Artikel top billede

Foto: Povl Rasmussen (Foto: Povl D. Rasmussen)

Sådan rammer ny telefonskat Computerworld-læseren

Smartphone-skat: Den nye smartphone-skat kan ramme dig på forskellige måder. Computerworlds skatteekspert besvarer læsernes spørgsmål om skatten.

Med afskaffelsen af multimedieskatten er der blevet indført en ny skat på såkaldt fri telefon.

Du kan læse mere om de nye regler her.

Men reglerne er langt fra enkelte. Derfor tilbød Computerworld læserne at stille spørgsmål til revisor Niels Sonne fra Deloitte.

Og her kommer hans svar på spørgsmålene.

Tro-og-love-erklæring

Spørgsmål 1
(fra Trine Louise Appelby)

Vil der, som før multimedieskatten, være mulighed for at udfylde tro-og-love-erklæring vedr. firmabetalt mobiltelefon, hvis den udelukkende bruges arbejdsmæssigt?
 

Eller får man lov til selv at fjerne det indberettede skattepligtige beløb fra selvangivelsen, hvis man ikke har brugt firmatelefonen privat?

Svar 1:

"De nye regler for beskatning af fri telefon bliver ligesom den nuværende multimediebeskatning, det vil sige A-indkomst og med indberetningspligt for arbejdsgiver, så der er desværre ikke mulighed for selv at korrigere beløbet," lyder det fra Niels Sonne, der fortsætter:

"Hvis du ikke vil beskattes, kan det kun være efter aftale med arbejdsgiver. Du skal udfyldes en tro og love erklæring og din arbejdsgiver skal foretage kontrol af, at aftalen overholdes."

"Reglerne og krav til kontrol bliver dog lempet, og det bliver igen muligt at foretage enkeltstående private opkald - uden at det medfører beskatning."

Hvad med begrænset taletid?

Spørgsmål 2
(fra Brian Matzon)

Hvad sker der, hvis man har et måneds abonnement men med begrænset tale og data?

Det vil sige, man kan dække "firma" behovet under abonnementet, men forbrug ud over det skal man selv dække (for eksempel 3 timers abonnement, bruger 2 på arbejder og 2 på privat = 1 time man selv skal betale).

Umiddelbart vil jeg jo mene, at man ikke har "fri" telefon - men omvendt kan man jo komme i en grå zone ved at sige, at brugeren "kun" har 1000 timers tale om måneden.

Svar 2:

Deloitte-revisor Niels Sonne svarer:

"Beskatning af "Fri telefon" omfatter også de situationer, hvor din arbejdsgiver kun dækker abonnement og/eller forbrug op til et bestemt beløb - altså "fri telefon med loft.""

"Og der er desværre ikke mulighed for at nedsætte beløbet eller modregne egne udgifter," skriver han i svaret.

Læs også:

Mobil-skat er stadig et misfoster trods ny sminke

Skatteministeren: Derfor indfører jeg smartphone-skat

Aflivning af multimedieskat kan kvæle lønpakker.

Om enkeltmandsvirksomheder og ansættelseskontrakter

Enkeltmandsvirksomhed

Spørgsmål 3
(fra Bo Kingo Damgaard)

Hvordan beskattes man af telefon, internet, og computer som selvstændig erhvervsdrivende med en enkeltsmandsvirksomhed?

Svar 3:

"Med multimedieskatten blev der indført helt ens regler for lønmodtagere og selvstændige."

"Ifølge forslaget skal selvstændigt erhvervsdrivende efter de nye regler i videst muligt omfang fortsat beskattes af telefoni, datakommunikation og computere med tilbehør på samme måde som lønmodtagere."

"Så det er stort set uændret i forhold til multimedieskatten, dog kun beskatning fremover af fri telefon med 2.500 kr. og ikke 3.000 kr., og arbejdspc´en bliver skattefri," lyder svaret fra Niels Sonne.

Ansættelseskontrakt som dokumentation

Spørgsmål 4
(fra Carsten Nielsen)

I min kontrakt står:
Brugen af telefonen sker i forhold til ansætteselskontrakten, hvori der er aftalt en arbejdsrelateret telefon. Dette betyder, at telefonen fortrinsvist er til arbejdsmæssig brug, men må dog benyttes til korte private samtaler.
Desuden må telefonen ikke benyttes til nyhedstjenester, afstemninger, donationer osv.

Skal jeg betale den nye skat?

Svar 4:

"Du kan godt undgå beskatning af din arbejdsmobil-telefon, hvis den som udgangspunkt kun anvendes arbejdsmæssigt - også selvom du foretager enkeltstående private opkald."

"Men det er ikke nok med en henvisning til ansættelseskontrakten. Der skal udfyldes en tro og love erklæring og din arbejdsgiver skal føre kontrol," lyder svaret fra Deloittes revisor.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere