Amiga er tilbage

Det har længe boblet i de kredse, hvor Amiga stadig omtales med en ærbødighed, som var det en guddom. Der er efter knap et årtis venten en ny Amiga på vej. Styresystemet er snart klar og et firma tester den ny hardware.

Indrømmet, overskriften lyver en smule, for det er ikke den "ægte" Amiga, der er tilbage. Men efter knap ti års usikkerhed om, hvilken fremtid den legendariske computer gik i møde, er der nu nyt på vej.

Styresystemet til Amiga, som sammen med Apples var blandt de første til at give brugerne en grafisk grænseflade, er på vej i en ny version, AmigaOS4. Der er også ny hardware på vej.

Sammenligningen med Apple rækker længere end blot, at de begge var tidligt ude med grafisk grænseflader.

De senere Amiga-modeller blev bygget omkring samme Motorola-chips som Apples Mac'er. Den sidste kommercielle Amiga blev bygget på 68k chipsettet, som også blev brugt af Apple, før man gik over til PowerPC-teknologien.

Amiga var den computer, der engang gjorde valget mellem DOS, Mac eller spilkonsoller let. For Amigaen var den maskine, alle drenge og computerfreaks talte om i 1990.

Den var grafisk stærk, og alle spil, der ville noget, udkom til Amiga. Samtidig var den let at programmere, og der fandtes et utal af populære programmer til musik og 3D-grafik, som var lettere at bruge end de tilsvarende til den DOS-baserede pc.

Det var den første maskine, der kunne vise billeder og grafik i tusindvis af farver og senere den første til at levere millioner af dem til en overkommelig pris. Derfor fik Amiga en kultstatus, som end ikke knap ti års fravær fra markedet har kunnet pille ved.

Amiga med G3-processor

Nu er der så en ny Amiga på vej. Ligesom forgængerne er den også baseret på samme hardware som Apple.

Denne gang med en G3 PowerPC-processor som motor og med understøttelse af AGPx2 og op til 2 GB ram. I modsætning til Amigaens tidlige år, er der denne gang tale om en maskine, der er bygget på standardhardware. Det er engelske Eyetech, der står bag genoplivningen af Amiga i form af AmigaOne.

Hardwaren er dog ikke til salg, før udviklerne har en færdig udgave af AmigaOS4 klar. Det skulle gerne ske, når sommeren er ovre.

AmigaOS4 henter sine mest trofaste støtter og en god del inspiration fra det samme miljø, som Linux-verdenen gjorde, før Linux blev lukket ind i varmen af store firmaer som IBM. De første offentliggjorte skærmdumps af brugerfladen i AmigaOS4 har også mange lighedspunkter med de grafiske X-miljøer til Linux.

Hård konkurrence

I modsætning til den originale Amiga er der ikke denne gang et stort firma som Commodore bag med et stort produktions- og distributionsapparat. Commodore gik ned på trods af succeser som Commodore 64 og Amiga 500.

Genoplivningen foregår på græsrodsplan. Både styresystem og hardware udvikles for få midler. Det passer nok - desværre vil mange Amiga-fans sige - til det marked, den genopstandne Amiga skal ud på.

Der er ikke meget, der tyder på, at det er realistisk at forestille sig, at AmigaOS4 og AmigaOne skal gå ud og konkurrere direkte med mastodonter som Microsoft Windows, Sony Playstation, Nintendo Gamecube, Microsoft Xbox og Apple.

Konkurrencen er benhård, og fortjenesterne på markedet er forsvindende, ja Microsoft sætter ligefrem penge til for hver solgt Xbox, blot for at få markedsandele.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere