Artikel top billede

It-råd advarer mod offentlige cloud-løsninger

Cloud computing og den offentlige sektor passer endnu ikke godt sammen, mener it-sikkerhedsråd. Læs her hvorfor.

Læs også:
Så mange penge bruger vi på cloud computing

KMD scorer kassen på omstridt SKI-aftale

Ikke godt nok. Endnu. 

Sådan anskuer Rådet for Større IT-Sikkerhed kombinationen af den offentlige sektor og et af it-verdenens varmeste emner lige nu: Cloud computing.

Rådet mener med udgangspunkt i to aktuelle sager fra den offentlige sektor, Odenses Google-sag og KL's kørerlærer-affære, som Datatilsynet i begge tilfælde har kritiseret, at cloud computing endnu er for grøn til offentlige danske data.

"Den nye cloud-teknologi giver mulighed for betydelige besparelser, også for det offentlige. Det springende punkt er om cloud-løsninger både på kort og langt sigt er lige så sikre og stabile som det offentliges nuværende it-løsninger," lyder det fra rådets formand, Christian Wernberg-Tougaard, i en pressemeddelelse.

Store besparelser i skyen

Hele det politiske spektrum har mere eller mindre præcist nævnt cloud computing i sine 2020-planer, videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) har været en varm fortaler for teknologien og kommunerne har også været nærmest rødglødende efter at komme i gang med cloud.

Alligevel maner Christian Wernberg-Tougaard til besindighed.

Rådet konstaterer, at det i cloud-løsninger typisk ikke længere er muligt at fastslå præcist, hvor bestemte data er lagret fysisk, hvilket giver helt nye udfordringer med hensyn til datasikkerhed og beskyttelse af data.

"Tidligere har man kunnet inspicere en fysisk lokalitet, og måske endda nogle bestemte harddiske hvor nogle givne data blev opbevaret. Med cloud-computing begynder computerkraft og datalagring at ligne det, vi kender fra el-produktion. Det kan være svært at sige, hvor den strøm, vi trækker ud af kontakten, er produceret - og noget lignende gælder i stigende grad for it-ydelser," forklarer Christian Wernberg-Tougaard i pressemeddelelsen.
 
"Det giver en lang række nye udfordringer, specielt for myndigheder som jo skal tjene en hel befolknings interesser," fortsætter formanden for det uafhængige Rådet for Større IT-sikkerhed.

Får styr på data

Han mener, at fremtidigt cloud-brug i den offentlig sektor skal baseres på certificering og ikke mindst på, at leverandørerne overholder gældende EU- og dansk lovgivning.

"Der skal være klare aftaler, som sikrer, at data forbliver i myndighedernes varetægt og inden for EU's grænser, også hvis en cloud-leverandør bliver opkøbt eller lukker ned," foreslår rådet i sin pressemeddelelse.

Derudover peger det på, at kritiske it-tjenester og infrastruktur hos forsvaret, politi og CPR bør ligge fuldstændig under statens kontrol i Danmark.

Læs også:
Så mange penge bruger vi på cloud computing

KMD scorer kassen på omstridt SKI-aftale




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere