, it-chef i Systime.

Det er dog ikke alle, der er lige positivt stemt over for det nye værktøj.

Anmeldelserne af Google Wave på diverse teknologimedier har primært været kritiske over for tjenesten, som bliver betegnet som et sjovt værktøj, snarere end noget, der umiddelbart er brugbart for virksomheders kommunikation og arbejde.

Kan være tung at arbejde med

Den indflydelsesrige it-blogger Robert Scoble kalder Google Wave for overhypet og direkte spild af tid. Derimod er det anerkendte teknologimedie Cnet noget mere positivt indstillet over for Google Wave.

- Vi har ventet længe på integrationen af e-post, chat og kollaborativ dokumenthåndtering. Der er ingen grund til, ud over manglende omstillingsvillighed, at arbejde med forskellige applikationer for variationer af kommunikation på skrift. Jeg er meget glad for, at Google påtager sig dette eksperiment, skriver Rafe Needleman for Cnet.

Begge modpoler har dog ret i deres betragtninger omkring det nye værktøj. I øjeblikket er værktøjet langt fra færdigudviklet, og som de fleste softwareprodukter i dag skal vi nok forvente, at der kommer opdateringer til værktøjet selv efter en endelig public release.

Især er den generelle føling med tjenesten noget træg, når der arbejdes med lange waves med masser af applikationer i selve waven.

Applikationer kan gøre det tungt at arbejde med

Det smarte med Google Wave er nemlig integrationen af en masse forskellige applikationer inde i waven.

Det forlyder blandt andet, at store softwarehuse som SAP er i gang med at udvikle applikationer, der foregår på Wave-platformen.

Men når det tager mere end et halvt minut at loade en wave frem, efterlader det en noget tam oplevelse hos brugeren. Samtidig er det umiddelbart noget besværligt at finde nyttige applikationer til Wave. Her skal man ud og lede efter applikationer i en brugergrænseflade, der ikke er integreret med Google Wave.

Men selv om Google Wave kun er på et udviklingsstadie, er der allerede nu mange nyttige applikationer til platformen.

Google erkender uoverskuelighed

Problemet er dog, at det ikke er helt gennemtænkt, hvordan en applikation implementeres i en wave.

Nogle applikationer tilføjer man som Wave-brugere, der så reagerer, når man skriver kommandolinjer i selve waven. Andre fungerer som et vindue inde i waven.

Forskelligartetheden er noget, som den simple bruger kan blive forvirret af, specielt når der ikke er nogen guide til selve platformen, udover dem som diverse journalister og techbrugere så altruistisk har delt ud på nettet.

Derfor kan det godt være svært for en person, der er vant til at kommunikere via e-mail, at skulle omstille sig til den enorme mængde af information, som en wave kan generere. Der kan derfor godt være tale om såkaldt information overflow hos nogle mennesker.

Det erkender Lars Rasmussen, hovedudvikler af Google Wave, også over for Computerworld.

- Det er et problem i øjeblikket med de mange informationer, som en bruger skal holde øje med, når der følges med i rigtig mange waves. Vi arbejder i øjeblikket på at gøre disse informationer lettere at søge på, fortæller Lars Rasmussen.

Samtidig er det let at tilføje nye mennesker til en allerede eksisterende wave, der allerede har kørt i længere tid. Via playback funktionen er det let for nyankomne personer til en wave at danne et overblik over, hvordan kommunikationen er forløbet.

Under udvikling

Men da Google Wave i øjeblikket er i udviklingsfasen, kan det være lidt svært at skulle sætte rettigheder på forskellige dele af en wave. Og nogle gange kan det faktisk være meget godt, hvis dele af en wave er lukket for nyankomne personer.

Det burde dog ikke være svært at implementere disse rettighedsindstillinger i en endelig version af Wave, men indtil man har fået gjort det, kan det være besværligt for folk at holde styr på, hvad man kan skrive og ikke kan skrive, da en wave sådan set kan blive offentlig tilgængelig for alle og enhver, hvis der blot er en person i samtalen, der gerne vil have det.

Det er klart, at Google Wave i dag stadig er under udviklingsfasen. Der er simpelthen nogle elementer i tjenesten, der ikke fungerer optimalt, herunder især tempoet, når der kommer lidt for mange beskeder i en enkel wave.

Og det er heller ikke planen, at Google vil stå for alle verdens Wave-servere. Faktisk er det meningen, at en virksomhed bør kunne opstille en Wave-server ligeså let, som det i dag er at opstille en Exchange-server.

Det er noget, der er interessant for Mikkel Dall, it-chef i Systime, der samtidig har et applikationsønske, han gerne vil se implementeret i Google Wave.

- Integration af tale ind i Google Wave. Det er noget, som ville være godt, siger han.

Video: Sådan virker Google Wave




IT-JOB

Politiets Efterretningstjeneste

Netværks- og/eller firewallspecialister i PET

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

UI-designer med flair for apps

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

IAM-medarbejder

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Consultant - Finance, Insurance, Pension
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere