Artikel top billede

Kanalens momssvindlere udnytter it-koks hos Skat

Det svenske skattevæsen frygter, at defekt it-system
hos Skat udnyttes af organiserede momssvindlere.

Et defekt it-system hos Skat i Danmark betyder, at udenlandske myndigheder gennem længere tid ikke har kunnet få oplysninger om danske selskabers handel med andre EU-lande. Hos det svenske skattevæsen frygter man, at det danske it-kaos udnyttes systematisk af organiserede momssvindlere.

Sagen drejer sig om det såkaldte VIE-system (VAT Information Exchange), som skal give virksomheder og myndigheder i EU-landene adgang til momsoplysninger hen over landegrænserne. Systemet skulle officielt være gået i luften i juli 2011, men ifølge skatterevisor Benny Arildsen fra Skatteverket i Göteborg har den danske del af systemet i lange perioder været ude af drift.

"Tidligere kunne jeg få oplysninger ved et tryk på en knap, men nu skal jeg bede om bistand fra Danmark i hver enkelt sag, og det kan tage op til et halvt år," siger Benny Arildsen.

Han har senest haft problemet inde på livet i en aktuel sag om momssvindel med mobiltelefoner for 20 millioner svenske kroner. Og hos det svenske skattevæsen og politi frygter man ifølge Benny Arildsen, at organiserede momssvindlere bevidst udnytter det danske it-kaos til at skjule sig for myndighederne.

"Vi har på fornemmelsen, at Danmark på den måde bliver et fristed for de her svindlere," siger Benny Arildsen.

Hos revisionsselskabet Deloitte har man også haft problemet inde på livet.

"For et stykke tid siden lancerede vi et produkt til at validere momsnumre for udenlandske samarbejdspartnere. Man kan komme igennem til udlandet, men søger man på danske numre, svarer den danske server ofte ikke, og så vidt jeg ved, kender Skat godt problemet," siger director i Deloitte, Lars Andersen.

En indkøber i it-kanalen fortæller, at Skats it-problemer har stået direkte i vejen for en handel med en tjekkisk leverandør.

"De kunne ikke få valideret vores momsnummer, og de antydede, at vi var nogle gangstere. Så når Skat ikke har styr på sit system, betyder det i sidste ende, at jeg går glip af noget forretning," fortæller indkøberen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere