5 råd: Sådan fixer du dine pc-problemer

Spytter din pc fejlmeddelelser ud som et maskingevær, eller går den konstant kold? Så få løst problemet. Her er en række gode råd til computerproblemer.

5 råd: Sådan fixer du dine pc-problemer

1. Brug ikke vold

Lad være med at slå din computer. Ja, det lyder måske tåbeligt, men det hjælper sjældent at give elektronikken en flad, når den ikke opfører sig ordentligt.

Og det kan virke fristende at blive aggressiv, hvis computeren pludselig stener eller fryser, mens du er i gang med en vigtig mail eller et dokument.

I stedet for at bruge en knyttet eller flad hånd til at sætte pc'en på plads så prøv genvejen CTRL+Alt+Delete (trykkes ned samtidig).

Dermed gives der adgang til Joblisten, og du kan se, hvilket program som der er problemer med.

Du kan lukke programmet fra Joblisten, og dermed slipper du i mange tilfælde for at genstarte computeren, da den herefter vil opføre sig normalt.

Det er dog ikke sikkert, at de seneste ændringer i dit dokument eller mail vil blive gemt. Men du kan i mange tilfælde få computeren ud af komaet uden at genstarte.

2. Få hjælp online

Hvis din pc opfører sig som et fjols og giver mærkelige fejlmeddelelser, er der hjælp at hente på nettet. Der er ofte nogen, som har haft præcist det samme problem som dig.

Derfor er det oplagt at bruge Google til at søge på en eventuel fejlmeddelelse, som Windows kaster i hovedet på dig.

Hvis det er en bestemt del af computeren, der er problemer med, som eksempelvis et softwareprogram, kan du prøve at kigge på producentens hjemmeside. Her finder du under Troubleshooting nogle af de typiske fejl og løsninger på problemerne.

Du kan dog også vælge selv at spørge om hjælp. Det kunne eksempelvis være på eksperten.dk, hvor kloge hoveder sidder klar til at hjælpe - helt gratis. Det kræver blot oprettelse af en brugerprofil.

Automatiske softwareopdateringer

3. Tag et screenshot af dit problem

Inden du beder om hjælp, kan du tage et screenshot af dit problem. Det er praktisk, da de personer, som skal hjælpe, kan se, hvad du slås med.

Det er ret simpelt at tage et screenshot.

Du klikker blot på tasten PrtScn, som gemmer sig i toppen af dit tastatur. Herefter åbner du programmet Paint. Højreklik og vælg Sæt ind. Du kan også blot vælge at bruge genvejen Ctrl+V (sæt ind).

Gem herefter dit screenshot.

4. Få hjælp med Windows

Nogle gange kan Windows faktisk løse en fejl for dig, selv om styresystemet måske ikke har det bedste ry som problemknuser.

Prøv at gå ind i Kontrolpanel - System og sikkerhed - Løsningscenter.

Her er det muligt at foretage en fejlfinding, og du kan desuden få ret præcise tekniske beskrivelser af problemer, som computeren tidligere har haft, eksempelvis programmer som pludselig er holdt op med at svare.

Hvis din computer er gået fuldkommen grassat, har du i Løsningscenteret også mulighed for at fortage en "Genoprettelse". Det vil sige, at du kan spole tiden tilbage til et tidspunkt, da computeren fungerede fint.

5. Hold din software opdateret

Hvornår har du sidst opdateret driverne til dit grafikkort? Hvis du ikke er en hardcore gamer, kan du formentlig ikke huske det. Men det er faktisk ikke dumt at holde computeren opdateret med de nyeste drivere og softwareopdateringer.

Især Windows Update er vigtig at huske, da den lapper eventuelle sikkerhedshuller i styresystemet. Hvis du ikke selv gider holde øje med softwareopdateringer, kan du få hjælp med Personal Software Inspector (PSI) - programmet kan downloades gratis her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere