Færre optages på it-uddannelserne

Årets optag på it-bacheloruddannelser er faldet med seks procent. Tre af landets største universiteter oplever markante fald - helt op til 33 procent. Andre nyder stor succes.

Der er mangel på medarbejdere med lange, videregående it-uddannelser. Tilmed er antallet af optagelser på it-bachelordannelserne faldet med seks procent i år, viser nye tal fra Videnskabsministeriet.

It-området ligger dog under landsgennemsnittet. Antallet af unge, der er optaget på universiteterne, er i år faldet med 12 procent i forhold til 2007.

Værst står det til på Handelshøjskolen i København (CBS), hvor antallet af optagne på it-uddannelserne er faldet med hele 33 procent. Også Syddansk Universitet (SDU) har betydeligt færre optagelser, nemlig 24 procent færre end i 2007. Opgørelsen viser faktisk, at universitetet hvert år siden 2004 har oplevet et fald i antallet af optagelser på it-bacheloruddannelserne.

»Vores udbud af it-uddannelser er faldet, når man kigger på den lidt længere bane. Så et færre antal optagne er naturligt. Det har jeg en fornemmelse af,« siger Per Krabbe, der er fagkoordinator på optagelsen på SDU.

Han understreger, at opgørelsen ikke viser, hvor mange og hvilke it-uddannelser på SDU, der er medtaget i beregningen for 2004 og frem til i år.

Ifølge opgørelsen klarer Aalborg Universitet sig bedre end CBS og SDU, men må dog vedkende sig et fald på 14 procent. Det sker efter tre år med stigninger.

Det er imidlertid ikke alle it-bacheloruddannelser, der slås med at holde optagelsesniveauet. Både Aarhus Universitet og Danmarks Tekniske Universitet kan således melde om stigninger på henholdsvis 18 og 14 procent.

Også bacheloruddannelsen på IT-Universitetet (ITU) i København nyder stor succes og kan for andet år i træk melde om fuldt hus.

»Vi har 49 studiepladser, og igen i år vil de være fuldt besat,« Pia Svejgaard Pedersen, der er kommunikationsansvarlig på ITU.

Sidste år modtog ITU 97 ansøgninger til bacheloruddannelsen. I år er bunken vokset til 128, hvilket svarer til en stigning på 32 procent.

Forklaringen skal formentlig findes i, at det blot er andet år, at ITU kører en uddannelse på bachelor-niveau. Efterhånden som kendskabet til uddannelsen breder sig, er der en større målgruppe at tage af.

»En af årsager er nok, at det er ny uddannelse, som gik i luften for første gang i 2007 - og en ny uddannelse skal være kendt. Sidste år gjorde vi en del for at gøre den kendt. I år har vi så lavet en kampagne plus målgruppeanalyser,« siger Trine Eltang, der er souschef i studieadministrationen på ITU.

Men er det så ikke bare et spørgsmål om tid, før ITU vil opleve samme tendens som nogle af landets universiteter med fald til følge?

»Vi gør vores yderste til at skabe uddannelser, der er holdbare, har et højt fagligt niveau, og som de unge er interesserede i. Og derfor mener vi ikke, at vi bør opleve et fald,« siger Trine Eltang.

Hun ser tværtimod optimistisk på it-udannelsernes fremtid.

»Der er et samarbejde på tværs af universiteterne, der skal hjælpe til at fortælle de unge om it-uddannelserne. Hertil kommer arbejdsmarkedets indsats - blandt andet har ITEK kørt kampagner. Der er mange, der arbejder for at fortælle om it-uddannelsernes muligheder,« siger Trine Eltang.





Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere