Artikel top billede

Nokias umulige kamp: Lumia 920 er tvunget til succes

ComputerViews: Nokia har lanceret sit bud på den perfekte smartphone med Windows Phone. Aktierne er styrtdykket, og anmelder-begejstringen er ikke overvældende.

Læs også:

Nokia: Her er verdens mest innovative smartphone

Derfor går det igen galt for Nokia

Så brutalt bliver Nokias fald hvis Windows Phone flopper

ComputerViews: Præcis to år efter at Stephen Elop satte sig i direktørstolen i Nokia, har selskabet lanceret sit ypperste bud på en smartphone med Windows Phone 8.

Lumia 920 er en på papiret imponerende sag med blandt andet en 1,5 gigahertz dual core processor, trådløs opladning, et kamera på otte megapixels og stor skærm med høj opløsning.

Alt er, som man kan vente sig af en smartphone-topmodel anno 2012.

Og så alligevel ikke.

For hvor er de jublende folkemasser? Hvor er gadget-medierne, der falder bagover stolen af bare overraskelse? Og hvor er aktionærerne, der får en fornyet tro på selskabet og sender aktiekursen helt til tops?

Det er ikke sket.

Og selvom det muligvis ikke er fair, er det de barske realiteter.

Derfor har Nokia så svært ved et comeback

Nokia har grundlæggende to problemer, som betyder, at selskabet trods fornuftige produkt-lanceringer har svært ved at komme op af det sorte hul, selskabet er havnet i.

1) Nokia-brandet er ikke cool som Samsung og Apple på smartphone-markedet. Det er i hvert fald ikke det signal, forbrugerne sender med deres pengepunge.

2) Nokia satser på Windows Phone, og lige netop den platform har ikke medvind som Android og iOS.

Der er stadig en del, der tror på Nokias fremtid. Heriblandt finder man IDC, der har vurderet, at Windows Phone i 2016 vil kunne være oppe på en markedsandel på 19,2 procent - naturligvis til glæde for Nokia.

Man finder også aktieanalytikere, der stadig tror på, at Nokia har en mulighed for at komme tilbage i kampen.

Lanceringen af Lumia 920 fik dog i første omgang Nokia-aktien til at styrtdykke - blandt andet fordi Nokia endnu ikke er klar til at fortælle om hverken prisen eller lanceringstidspunktet.

At selskabet snart kan komme i alvorlige problemer, udtrykte danske Sydbank dog for nylig i en analyse af selskabets fremtid:  

"Hvis Windows Phone ikke vinder forbrugernes gunst, vil Nokias store strategiskifte fejle, og selskabet vil efter vores vurdering reelt set være færdig som smartphone-producent," skrev Sydbank.

Vil forbrugerne elske Lumia 920?

Læs også:

Nokia: Her er verdens mest innovative smartphone

Derfor går det igen galt for Nokia

Så brutalt bliver Nokias fald hvis Windows Phone flopper

Og det bringer os tilbage til reaktionerne på Nokias nye Lumia-produkter. For hvordan kan man forvente, at forbrugerne reagerer på de nye lanceringer?

Hvis de tjekker et stort teknologi-site som Techradar, kan de eksempelvis læse følgende:

"Nokias Pureview, Drive, Maps, Public Transport og Music er fornuftige apps, der kan differentiere på et tætpakket marked, men vi kan ikke lade være med at tænke, at det måske ikke er nok evolution til at tage Windows Phone til det næste niveau."

Selvom andre medier er mere rosende i deres omtaler af det nye Nokia-produkt, er det meget sigende, at man finder flere artikler om en ny iPhone 5, der endnu ikke er lanceret, end om det nye Nokia-produkt.

Eller at en hel del af de artikler, der rent faktisk er om Lumia 920, handler om, at Nokia er "kommet til" at snyde med en reklame for telefonens fantastiske kamera-egenskaber.

Igen er det ikke nødvendigvis fair, men det er den virkelighed, Nokia er oppe imod.

Det bedste bud er formentlig, at forbrugerne vil reagere på Lumia 920 på nogenlunde samme måde, som de har gjort med lanceringerne af Lumia 800 og 900.

De produkter har solgt, men de har ikke solgt nok til at bringe Nokia væk fra krisen.

Lumia 920 skal nok blive langet over disken i et vist omfang. Problemet er blot, at den er oppe imod de vilde salgstal, man præsterer hos eksempelvis Samsung og Apple.  

Derfor er spørgsmålet ikke, om Lumia 920 vil sælge. Spørgsmålet er, om den vil sælge nok?

Sådan svært bliver det for Nokia

Læs også:

Nokia: Her er verdens mest innovative smartphone

Derfor går det igen galt for Nokia

Så brutalt bliver Nokias fald hvis Windows Phone flopper

Ifølge den seneste IDC-opgørelse på det vesteuropæiske marked oplevede Nokias smartphone-forretning et fald i markedsandelene fra andet kvartal 2011 til andet kvartal 2012.

Og selvom en del forbrugere altså har taget Lumia-telefonerne til sig, har det ikke været nok til at redde Nokias skrantende økonomi.  

I det seneste årsregnskab fra 2011 kom Nokia ud med en omsætning på omkring 288 milliarder kroner - et fald på ni procent i forhold til 2010.

Samtidig var indtjeningen før skat faldet fra et plus på omkring 15,4 milliarder sidste år til et minus på lige knap otte milliarder kroner.

Også her i 2012 har Stephen Elop måttet melde om et skuffende salg i årets første måneder og har nedjusteret forventningerne til første og andet kvartal.

I juni varslede selskabet fyringen af 10.000 medarbejdere inden udgangen af 2013, og Stephen Elop skiftede samtidig ud på en række ledelses-poster.

Smartphone-markedet i vesteuropa ifølge IDC: 


Ser man på Windows Phone-platformen, der langt hen ad vejen kan afgøre Nokias fremtid på smartphone-markedet, ser det heller ikke for godt ud.

I Gartners opgørelse over andet kvartal 2012 ligger Windows Phone 8 og det gamle Windows Mobile på en samlet, global markedsandel på 2,7 procent.

Samsung kan overhale Nokia med Windows Phone

Den lille kage skal man så huske, at Microsoft ikke er ene om at spise af, da der også er andre Windows Phone-producenter, heriblandt Samsung og HTC. 

Skulle det ske at Windows Phone-projektet begynder at få mere medvind, kan man derfor også spørge, om det nødvendigvis bliver Nokia, der rider med på bølgen?


Eksempelvis har Samsung også lige lanceret en spændende Windows Phone-smartphone, og Samsung befinder sig ikke som Nokia i brand-krise, men er derimod godt kørende på smartphone-markedet med vildt populære produkter som Galaxy S II og III.

Som nordeuropæer må man stadig håbe på, at Nokia kommer tilbage og bliver en af de dominerende spillere på smartphone-markedet.

Men man må også spørge:

Hvis verden ikke jubler over Nokia nu, hvor Lumia 920 netop er lanceret, kommer det så nogensinde til at ske igen?

Læs også:

Nokia: Her er verdens mest innovative smartphone

Derfor går det igen galt for Nokia

Så brutalt bliver Nokias fald hvis Windows Phone flopper




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere