Artikel top billede

Skat: Ulovlige fradrag i mange virksomheder

Virksomheder trækker i stor stil private udgifter til brudekjoler, sommerferier, børnenes mobilregninger og fitnessmedlemskaber fra i skat. Det koster hvert år samfundet mere end en milliard kroner, viser beregning fra Skat.

En opgørelse, som Skat har foretaget for Ugebrevet A4 viser, at statskassen hvert år går glip af syv milliarder kroner i tabt skatteprovenu. Heraf kommer 1,2 milliarder kroner fra ulovlige fradrag for private udgifter.

Eksemplerne på fejl og snyd blandt virksomhedsdirektørerne er mange. Udgifter til privat planteservice, rengøring af hovedaktionærens private ejendom, udgifter til motionscenter, a-kasse, sommerferier til Malaga og Italien eller børnenes private mobiltelefoner er bare et par af de ting, som virksomheder uretmæssigt unddrager myndighederne.

Skats analyse dækker 3.000 virksomheder, og den viser, at virksomhederne snyder langt mere i skat end almindelige borgere.

»Når man ser på de her fejl, er der nogle, der bare er smuttere. For eksempel er der købt ind i Netto til firmaets kaffeordning, og så er der røget en pakke hakket fars til aftensmaden med på regningen. Det er i den uskyldige ende. Men der er desværre også mange fejl, som er helt åbenbart grove,« siger kontorchef Niels Anker Jørgensen fra Skat, der nævner eksempler på fradrag for møbler til hjemmet, der indberettes som konferencemøbler.

Skat har også eksempler på private rejser med familie og venner, hvor indehaveren retfærdiggør det med, at han skal bruge 10 minutter af ferien på en forretningsforbindelse, som også er på ferie samme sted.

»Men det retfærdiggør jo ikke, at fælleskassen skal finansiere hans families ferie,« understreger Niels Anker Jørgensen, som vurderer, at snyd med private udgifter er en stigende tendens blandt firmaerne.

Skat har også set eksempler på firmaer, der forsøger at udbetale en bonus til medarbejderne ved at forære årets fire medarbejdere en iPad hver, som de kan tage med hjem og hygge sig med.

»I de tilfælde er det kamufleret lønudbetaling, der skal selvangives. Det er firmaet, der skal opgøre det som en lønudgift, og det er direktørens ansvar,« siger Niels Anker Jørgensen.

Omfanget af snyd med private udgifter overrasker og forarger revisorernes egen brancheforening, Danske Revisorer (FSR).

»Det er helt uacceptabelt, at omfanget af snyd er så massivt. Der er ingen undskyldning, og det burde være nemt at rette, hvis man som revisor finder fejlen,« siger formand for skatteudvalget i FSR, John Bygholm.

Hos Dansk Erhverv ærgrer man sig også over omfanget.

»Det her er en rigtig uheldig adfærd, og den slags enkeltstående eksempler er med til at ødelægge det for hele erhvervslivet,« siger cheføkonom Bo Sandberg, der ligesom revisorernes brancheforening efterlyser mere kontrol fra Skat.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere