Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Konkurrenter tossede over skræddersyet Atea-kontrakt

Flere forhandlere afviste at byde på kæmpekontrakt, fordi de mente, at kontrakten var skræddersyet til Atea, som vandt ordren og senere mistede den igen.

Den kontrakt i størrelsesordenen 440 millioner kroner, 
som Atea vandt i januar i år, var "skræddersyet til Atea". Det hævder flere af Ateas konkurrenter, som derfor droppede at byde på kæmpekontrakten.

I stedet for selv at sætte en EU-udbudsforretning i gang, som det oprindelig var planen, gennemførte det svenske Rigspolitiet et indkøb via en rammeaftale hos Kammarkollegiet, der svarer til SKI herhjemme. Politiet håbede ifølge It24.se at den måde at klare indkøbet på ville øge konkurrencen.

Blandt Ateas konkurrenter var der nogle, som hævdede, at den måde at gennemføre det store indkøb på var skræddersyet, så det passede Atea perfekt.

Senere viste det sig, at der kun kom ét bud på den 440 millioner kroner store ordre til rigspolitiet. Og det kom fra Atea.

Hvis det er med den på 
Flere oplagte leverandører heriblandt Steria, CSC og Fujitsu afviste at komme med et bud på ordren, mens Tieto, Pulsen, Logica og DGC ifølge It24.se helt afholdt sig fra at svare.

Baggrunden for at vælge Atea var en evalueringsrapport, som angiveligt anbefalede Rigspolitistyrelsen at tegne kontrakt med Atea. Siden Atea fik den besked den 9. januar 2012, har det knebet gevaldigt med at finde fælles fodslag. I stedet er de to parter efter otte måneders forgæves forhandlinger blevet enige om at ophæve kontrakten.

Årsagen til, at Atea mistede den attraktive kontrakt, var, at selskabet ikke ville købe den svenske politistyrkes 40.000 gamle pc'er for 139 millioner kroner på trods af, at tilbagekøbet var en del af kontrakten. Atea mente ikke, at beløbet var specificeret og ville diskutere prisen på det gamle udstyr.

Prestigetab, nej da

En sådan diskussion levnede kontrakten ikke plads til ifølge Lars Lindahl, afdelingschef ved den svenske Rikspolisstyrelsen.

"Vores krav har hele tiden været, at hele beløbet skulle betales, hvilket også fremgik af udbuddet," siger Lindahl til It24.se.

Sagen endte som bekendt med, at det svenske Rigspolitiet droppede kontrakten, men enhver snak om, at den mistede ordre er et stort prestigetab for Atea bliver afvist af Carl-Johan Hultenheim, administrerende direktør for Atea i Sverige.

Mange har svært ved at forstå, at der kan opstå uenighed omkring et konkret beløb på et tilbagekøb i en så stor kontrakt og mener, at om ikke andet så har Atea måttet sluge årets indtil videre største (og dyreste) kamel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere