Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Konkurrenter tossede over skræddersyet Atea-kontrakt

Flere forhandlere afviste at byde på kæmpekontrakt, fordi de mente, at kontrakten var skræddersyet til Atea, som vandt ordren og senere mistede den igen.

Den kontrakt i størrelsesordenen 440 millioner kroner, 
som Atea vandt i januar i år, var "skræddersyet til Atea". Det hævder flere af Ateas konkurrenter, som derfor droppede at byde på kæmpekontrakten.

I stedet for selv at sætte en EU-udbudsforretning i gang, som det oprindelig var planen, gennemførte det svenske Rigspolitiet et indkøb via en rammeaftale hos Kammarkollegiet, der svarer til SKI herhjemme. Politiet håbede ifølge It24.se at den måde at klare indkøbet på ville øge konkurrencen.

Blandt Ateas konkurrenter var der nogle, som hævdede, at den måde at gennemføre det store indkøb på var skræddersyet, så det passede Atea perfekt.

Senere viste det sig, at der kun kom ét bud på den 440 millioner kroner store ordre til rigspolitiet. Og det kom fra Atea.

Hvis det er med den på 
Flere oplagte leverandører heriblandt Steria, CSC og Fujitsu afviste at komme med et bud på ordren, mens Tieto, Pulsen, Logica og DGC ifølge It24.se helt afholdt sig fra at svare.

Baggrunden for at vælge Atea var en evalueringsrapport, som angiveligt anbefalede Rigspolitistyrelsen at tegne kontrakt med Atea. Siden Atea fik den besked den 9. januar 2012, har det knebet gevaldigt med at finde fælles fodslag. I stedet er de to parter efter otte måneders forgæves forhandlinger blevet enige om at ophæve kontrakten.

Årsagen til, at Atea mistede den attraktive kontrakt, var, at selskabet ikke ville købe den svenske politistyrkes 40.000 gamle pc'er for 139 millioner kroner på trods af, at tilbagekøbet var en del af kontrakten. Atea mente ikke, at beløbet var specificeret og ville diskutere prisen på det gamle udstyr.

Prestigetab, nej da

En sådan diskussion levnede kontrakten ikke plads til ifølge Lars Lindahl, afdelingschef ved den svenske Rikspolisstyrelsen.

"Vores krav har hele tiden været, at hele beløbet skulle betales, hvilket også fremgik af udbuddet," siger Lindahl til It24.se.

Sagen endte som bekendt med, at det svenske Rigspolitiet droppede kontrakten, men enhver snak om, at den mistede ordre er et stort prestigetab for Atea bliver afvist af Carl-Johan Hultenheim, administrerende direktør for Atea i Sverige.

Mange har svært ved at forstå, at der kan opstå uenighed omkring et konkret beløb på et tilbagekøb i en så stor kontrakt og mener, at om ikke andet så har Atea måttet sluge årets indtil videre største (og dyreste) kamel.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud & Enterprise Architecture

Blive klogere på cloud i en virkelighed, hvor selv de mest stringente it-landskaber har det med at knopskyde over tid. Ny services, nye teknologiske muligheder og stigende interne forventninger gør, at data, processer og applikationer ofte er fordelt ud over flere leverandører og leverancemodeller.

14. december 2022 | Læs mere


People Tech 2022 – der hvor HR møder IT

People Tech 2022 er stedet for dig, som arbejder med HR eller med it-løsninger til HR-branchen. Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk. Bliv inspireret af andre virksomheders konkrete erfaringer, og hvad eksperterne mener om de store linjer inden for digitaliseringen af ​​HR.

15. december 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag: Få styr på trusselsbilledet og beredskabet

På denne strategiske it-sikkerhedsdag samler vi trådene i tre spor, hvor kompetente oplægsholdere deler deres erfaringer med dig omkring, hvordan du prioriterer dine ressourcer og bliver i stand til at håndterer de ellers umiddelbart modsatrettede krav og forventninger.

24. januar 2023 | Læs mere