Sådan gør du Android hurtigere og mere sikker end iPhone

Følger du disse otte råd, gør du din Android-telefon hurtigere, mere sikker og giver den længere batterilevetid.

Sådan gør du Android hurtigere og mere sikker end iPhone

IPhone-ejere elsker at blære sig med deres telefoner. De står i kø på gaden i timevis, hver gang der kommer en ny i handlen.

Men for mange brugere er det åbenlyst, at Android er en bedre platform.

Den har dog en stor svaghed: Sikkerheden. Androids åbenhed og store markedsandel gør den et oplagt mål for angreb.

Men Androids åbenhed giver også væsentlige fordele. Den gør en højere grad af tilpasning mulig, ligesom platformens apps som regel er billigere, mens de mange forskellige producenter er i stand til at tilbyde meget forskelligartede formfaktorer såsom smartphone/tablet-hybriden Samsung Galaxy Note.

Med lidt justering kan du optimere Android på måder, der får iPhone-brugerne til at kigge en ekstra gang.

På de næste sider får du en guide til at gøre din Android-telefon hurtigere, mere produktiv og mere sikker end en iPhone.

Gør Android hurtigere

1. Brug en bedre browser

En af de største fordele ved at anvende den populære browser Opera Mini er, at dataene komprimeres med op til 90 procent, før de overhovedet downloades og vises i browseren.

Den gør brug af faneblade og understøtter widgets samt mulighed for avanceret justering af privatlivsindstillingerne, såsom at kodeord, cookies og browserhistorik automatisk slettes.

For Android-brugerne er det desuden muligt at bruge Opera Mobile i stedet for Opera Mini. Opera Mobile understøtter Flash, 3D-grafik og HTML 5 og inkluderer en lokal rendering engine, der giver en bedre browseroplevelse.

Man kan indstille browseren til at anvende den lokale rendering engine, når man har forbindelse via Wi-Fi, og ellers anvende den cloud-baserede rendering engine, når man har forbindelse via 3G eller 4G for at minimere dataforbruget, hvis man har for eksempel har et abonnement med begrænset data.

Herudover kan browseren give adgang til telefonens kamera.

Så du kan godt forvente at se fede nye widgets inden længe, der gør brug af denne funktion.

2. Optimer Android

Apps såsom Android Booster og Android Assistant kan automatisk lukke apps, der kører i baggrunden og dræner batteriet og processorkraften.

Man kan opsætte et månedligt loft for dataforbruget og overvåge nøjagtigt hvor meget data, man har downloadet over 3G- og 4G-netværk, ligesom man kan tømme cachen og meget andet.

3. Spar på batteriet

Din smartphone er ikke meget værd med et tomt batteri. Android-telefoner har den fordel i forhold til iPhone, at man kan skifte batteriet ud.

Men med en passende batteristyring behøver man ikke at gå til den slags yderligheder.

Apps såsom JuiceDefender og Battery Stretch kan give din telefon en længere batterilevetid.

Med mere end syv millioner downloads er JuiceDefender den mest populære i denne genre. Den tilbyder tre forskellige profiler: Balanceret, aggressiv og ekstrem.

Den balancerede profil er standard og kræver ingen konfiguration fra brugerens side.

Hvis du vælger den aggressive profil, vil app'en automatisk slå dataforbindelserne fra, når batteriniveauet er lavt.

I tilfælde hvor batteriet er tæt på at gå død, kan man vælge den ekstreme profil, der som standard slår alle dataforbindelser fra.

De kan manuelt slås til igen, ligesom man kan tillade dataforbindelse for specifikke apps.

Bliv mere produktiv

4. Få indsigt i hvilke apps der bruger mest data

Hvis du konsekvent overskrider dit månedlige maksimumforbrug af data, så er det ikke sikkert, at en app som Android Assistant helt er nok.

Den vil blot gøre dig opmærksom på, at du nærmer dig dataloftet, men du er stadig ikke blevet klogere på, hvad dit dataforbrug helt nøjagtigt går til.

Er det Facebook, podcasting eller YouTube? Hvem ved?

Tja, det kan du finde ud af med Onavo Count.

Hovedmenuen viser statistik over dit dataforbrug fra den foregående måned og fremhæver de apps, der bruger mest data.

Mange af dem er åbenlyse såsom apps til streaming af video, men jeg var overrasket over at se, hvor meget data Google Kalender bruger ved konstant synkronisering, og jeg har efterfølgende besluttet at indstille den til at synkronisere knap så ofte.

Du vil også opdage hvilke apps, der fra tid til anden opretter forbindelse til internettet, selv om du ikke har åbnet dem. Det gør mange spil for eksempel, så hvis du har nogle installeret, som du ikke har spillet længe, så bør du overveje at afinstallere dem.

Rejser du til udlandet, kan Onavo hjælpe dig til at undgå eller reducere store regninger for dataroaming.

5. Vælg et andet tastatur I flere år har en af de vigtigste årsager til, at jeg ikke har brudt mig om iPhone, været, at man ikke kan bruge apps såsom Swype.

På Android kan man bruge et tastatur efter eget valg.
(Brugere af iPhone kan vælge at jailbreake deres telefon og på den måde få adgang til Swype, men at det er nødvendigt, underbygger bare min pointe.)

Flere Android-telefoner har Swype præinstalleret, når man køber dem, men det er som regel ikke indstillet som standardtastatur.
Når du har sørget for, at Swype er installeret, kan du ændre hvilket tastatur, du anvender, ved at trykke på ethvert felt til tekstinput et par sekunder, hvorefter der fremkommer en menu.

Her vælger du Inputmetode og herefter Swype. Så let er det. Jeg plejede for så vidt muligt at undgå at skrive sms'er, fordi jeg hadede at indtaste tekst på min telefon.

Det har ændret sig, efter jeg er begyndt at bruge Swype, der fungerer ved, at man trækker fingeren henover skærmen fra bogstav til bogstav.

Dets evne til at forudsige hvilket ord, man er ved at stave til, bliver bedre, jo mere man bruger tastaturet, som hurtigt bliver imponerende skrap til det.

Jeg swyper ikke lige så hurtigt, som jeg taster på mit almindelige tastatur til min pc, men jeg taster også hurtigt.

Med en hurtig søgning på nettet finder man folk, der hævder at kunne skrive 40 eller 50 ord i minuttet med Swype. Og nu da Swype er blevet opkøbt af Nuance, kan man godt forvente, at mulighederne bliver endnu bedre.

Gør din telefon mere sikker

6. Brug skærmlås men ikke mønster

Den nemmeste måde at låse skærmen op er ved at tegne et mønster på skærmen.

Det kan føles både nemmere og hurtigere end at indtaste en pinkode eller adgangskode.

Men hvis du mister eller får stjålet din telefon, må du bare håbe på, at du lige har tørret skærmen af.

Din finger efterlader nemlig et tydeligt spor på skærmen, så med mindre du er helt religiøs med at tørre skærmen af, efter hver gang du har låst den op, vil dit mønster tydeligt kunne ses og efterlignes af uvedkommende.

7. Installer antivirussoftware

Det bør du under alle omstændigheder allerede have gjort.

Malware-udviklerne flokkes om Android. Det, der skete i desktop-verdenen, gentager sig i dag i store træk på smartphones.

Og Android er mere åben, har en større markedsandel og er et mere profitabelt mål.

IPhone derimod er del af et lukket økosystem og vil med tiden muligvis, ligesom det har været tilfældet for Mac, drage sikkerhedsmæssig fordel af en relativ ubemærkethed (selv om jeg tvivler på, at iPhonens popularitet nogensinde vil falde til Mac-lignende tilstande).

Lukketheden har dog både fordele og ulemper.

Apple gør mere for at sikre apps og forhindre, at tredjepartssoftware for eksempel misbruger systemressourcerne, men på den anden side sætter man hele sin lid til, at dette ene selskab sørger for sikkerheden.

Hvis Apple træder i spinaten, giver det problemer for alle iPhone-brugere.

Android er muligvis mindre sikker på grund af sin åbenhed, men platformen er imødekommende over for sikkerhedsværktøjer fra tredjeparter.

Der er ingen undskyldning for ikke at have sikkerhedssoftware installeret på sin Android-telefon.

Der findes masser af gratis valgmuligheder såsom Lookout og med en hurtig download reducerer man risiciene væsentligt.

De fleste af disse sikkerheds-apps gør det samtidig muligt at låse telefonen eller slette sit personlige indhold via fjernadgang, hvis telefonen mistes eller skulle blive stålet.

Nogle gør det også muligt at sætte en ekstremt høj og irriterende alarm i gang, som enten kan gøre det lettere at finde telefonen, hvis den har forputtet sig i rodet, eller for at overbevise en tyv om at smide telefonen fra sig igen.

Det ville være endnu bedre, hvis telefonproducenterne og teleselskaberne gik sammen om at indbygge antivirus-funktioner direkte i deres forskellige Android-udgaver.

Det ville være et enkelt tiltag, som også ville være til deres egen fordel med hensyn til at spare båndbredde, beskytte mod svindel og så videre.

Teleselskaberne kunne også anvende netværksbaseret scanning efter malware på mobile enheder i stil med løsningen Security Labs fra Kindsight.

8. Tag ikke imod apps fra fremmede

Google har gjort adskillige tiltag for at tæmme Det Vilde Vesten, der var Android Market.

Googles officielle app-butik, Google Play, har nu en slags udsmider, der scanner efter malware, og på trods af hvad Apple-entusiasterne hævder, så var Android fra starten af designet til at gøre det sværere for malware at være til alvorlig gene på smartphones, end hvad der er tilfældet på pc'er, ved at få apps til at køre i en såkaldt sandkasse og tvinge dem til at indhente tilladelser fra brugeren til at få adgang til systemfunktionerne.

Problemet er, at man som Android-bruger har mulighed for at downloade apps fra hvor som helst. Det bør man dog afholde sig fra.

Hvis du ikke bruger Google Play, så sørg i det mindste for at bruge en app-butik, du kender og har tillid til såsom Amazon.

De fleste Android-telefoner er som standard indstillet til, at man ikke kan downloade apps fra "Ukendte kilder".

Især hvis du tidligere har været offer for phishing eller social engineering er det bedst at lade denne indstilling være.

Når du downloader en app, er det en god idé altid at tjekke tilladelserne.

Hvis et spil for eksempel anmoder om tilladelse til at kunne sende SMS'er, så bør der ringe en alarmklokke.

Læs også

Pas på: Har du downloadet denne app?

Stor test af mobil antivirus havde alvorlige fejl

Danske telefirmaer blokerer for lusket fup-app

Disse firmaer står bag fup-app med farlig kode

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere