Artikel top billede

Kanalens momssvindlere udnytter it-koks hos Skat

Det svenske skattevæsen frygter, at defekt it-system
hos Skat udnyttes af organiserede momssvindlere.

Et defekt it-system hos Skat i Danmark betyder, at udenlandske myndigheder gennem længere tid ikke har kunnet få oplysninger om danske selskabers handel med andre EU-lande. Hos det svenske skattevæsen frygter man, at det danske it-kaos udnyttes systematisk af organiserede momssvindlere.

Sagen drejer sig om det såkaldte VIE-system (VAT Information Exchange), som skal give virksomheder og myndigheder i EU-landene adgang til momsoplysninger hen over landegrænserne. Systemet skulle officielt være gået i luften i juli 2011, men ifølge skatterevisor Benny Arildsen fra Skatteverket i Göteborg har den danske del af systemet i lange perioder været ude af drift.

"Tidligere kunne jeg få oplysninger ved et tryk på en knap, men nu skal jeg bede om bistand fra Danmark i hver enkelt sag, og det kan tage op til et halvt år," siger Benny Arildsen.

Han har senest haft problemet inde på livet i en aktuel sag om momssvindel med mobiltelefoner for 20 millioner svenske kroner. Og hos det svenske skattevæsen og politi frygter man ifølge Benny Arildsen, at organiserede momssvindlere bevidst udnytter det danske it-kaos til at skjule sig for myndighederne.

"Vi har på fornemmelsen, at Danmark på den måde bliver et fristed for de her svindlere," siger Benny Arildsen.

Hos revisionsselskabet Deloitte har man også haft problemet inde på livet.

"For et stykke tid siden lancerede vi et produkt til at validere momsnumre for udenlandske samarbejdspartnere. Man kan komme igennem til udlandet, men søger man på danske numre, svarer den danske server ofte ikke, og så vidt jeg ved, kender Skat godt problemet," siger director i Deloitte, Lars Andersen.

En indkøber i it-kanalen fortæller, at Skats it-problemer har stået direkte i vejen for en handel med en tjekkisk leverandør.

"De kunne ikke få valideret vores momsnummer, og de antydede, at vi var nogle gangstere. Så når Skat ikke har styr på sit system, betyder det i sidste ende, at jeg går glip af noget forretning," fortæller indkøberen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere