Overblik: Det ved vi efter første retsmøde i den store Atea-bestikkelsessag

Den første sag om bestikkelse af offentlige ansatte kører i disse dage, hvor offentlige ansatte anklages for at have modtaget bestikkelse fra it-giganten Atea.

Den første retssag i bestikkelsessagen finder sted i disse dage i retten i Glostrup.  

Tre tidligere offentligt ansatte, to fra Københavns kommune og en fra DSB, sigtes for at have modtaget gaver og ekstraordinære rabatter i forbindelse med køb af elektronikvarer fra Atea.

Yderligere tre offentligt ansatte skal for retten den 8 december og 19 januar. 

Du kan læse hele vores livedækning af tirsdagens retssag her: Tirsdagens liveblog: Sådan forløb bestikkelsessagen i retten

En af de tiltalte anklages for at have modtaget Apple-udstyr for over 12.000 kroner i 2012.

En anden af de tiltalte, der i sin tid arbejde hos Københavns kommune, sigtes for at have modtaget en iPhone 3, Nokia 3710, HTC Desire, iPhone 4, Cisco Router, 2 x iPad og en HP-bærbar for i alt 53.000 kroner.

En tredje sigtes for at have modtaget en Sony Ericsson-telefon, iPhone 4, Samsung Galaxy X Cover, Apple iPad 2, iPad 3 til en samlet værdi på 18.000 kroner. 

Alle har modtaget enhederne fra Atea. Enten som en gave, som et "test-produkt" eller som en købsvare med en markent nedsat pris. 

Starter med region Sjælland-sagen
Sagen udspringer af Region Sjælland-sagen vedrørende en rejse til Dubai, som Atea havde betalt i 2014.

En sag hvor Ateas danske direktør er sigtet: Ateas danske direktør sigtet i bestikkelsessag

I forbindelsen med ransagningen af Ateas computere finder politiet en lang række mails, der omtaler gaver og voldsomme rabatter til offentligt ansatte. 

Det førte i sommeren 2016 til sigtelsen af 28 offentligt ansatte fra Statsadvokaten hos Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), bedre kendt som Bagmandspolitiet.

I forbindelse med ransagninger af personernes hjem blev der fundet iPads, smartphones og andet elektronik, der kan spores tilbage til de føromtalte mails. 

Ja til gaverne, nej til bestikkelse
Tirsdagens tre tiltalte nægtede sig alle skyldige i at have modtaget bestikkelse, men erkendte at have modtaget samtlige enheder (iPads, tablets, router) af Atea på nær en enkelt computer.

Det drejer sig blandt andet om iPads, som de offentlig ansatte hos DSB og Københavns kommune har modtaget uden at have betalt for dem.

Ligeledes har Atea på anmodning fra de offentlige ansatte tilbudt iPad og smartphones med en klækkelig rabat. En af de tiltalte betalte 2.000 kroner for en iPad og en iPhone til en samlet værdi af 12.000 kroner til en bryllupsgave.


"Som med alt andet leder man jo efter et godt tilbud, og jeg må indrømme, at jeg ikke undrede mig over prisen. Jeg havde besluttet mig for at købe en iPad og en iPhone til konen, og derfor kiggede jeg ikke på, hvad den kostede," forklarede den tiltalte. 

Sagen vil sætte en dagsorden
Offentlig ansatte må som udgangspunkt ikke modtage gaver, og offentlige ansatte må heller ikke modtage rabatter, som andre forbrugere ikke vil have adgang til, forklarer anklager fra bagmandspolitiet, Jørn Thostrup.  

Når der står "som udgangspunkt", er det for at sikre, at man gerne må takke ja til en buket blomster som sygeplejerske eller en æske chokolade fra pårørende på et plejehjem. 

Og det er det, sagen drejer sig om: At finde ud af om iPad-computere og smartphones hører under bagatelgrænsen, eller om det er ulovligt i forhold til straffelovens §144. 

Hvem der har tilbudt gaver og rabatter i denne sag er underordnet. Sagen handler om modtagelse af bestikkelse, og bliver de tre kendt skyldige, vil det uden tvivl have effekt på offentlige myndigheder, der skal have spredt budskabet internt.
"Det er jo bare test-udstyr. Sådan gør alle"
Den tiltalte fra DSB havde modtaget smartphones og en iPad for at teste dem i forbindelse med brug i DSB. Hverken telefoner eller iPad blev efterfølgende sendt tilbage til Atea. 

Det er almindelig praksis i private virksomheder, at låne udstyr fra leverandører til test, før man køber. Udsagn fra de tiltalte viser dog, at der også ser ud til at være samme kultur i det offentlige.

To af de offentligt ansatte havde modtaget såkaldte testprodukter, som efter test-perioden ikke blev leveret tilbage til Atea. Ofte gik produkterne efter endt test "ned igennem systemet" og blev arvet af de tiltaltes ægtefælle eller børn. 

Påstanden er, at sådan gør alle. Man køber ikke produkter ind til test, hvilket også Københavns Kommune bekræftede under retssagen. Dog er det proceduren, at det testede produkt efterfølgende afleveres tilbage eller indgår i det efterfølgende køb og benyttes i arbejdsregi. 

Atea-chef sagde god for gaver og rabatter
Hver af de tiltalte blev præsenteret for samtlige enheder, som anklagemyndigheden mente, at den tiltalte havde modtaget. 

Hver gang blev gaverne, eller køb med høj rabat, bakket op af interne mails fra Atea.  

Hver gang havde en af Ateas key account managers taget kontakt op i systemet til en ledende Atea-chef, der hver gang sagde god for overdragelsen af gaven eller rabatten. I de sendte mails stod der flere gange, om det var okay at give dem væk eller med "monster-rabat". 

Det er forbudt ifølge straffelov §144 at modtage "anden fordel", hvad et tilbud med rabat kan være, som offentlig ansat. 

Retssagen fortsætter onsdag med vidneforklaring mod de tre offentligt ansatte og fortsætter i begyndelsen af december og senere i januar med flere sager mod offentligt ansatte. 

Læs også: 

Ny sigtelse i bestikkelsessag: Atea betalte privat tur til Dubai (2015)

[b]Den store bestikkelsessag: Problemet rækker langt dybere end bare Region Sjælland.


Atea sigtet i stor bestikkelsessag: Kan komme til at koste selskabet dyrt

Dyb tavshed fra Atea: Har Atea givet gaver til sine kunder og dernæst samarbejdet med politi om anholdelse af de samme kunder for bestikkelse?

Rigspolitiet har fyret endnu en chef i Atea-sagen

Højtprofilerede sælgere stoppede i Atea under stor mystik: Nu bliver de sigtet i bestikkelsessag

Dansk it-bestikkelsessag griber om sig - nu inddrages også PostNord

Atea undgår skrappe sanktions-krav med smart fidus: Bruger stand-in firma i kamp om stor statslig it-ordre
 
[/b]
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
På besøg i Fujitsus hovedkvarter i Tokyo: Japanerne er klar til radikalt kursskifte
Fujitsu Labs, Kawasaki, Japan: I mere end 75 år har Fujitsu udviklet og loddet hardware sammen inden for alverdens kategorier. Men løsningerne til kunderne skal ikke længere loddes. De skal programmeres. Det stiller store krav til en virksomhed i færd med en afgørende omstilling.
Computerworld
Se listen: Disse it-virksomheder drømmer de danske it-studerende om at arbejde for
Konsulenthusene buldrer frem på listen over de virksomheder, som de danske it-studerende helst vil arbejde for. "Konsulenthusene har simpelthen øget kendskabet til sig selv som arbejdsgiver blandt de it-studerende. Det kræver heftig aktivitet på de sociale medier og universiteterne," lyder det fra Universum, der står bag undersøgelsen.
CIO
Sådan kan du stå imod, når hackerangrebet rammer: 16 nye anbefalinger fra politiet
En ny vejledning fra Rigspolitiet og Dansk IT skal hjælpe danske virksomheder med at få bedre styr på it-sikkerheden. Se her, hvad du bør gøre før, under og efter du bliver ramt af et hackerangreb.
Job & Karriere
Vil strejkende it-folk kunne lægge hele Statens It ned? "Det har vi ingen kommentarer til," lyder den kryptiske melding fra Statens It
50 it-medarbejdere hos Statens It truer med at nedlægge arbejdet i sympatistrejke. Vil det betyde, at Statens It går ned?
Statens It nægter at svare.
White paper
Sådan indfrier du virksomhedens digitale potentiale - og her giver det mest værdi at starte
Digitalisering er det altafgørende omdrejningspunkt for mange virksomheder. Men hvor tager man fat, så det giver mest værdi? EG har identificeret fem helt centrale områder, hvor der typisk er et perfekt match mellem virksomhedens behov og de teknologiske muligheder. Læs dette whitepaper og få indblik i, hvordan vidt forskellige virksomheder har grebet det an. 14 sider på dansk.