Artikel top billede

Hvad er meningen med at personlighedsteste mig?

Klumme: Dybest set rager det ikke andre mennesker på min arbejdsplads, hvordan jeg er som personligheds-profiltype-farveenneagram-stjernetegn.

Klumme: Sidste gang, jeg skrev en klumme i CW, handlede det om Myers-Briggs Type Index, Enneagrammer, farvekodning af mennesker, 360 graders-evalueringer, ophidsede auraer og horoskoper.

Jeg anser disse pjattefjolleting som fuldt ligestillede, hvilket jeg håber ikke falder nogen for brystet? Nej, det tænkte jeg nok.
En fantastisk kvinde henvender sig til mig med baggrund i klummen og siger, at hun har den helt rigtige metode, og at jeg kunne få lov til at prøve den gratis.

Det sagde jeg naturligvis ja til. Den Helt Rigtige Metode til at kortlægge mig må man tage seriøst.

Lidt skuffende foregik den et sted i skyen. Det vil sige, at jeg skulle svare på en masse spørgsmål på et website. Jeg havde sat næsen lidt op efter et eksamenslokale.

Hvad skal man svare?

Ideen var at svare et sted mellem og afhængigt af, hvad man syntes om nogle udsagn.

En hel del af spørgsmålene havde (i min optik) imidlertid ikke yderpunkter eller udsagn, der havde noget med hinanden at gøre, og til disse svarede jeg derfor konsekvent og skrev en mail til Den Fantastiske Kvinde (herefter blot kaldet DFK) om, at disse spørgsmål anså jeg det ikke for muligt at svare på, hvilket kunne ses ved, at jeg havde svaret med midterværdien.

Ved de øvrige spørgsmål havde jeg ikke benyttet midterværdien overhovedet, så de kunne let skelne og måske kigge nærmere på deres spørgsmål eller diskutere dem med mig.

Det viste sig imidlertid at være uden betydning. Der blev ikke gjort noget ved det, og profilen blev udarbejdet inklusive de midterbesvarelser, jeg havde lavet (som betød: "Ved ikke").

Så kom DFK med rapporten/profilen af mig, og den var spot on, sådan som jeg opfatter mig selv, og sådan som en del har beskrevet mig gennem et laaaangt liv. Det var fantastisk.

Så enten er testen forsynet med så meget redundans, at den kan overvinde en hel del 'forkert'-besvarede spørgsmål - eller også er den så passende generel, at jeg 'synes godt om'.

Og så er den jo et godt udgangspunkt for at kunne snakke videre, som jeg har hørt gennem alle årene og gennem alle mulige test, inklusive tarotkortlæsning (hvor jeg dog endte med at give den søde kvinde gode råd om hendes nystartede biks, hvilket var en stor personlig sejr og dybest set ret morsomt).

Det her rager ingen andre

Nå. Så sad vi der. DFK. Mig. Og rapporten om mig og min personlighed.

Jeg foreslog, at vi diskuterede, hvad man så kan bruge sådan en rapport til.

DFK's første forslag var at lade sådan en profilering være det første, man bød en ny medarbejder velkommen med i firmaet. Wauw.

"Velkommen til dit nye job i dit nye firma med dine nye kolleger og din nye chef. Her er en detaljeret rapport om din personlighed. Lad os så få det bedste ud af det og arbejde målrettet med dine svagheder. Kaffemaskinen er dérhenne, og der er frokost klokken 12.15."

DFK og jeg diskuterede også andre mulige anvendelser: Til almindelig bevidstgørelse af individer (eller bare bosser) i virksomheden om deres styrker og svagheder. Til optimal sammensætning af teams. Og sikkert også andre ting.

Det her rager ingen andre

Og pludselig slog det mig, hvorfor jeg aldrig har brudt mig om den slags; dybest set rager det jo ikke andre mennesker på min arbejdsplads, hvordan jeg er som personligheds-profiltype-farveenneagram-stjernetegn.

Bare jeg passer mit arbejde, er rimelig omgængelig, fleksibel - og "bidrager til den fælles værdiskabelse", som det hedder på nydansk.

Faktisk anser jeg det for et indgreb i den personlige frihed - den MENTALE personlige frihed. Det måske sidste frirum, vi har/havde.

I et land, hvor Stasi-Troels ville blanko-tillade Skat at kopiere og kigge i alle data (inklusive mail) hos alle virksomheder. Hvor Stasi-Möger vil gøre det lovligt for Skats folk (uden dommerkendelse - det sinker dem bare) at trænge ind og udspørge folk på deres private ejendom.

Hvor folk ikke må gøre, hvad de vil, i deres egen traktorkabine eller lastbil. Den absolut sidste frihed: Den mentale.

Hvis jeg nu gerne vil lægge noget bag mig, starte på en frisk, prøve noget nyt med mig selv i mit nye job, eller bare VÆRE I FRED OG VÆRE MIG SELV, FOR SATAN - har jeg så lyst til at blive pseudopsykoanalyseret og derefter få diskuteret min personlighed med diverse fremmede (og mine kolleger og min chef og mine underordnede, og - wait for it - HR-kvinderne)?

Nogen må gribe ind

I en verden, hvor jeg:

- ikke må spørge en kvinde, om hun er gravid eller påtænker at blive det,

- ikke må gå en medarbejder hårdt på klingen vedr. sygdom,

- skal behandle medarbejderne rimeligt forsigtigt og hensynsfuldt...

... må jeg godt udsætte dem for at få gennemanalyseret og gennemdiskuteret deres personlighed med henblik på en konstant og aldrig ophørende optimering af dem som "ressource"?!

Jeg undrer mig over, at fagforeningerne og lovgiverne og zombierne fra DJØF-staten ikke har grebet ind.

Det er da om noget relevant for det psykiske arbejdsmiljø, som Arbejdstilsynet er så tossede med i disse år (fordi det fysiske ikke giver dem nok at lave).

Mogens Nørgaard er administrerende direktør i Miracle.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Danoffice IT overtager aarhusianske Edgemo med mere end 100 medarbejdere: Samlet omsætning nærmer sig nu to milliarder kroner
Danoffice IT køber det aarhusianske infrastruktur-selskab Edgemo, der omsætter for mere end 600 millioner kroner.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.