Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Pas på: Stort angreb i gang på din Android-telefon

Det hidtil største malware-angreb på Android er i fuld gang. Millioner af Android-brugere kan være blevet ramt af ny trojaner.

Computerworld News Service: Op mod fem millioner Android-brugere kan være blevet narret til at downloade inficerede apps fra Googles Android Market i den hidtil største malwarekampagne på platformen, advarer Symantec.

Trojaneren, som Symantec kalder for Android.Counterclank, er indlejret i 13 forskellige apps fra tre forskellige udgivere.

De skadelige apps har navne som "Sexede piger puslespil".

Flere af de inficerede apps er tilsyneladende stadig tilgængelige på Android Market.

"De ser ikke ud til at være legitime udgivere," siger Kevin Haley, der er chef for Symantecs security response-team, i et interview. "

Ikke ompakkede apps

Dette er ikke apps, der er blevet pakket om, hvad vi ellers ofte har set."

Haley henviser her til en udbredt taktik blandt producenter af malware til Android, hvor de tager en ellers legitim app og indlejrer angrebskode i den, før de genudgiver den på Android Market, i håbet om at nogle af brugerne vil tage fejl af den falske og den legitime apps.

Symantec estimerer, hvor alvorlig en given malwarekampagne er, ved at kigge på det samlede antal downloads, som på Android Market angives i intervaller.

For de 13 skadelige apps ligger det mellem en og fem millioner downloads.

Største nogensinde

"Ja, dette er det største udbrud af malware nogensinde på Android Market," siger Haley.

Android.Counterclank er en trojaner, der indsamler en bred vifte af informationer, når den er blevet installeret på en smartphone med Android, heriblandt bogmærker og oplysninger om hardwareproducenten.

Desuden ændrer den browserens startside.

Sådan fungerer de skadelige apps

Hackerne tjener i første omgang penge på denne malware ved at vise reklamer på de kompromitterede telefoner.

De inficerede apps anmoder om et ualmindeligt stort antal tilladelser - som brugerne selv er nødt til at godkende - men Haley fremhæver, at der ikke er mange brugere, der skænker denne godkendelse nogen særlig opmærksomhed.

"Hvis man er mistænksom af natur, vil man måske undre sig over, hvorfor de beder om tilladelse til at foretage ændringer i browseren eller at overføre GPS-koordinater," påpeger Haley.

"Men de fleste skænker det ikke en tanke."

På markedet i mindst en måned

Android.Counterclank er en variant af en ældre trojaner til Android ved navn Android.Tonclank, som blev opdaget i juni 2011.

Nogle af de 13 inficerede apps, som Symantec har opdaget, har at dømme efter ændringsdatoerne været på Android Market i mindst en måned. Symantec opdagede dem dog først i torsdags.

Flere brugere havde dog i forvejen bemærket, at der var noget mistænkeligt ved dem.

"Spillet er nogenlunde ... men hver gang man starter spillet, bliver der tilføjet et søgeikon til en tilfældig af ens skærme," kommenterede en bruger 16. januar efter at have downloadet malwaren Deal & Be Millionaire.

"Jeg bliver ved med at slette ikonet, men det dukker altid op igen. Hvis man trykker på ikonet, åbner browseren en side, der i mistænkelig grad ligner Googles søgeside."

Særligt en af de inficerede apps har fået meget dårlige anmeldelser og bliver kaldt for "noget lort" i kommentarerne.

Alle de 13 skadelige apps er gratis.

Oversat af Thomas Bøndergaard.

Læs også:

Derfor siger Rockwool blankt nej til Android.

Test: Antivirus-programmer til Android er elendige.

Overblik: Så usikker er din Android-telefon.

Det vælter ind med malware på din Android-mobil.

Google efter malware-kritik: Sikkerhedsfirmaer lyver.

Din Android er det perfekte mål for mobilmalware.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.