Østre Landsret har fredag stadfæstet en dom for grov momssvindel mod to tidligere ejere af onlinebutikkerne Multimedia World og Getmore. De står til lange fængselsstraffe. En tredje tiltalt i sagen blev frifundet.
Her er hovedpunkterne i forløbet af sagen:
Marts 2009: Skat begærer selskabet Multimedia World konkurs på grund af manglende momsbetalinger.
Juni 2009: Computerworlds journalister afslører, at Multimedia World har indkøbt varer fra distributøren Ingram Micro afdeling i Sverige. Indkøbene er forgået gennem selskabet Leevia, som ikke var momsregistreret.
Juli 2009: Politiet ransager for første gang online-butikken Getmore, der er kontrolleret af de samme personer, som stod bag Multimedia World.
August 2010: Getmore bliver igen ransaget af Skat og politiet. Varelaget bliver beslaglagt. Selskabet bliver i oktober erklæret konkurs.
September 2010: Computerworlds journalister afslører en stribe skuffeselskaber, som har været brugt som led i den omfattende momssvindel. Selskaber i Cypern, Dubai og Pakistan har også været en del af selskabskonstruktionen bag de to danske hovedselskaber i sagen.
Maj 2013: Efter mere end fire års efterforskning rejser Københavns Politi tiltale mod ejerne af Multimedia World og Getmore. Anklagerne lyder på momssvindel for mere end 50 millioner kroner
Maj 2014: Retten på Frederiksberg udsætter sagen på grund af en sygemelding fra en af de anklagede.
Juli 2015: Retten på Frederiksberg idømmer de tiltalte fængselsstraffe på mellem tre et halvt og fire ås fængsel.
November 2016: To af de tre tiltalte får i Østre Landsret skærpet deres straffe til fire år og fire år og tre måneders fængsel.
En enig domsmandsret i Østre Landsret har i dag stadfæstet to ud af tre domme for grov momssvindel, som var rejst mod tre tidligere ejere af firmaerne Multimedia World og Getmore.
De var frem til 2009 og 2010 kendt som nogle af de største it-onlinebutikker herhjemme.
De tre stod tiltalt for i perioden fra 2007 til 2009 at have snydt statskassen for momsbetalinger på 47 millioner kroner.
Landsretten valgte at frifinde en af de tre tiltalte, fordi det ifølge landsretten ikke kunne bevises, at hans havde haft forsæt til at begå den omfattende momssvindel.
Men for sagens to formodede bagmænd lagde landsretten henholdsvis tre og seks måneders fængsel oven i den straf, som blev resultatet, da første runde af sagen i juni i fjor kørte ved byretten på Frederiksberg.
En af de dømte er Sagib Hussain, som nu kan se frem til en tur bag tremmer på fire år og tre måneder.
Den anden hovedmand i sagen er Kaiser Raja, som landsretten idømte fire års fængsel.
Læs mere her: Svindeldømte it-folk anker lange fængselsstraffeKæmpebøderUd over fængselsstraffen skal de to dømte desuden tilbagebetale de omkring 47 millioner kroner, som staten ifølge dommen er blevet snydt for, plus bøder på et tilsvarende beløb.
De dømte har stadig mulighed for at føre sagen videre til Højesteret, men det kræver, at Justitsministeriet giver grønt lys via en såkaldt tredje instans-bevilling.
Andro Vrlic fra advokatfirmaet Stagetorn er forsvarsadvokat for Kaiser Raja.
Han siger til Computerworld, at forsvarerne nu vil nærlæse dommen, før man tager beslutning om eventuelt at appellere sagen til Højesteret.
"Nu vil vi se på dommens præmisser og drøfte med vores klienter, om vi skal gå videre med sagen," siger Andro Vrlic til Computerworld.
"Meget alvorlig økonomisk kriminalitet"
Anklageren i sagen, Morten Ebbe Nielsen, var efter dagens dom tilfreds med udfaldet.
"Østre Landsret har valgt at skærpe straffene for de to dømte. Det er udtryk for, at retten er enig i, at der er tale om meget alvorlig økonomisk kriminalitet," sagde Morten Ebbe Nielsen til Computerworld tidligere i dag.
Efter domsafsigelsen bad anklagemyndigheden landsretten om at fængsle de to dømte med henvisning til risikoen for at de vil flygte til udlandet. Ifølge anklagemyndigheden er en stor del af de mange momspenge ført ud af landet til blandt andet Liechtenstein og Dubai.
Kravet om fængsling blev dog afvist af landsretten med henvisning til, at begge de dømte er bosat her i landet med deres familier.
Har varet mere end syv årSagen om den omfattende momssvindel i Multimedia World og Getmore kom for første gang frem i offentligheden i 2009, hvor Multimedia World lukkede, efter at Skat havde begæret selskabet konkurs. Sagen voksede dog hurtigt til også at omfatte Getmore plus en stribe andre selskaber, som blev brugt til få varer momsfrit ind i landet og penge den anden vej.
Getmore blev i efteråret 2010 erklæret konkurs, efter at politiet havde beslaglagt selskabets varelager.
Det har ikke været muligt for Computerworld at få en kommentar fra de dømte.
Læs også:Trecifret millionsvindel i GetmoreGetmore har selskaber i Pakistan og på CypernDistributører i chok over momsrodKlik her for at læse mere om den langtrukne sag om momssvindel