Artikel top billede

Symbian på vej i graven - udvikleres fremtid uvis

Nokias aftale med Microsoft sætter Symbian-udviklerne i frit spil. Men hvor skal de gå hen?

Læs også:

Det bedste og værste ved Nokia og Microsofts bryllup.

Overblik: Her er planen, der skal redde Nokia.

Nokia-chef: Vi står på afgrundens rand.

Computerworld News Service: Udviklere, der har opbygget en forretning omkring udviklingen af apps til Symbian-smartphones, blev fredag varslet om, at de bør skifte til en anden platform, idet Nokia offentliggjorde sit skift til Microsofts Windows Phone 7.

Andre platforme vil i denne kommende tid arbejde på at vinde disse udvikleres gunst, mens Nokia forsøger at anspore dem til at omskole sig og samarbejde med virksomhedens nye partner.

Det er i lang tid gået tilbage for styresystemet i Nokias smartphones, Symbian.

Nokias markedsandele er faldet støt siden lanceringen af Apples første iPhone i 2007, som forenklede distributionen af mobile apps med den tilhørende App Store.

Med lanceringen af Android begyndte det dog for alvor at gå ned ad bakke og i fjerde kvartal 2010 overhalede salget af Android ifølge visse markedsanalyser salget af Symbian.

Der er i dag omkring 200 millioner Symbian-telefoner i brug, hvoraf 50 millioner er kompatible med udviklings-framework'et Qt, oplyser Purnima Kochikar, der er leder af Forum Nokia & Developer Community.

150 millioner Symbian-telefoner på vej

Virksomheden forventer at sælge yderligere 150 millioner Symbian-telefoner - heriblandt endnu ikke udgivne modeller, før platformen endeligt forlades.

Med de nuværende salgstal kan det tage lidt over et år, selvom salget forventes at falde, nu hvor platformen er på ved ud.

Og i lyset af hvor hurtigt forbrugere udskifter deres mobiltelefoner, er det usandsynligt, at antallet af enheder med Symbian, der faktisk er i brug, vil stige i løbet af denne periode.

Udviklere af apps til Symbian står derfor med et skrumpende marked med en begrænset levetid.

De, der arbejder på MeeGo, som er et andet Nokia-støttet styresystem, der ikke engang er kommet på markedet endnu, står i en endnu dårligere situation:

Der er ingen installationsbase og Nokia har offentliggjort, at det er hensigten kun at udgive en enkelt enhed baseret på MeeGo, før også denne platform opgives.

Nokia vil gøre, hvad virksomheden kan for at hjælpe udviklerne til at skifte til Windows Phone, oplyser chefer fra virksomhed.

Denne hjælp strækker sig dog ikke til en portering af Qt, der er det udviklings-framework, som udviklerne på Symbian og MeeGo er hjemmevante i, til Windows Phone.

"Det ville fragmentere dette miljø, hvilket ville være en gentagelse af vores tidligere fejltrin," påpeger talsmand for Nokia James Etheridge

Nokia vil dog stadig tilbyde udviklerne adgang til et stort marked via app-butikken Ovi.

Nokia forventer, at Microsoft skaber nogle udvikler-værktøjer, der vil gøre det lettere at sælge apps til Windows Phone via denne butik, som ifølge Nokia har 300.000 daglige brugere og fire millioner daglige downloads.

Over 100 mobiloperatører tilbyder direkte fakturering for køb fra Ovi-butikken, så køberne ikke behøver indtaste betalingskort-oplysninger - som kan udgøre en købs-barriere.

Hvad skal en stakkels Symbian- eller MeeGo-udvikler dog gøre? Omskole sig til Apples iOS? Android? Windows Phone? Eller kode til BlackBerry? 

Læs også:

Det bedste og værste ved Nokia og Microsofts bryllup.

Overblik: Her er planen, der skal redde Nokia.

Nokia-chef: Vi står på afgrundens rand.

Oversat af Thomas Bøndergaard




IT-JOB

HusCompagniet A/S

IT-driftsansvarlig

Dynamicweb Software A/S

Tech Team Lead

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Data specialist med Power BI-kompetencer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere