Test: Avanceret videoredigering for nybegyndere

Vi har testet Sonys seneste bud på seriøs videoredigering til dig, der har brug for lidt mere, end de gratis alternativer kan tilbyde.

Test: Avanceret videoredigering for nybegyndere

Har du én gang været tvangsindlagt til at overvære uredigeret hjemmevideo fra dine svigerforældres chartertur til Costa del Sol eller bedsteforældrenes sølvbryllup, ved du, at det ikke nødvendigvis er nogen udsøgt fornøjelse.

Så hvorfor ikke spare din omgangskreds for samme kedsommelighed og give ferievideoen eller filmen fra sønnens sportsopvisning en kærlig behandling i et videoredigeringsprogram?

Der er nemlig ikke meget sjov ved at se på en pærevælling af rodede klip, og som det er i dag, behøver videoredigering ikke være nogen uoverskuelig proces.

For under 1.000 kroner kan du få et stærkt program, der ikke kræver en halv it-uddannelse før brug. Og lige pludselig indeholder din hjemmevideo orden, smidige overgange, tekster, effekter og musik.

Vi har denne gang haft fat i Vegas Movie Studio HD 10 Platinum Production Suite fra Sony, som kan sammenlignes med Pinnacle Studio 12 Ultimate eller Adobe Premiere Elements 7.

Det opfylder absolut alt, hvad man kan tillade sig at forvente af moderne videoredigering i forbrugerklassen. Og så er det nemt. Nemt er selvfølgelig relativt, men Sony har med et vellykket tiltag gjort avanceret videoredigering tilgængeligt for nybegyndere.

Lækker brugerflade

På layout-siden har Sony fat i den lange ende. Når man først er kommet uskadt fra registreringsfasen under den ellers nemme installering, mødes man af en veldesignet brugerflade, der straks byder en velkommen med en "show me how"-guide.

Den består af en række spørgsmål, man kan klikke på og få besvaret.  Vælg for eksempel punktet "how to add audio effect", og programmet viser dig det hele i en guide, hvor du selv skal være aktiv og følge pilene, der peger på de relevante knapper.

Det er en virkelig fortrinlig funktion for novicer ud i filmredigering. Hvis man har brug for mere, har Sony tilmed smidt en ekstra cd-rom med i programpakken, der indeholder en kapitelinddelt videoguide på en time, som guider dig gennem programmets facetter.

Men de grundlæggende features er i det hele taget ret ligetil.
Hvis du vil lave en overgang, er det ikke sværere, end at du trækker to videoklip ind over hinanden.

Hvis du vil smide fancy overgange på, vælger du blot transitions i mediebiblioteket i venstre hjørne af skærmen. Her er masser af effekter at vælge imellem, som tilføjes din film, ved at du trækker dem ned i dit videospor og hen over den overgang, du ønsker. Det fungerer på samme måde med musik og lyd. 

Æder stort set alle formater 
Programmet er layoutet meget klassisk. Fra begyndelsen har du de seks redigeringsspor 'text', 'video overlay', 'video', 'voice', 'music' og 'sound effects', men det står dig frit for at tilføje flere spor efter behov.

Over redigeringssporene er tre vinduer. Til venstre mediebiblioteket, i midten et vindue til afspilning af de enkelte klip og i højre side et vindue til afspilning af det endelige resultat, som det skrider frem.

Øverst er værktøjsbjælken, hvor du blandt andet finder "show me how"-guiden. Lige ved siden af ligger "make movie". Med den kan du blandt andet nemt gemme filmen på harddisken, brænde den til en cd eller Blu-ray-disc eller simpelthen uploade til Youtube med det samme.

Det kan klares i stort set alle relevante formater, og Vegas Movie Studio er heller ikke kort for hovedet, når det kommer til import. Den æder stort set alle formater, og du kan importere fra HDV, AVCHD og DVD-camcordere.

Ret op på dårlig optagelse

En mulighed du får med Vegas Movie Studio er desuden billedstabilisering.

Hvis du ikke har et stativ eller bare fortryder at have skudt din hjemmevideo 'dogme-style', skulle 'stabilize media'-funktionen kunne rette op på det.

På vores testoptagelser lod den dog mestendels til at zoome pokkers meget ind på billedet, hvilket ikke just var at foretrække frem for lidt rystelser, så på det punkt er vi lidt skuffede.

Det er værd at nævne, at Sony også giver brugeren rig mulighed for at redigere og rette op på lyd med det medfølgende Sound Forge-software og dvd-brænding med DVD Architect. Herudover medfølger der også et virkelig rigt udvalg af lydeffekter og musik på cd'en, som bestemt trækker opad.

Den samlede dom

Det, der for alvor vækker vores begejstring for dette produkt, er den ambitiøse brugervenlighed, som Sony ligger for dagen.

"Show me how"-guiden har vi ikke set lignende i konkurrerende programmer, og videoguiden er også kærkommen.

Hvis du ikke har lyst til at bruge flere hundrede kroner på software, kan du gratis hente et program som Microsoft Movie Maker, men det kommer ikke i nærheden af de muligheder, som Vegas Movie Studio tilbyder.

Og det er faktisk ret meget i forhold til den vejledende pris på cirka 650 kroner.

Godt nok er programmet ikke på dansk som Pinnacle, men i tilfældet her er det en detalje. Vegas Movie Studio 10 får en klar anbefaling herfra.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere