Artikel top billede

Små forhandlere under pres: Regninger bliver ikke betalt til tiden

Virksomheder er længe om at betale deres regninger. Det presser især mindre forhandlere og sætter fart i konsolideringen.

For små forhandlere er det rigtig surt. Virksomhederne betaler ikke deres regninger til tiden.  Det viser en undersøgelse foretaget af kreditforsikringsgiganten Euler Hermes.

De sene betalinger er et generelt billede over hele Europa. Og det skal for en retfærdigheds skyld pointeres, at det er langt mere udbredt i Sydeuropa end i Danmark. Faktisk tager det dobbelt så lang tid at betale en regning i Spanien som i Danmark.

Ikke desto mindre er det et stigende problem også herhjemme, fortæller Peter Hecht-Hansen, der er direktør for Euler Hermes i Danmark.

"Det presser hele vejen ned gennem systemet," siger han og påpeger, at det også kan være med til at skævvride markedet.

De nye tal fra Euler Hermes viser, at gennemsnitstiden for en betalt regning indenfor it-services i Danmark eksempelvis ligger på 54 dage - det vil sige knap to måneder, hvor den aftale betalingstid typisk er på 30 dage.

"Det er de store firmaer, der har de bedste muligheder for at insistere på længere kreditter. Omvendt er det meget svært for mindre leverandører at sige nej til store kunder. Og det er skidt, hvis man i forvejen er presset på omsætningen," siger Peter Hecht-Hansen.

Selv om Peter Hecht-Hansen ikke specifikt vil kommentere på it-kanalen, så påpeger han, at brancher med lave marginaler, er særligt udsatte.

"Når det finansielle system er under pres, må virksomhederne lede efter andre muligheder for at finansiere driften. Der er en mulighed for at kræve længere leverandørkreditter, men der er de store virksomheder i en langt bedre situation end de små," siger han og forsætter:

"Derfor kan de små spillere blive tvunget til at gå sammen med andre. Det fører til konsolidering. Det skred er sket gennem hele kriseforløbet. Danmarks udfordring er, at virksomhederne mangler omsætning. Der vil være en yderst beskeden økonomisk vækst de kommende år. Det skal de store nok finde ud af at tackle. Det bliver de små og mellemstore, som i forvejen kæmper med at opnå kritisk masse og omsætning, som lider under det her."

Peter Hecht-Hansen forudser, at situationen vil fortsætte et stykke tid endnu. Også selv om dansk økonomi ser en smule bedre ud end mange andre landes.

"Danmarks økonomi går generelt godt sammenlignet med andre landes økonomier. Problemet er, at den danske økonomi er meget lille. Vi er derfor fuldstændig underlagt de store økonomier," konstaterer han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere