Artikel top billede

Dansk teleselskab skal redegøre for CPR-sjusk

Efter sjusk med CPR-sikkerheden forlanger CPR-kontoret nu en skriftlig redegørelse fra dansk teleselskab.

Læs også:

Efter CPR-sjusk: Telefirmaer trues med hårde straffe

Stort sikkerhedshul: Så nemt kan man stjæle dit cpr-nummer

Sådan vil CPR-kontor stoppe misbrug af CPR-numre

CPR-kontoret forlanger nu en skriftlig redegørelse fra Telenor.

Virksomheden skal redegøre for, hvorfor det på flere af Telenors bestillingsportaler var muligt at skaffe sig adgang til andre folks CPR-numre.

"Vi har bedt Telenor om en nærmere redegørelse omkring situationen, herunder hvordan de vil sikre, at deres løsninger bringes i overensstemmelse med vores vilkår," siger Carsten Grage, der er kontorchef ved CPR-kontoret.

CPR-kontoret vil også afholde møde med teleselskabernes brancheforening omkring CPR-situationen.

Baggrunden for undersøgelserne er, at to it-studerende i maj og oktober afslørede kæmpe huller i CPR-sikkerheden ved flere teleselskabers bestillingsportaler.

Vil ikke begrænse brugen af CPR-registeret

Midt i oktober udtalte CPR-kontoret, at man ville overveje, om det overhovedet skulle være muligt at bruge CPR-registret oplysninger til validering.

Men nu trækker CPR-kontoret i land.

"Vi har ikke besluttet os for at begrænse adgangen. Jeg tager nu et møde med telebrancheforeningen og dens medlemmer, hvor vi drøfter situationen. Når erfaringerne fra det møde forelægger, så forventer jeg, at det stadig er vores holdning, at der er adgang til CPR-registret," siger Carsten Grage.

Har kun lukket for adgang i få tilfælde

Som administrator af CPR-registret har CPR-kontoret mulighed for at lukke ned for adgangen til CPR-registret, hvis en virksomhed ikke behandler oplysningerne på en korrekt måde.

Det er dog en mulighed, som CPR-kontoret ikke har benyttet sig flittigt af. Det fortæller Carsten Grage, der i de sidste 10 år har været ansvarlig for at håndtere brugen af CPR-registret.

"Det er omkring én eller to gange, hvor det har været nødvendigt at lukke for adgangen," siger Carsten Grage.

Er det for svært for CPR-kontoret at kontrollere virksomhedernes brug af CPR-informationer?

"Jeg vil ikke sige, at antallet af nedlukninger er udtryk for, at det er for svært at kontrollere virksomhederne. Vi forventer jo, at de som professionelle aktører overholder vores vilkår, herunder persondataloven, og sikrer at personhenførbare oplysninger ikke kommer uvedkommende til kendskab," mener Carsten Grage.

Adgangen lukkes kun i særlige tilfælde

CPR-kontoret mener ikke, at det er sets opgave at kontrollere virksomhedernes CPR-sikkerhed. Det er derimod op til virksomhederne selv at leve op til persondatalovgivningen.

Det betyder i realiteten, at der ikke er nogen kontrol med CPR-oplysningerne?

"Det er rigtigt, at vi ikke foretager en kontrol af, hvorvidt oplysningerne, der indhentes fra CPR-registret bliver behandlet i overensstemmelse med persondataloven. Det er op til den enkelte virksomheden eller myndighed at overholde gældende lovgivning og CPR-kontorets vilkår," siger Carsten Grage.

Læs også:

Teleindustrien helt blank overfor politiske trusler

Efter CPR-sjusk: Telefirmaer trues med hårde straffe

Stort sikkerhedshul: Så nemt kan man stjæle dit cpr-nummer

Sådan vil CPR-kontor stoppe misbrug af CPR-numre




IT-JOB

Boyum IT Solutions A/S

.NET Engineer with DevOps experience

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Risikostyringskonsulent til tværfagligt risikoteam

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

It-driftstekniker til nyt drift-team

Danske Commodities A/S

IT systems developer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere