Guide: Undgå at dit tv går i sort 11. januar

Den 11. januar skifter Danmark antennesignal. Se her, hvad du skal gøre for at undgå sort skærm.

Den 11. janaur 2012 skifter DR og TV 2 til et nyt antennesignal. Samtidig bliver TV 2 en betalingskanal. Men betyder det, at du risikerer at få sort skærm?

Sandsynligvis ikke. 

For de fleste danskere modtager tv gennem kabel-tv, parabol eller internet, og de bliver ikke berørt.

Ser du tv med antenne?

Hvis du ser tv med en almindelig antenne eller gennem en antenneforening, skal du dog tjekke dit udstyr.

Komprimeringen af antennesignalet skifter nemlig fra den nuværende, MPEG2, til en ny og bedre, MPEG4, der giver plads til flere kanaler og mulighed for bedre billedkvalitet.

For at du kan modtage det nye MPEG4-signal, kræver det, at du har en MPEG4-modtager. Sådan en kan være indbygget i dit tv, og det er det på de fleste nyere fladskærme, ellers kan modtageren være en separat modtagerboks.

Du kan nemt teste, om du har en MPEG4-modtager, for det har du nemlig, hvis du i dag kan se DR HD via din antenne.

Kan du ikke det, skal du altså skaffe dig en MPEG4-modtagerboks eller et nyt tv, der understøtter MPEG4.

"På både boks og tv er det det samme, du skal gå efter. Du skal kigge efter en DVB-T digitaltuner, som skal understøtte MPEG4. Det er det krav, der er, for at du kan blive ved med at se tv," siger Rasmus Larsen, der er redaktør for fladskærmssiden Flatpanels.dk.

Nøgleordene er altså "MPEG4" og "DVB-T", hvis du stadig vil se dine licensbetale kanaler.

Hvad med TV 2 som betalingskanal?

Men hvis du også vil se TV 2, skal du til lommerne, for kanalen bliver en betalingskanal. 

Samtidig forsvinder tv-udbydernes pligt til at have TV 2 med i alle tv-pakker, som det er i dag, hvor TV 2 er en såkaldt "must carry"-kanal.

Den gode nyhed er dog, at langt de fleste tv-udbydere alligevel har valgt at beholde TV 2 i deres grundpakker. Derfor vil alle kabel-tv-kunder hos YouSee og Stofa, alle parabolkunder hos Viasat og Canal Digital, alle antennekunder hos Boxer og alle internet-tv-kunder hos TDC, Fullrate, Telia, Waoo, ComX og Altibox stadig kunne se TV 2.

På nær nogle ganske få har stort set alle antenneforeninger også valgt at have TV 2 i deres grundpakke.

Ingen TV 2 fra antenne uden Boxer

Ligesom ved signalskiftet er det derfor antennefolket, der bliver ramt af TV 2's skift til betalingskanal. For vil du fortsat se TV 2 via din egen antenne på taget eller i stuen, skal du blive kunde hos Boxer, hvis du ikke er det i forvejen. 

Boxer er nemlig den eneste udbyder af betalings-tv på antennenettet.

Det er muligt at købe TV 2 alene, hvis du ikke ønsker at betale for andre kanaler.

Det koster 19 kroner om måneden plus 199 kroner i årlig kortafgift. Du skal have et kort per tv, som du vil se TV 2 på. 

For at beholde TV 2 og undgå problemerne ved signalskiftet kan du også vælge at droppe antennen og gå over til parabol, internet-tv eller kabel-tv, hvis det er en mulighed, der hvor du bor.

Bliv en fremtidssikret Boxer-kunde

Hvis du vælger at blive Boxer-kunde og alligevel skal ud at skaffe nyt udstyr i forbindelse med signalændringen, er der nogle særlige ting, du skal være opmærksom på.

"Fra 1. april lancerer Boxer nogle kanaler, der sendes ud via DVB-T2, der er næste generation af DVB-T, som er en anden måde at sende signalerne ud på og komprimere dem på. Det gælder blandt andet TV 2 HD. Vil du have den over din husantenne, skal du have en DVB-T2-tuner," siger Rasmus Larsen.

Som Boxer-kunde skal du også være opmærksom på, om din boks eller tv har CI+ i stedet for blot CI. CI+ og CI er navne på den port i tv'et eller boksen, hvor du kan indsætte dit kort fra Boxer.

"CI+ har de fleste bokse, der bliver solgt nu, og jeg har ikke set nogen nye tv, der ikke har det. Man skal dog være opmærksom på det," siger Rasmus Larsen. 

Er du Boxer-kunde, er de magiske ord altså "DVB-T2" og "CI+", hvis du i fremtiden ønsker at se betalings-HD-kanaler i høj kvalitet gennem Boxer.

Du kan læse mere om ændringerne hos DR og TV 2.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere