Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Gode nyheder for danske it-firmaer: Strikse udbudsregler skal ændres

EU's forhadte udbudsregler er på vej mod opblødning, og det kan især betyde gode nyheder for den danske it-industri.

Læs også:
It-industrien i oprør: Udbudsreglerne skader os alle

It-industrien banker i bordet: Kræver ny udbudslov

De nuværende EU-udbudsregler, som blandt andet it-industrien gentagne gange har kritiseret som rigide og konkurrencehæmmende, er under opblødning.
Det fortæller chef Rikke Haahr fra den danske Udbudsportal under Kommunernes Landsforening (KL) og Erhvervs- og Byggestyrelsen.

"Lige nu forhandles der i EU om udbudsreglerne, og vi forventer, at der kommer et nyt EU-direktiv senest i foråret 2013," fortæller Rikke Haahr til Computerworld, efter direktivet egentlig burde have været på plads ultimo 2012.

Tal med din leverandør

Hun fortæller, at meldingerne på vandrørene fra Bruxelles tyder på, at ændringen af EU-direktivet blandt andet indebærer, at en offentlig kunde til et it-projekt i modsætning til nu gerne må tage kontakt til potentielle leverandører inden selve udbuddet for at blive mere klar i spyttet på, hvad der egentlig skal bestilles.

"Den lempelse vil være særlig relevant på it-området, da der ofte er komplekse udfordringer for kunden med at finde ud af, hvad der overhovedet skal bestilles. It-udbud kan i nogle tilfælde tage et år eller mere, og den tid vil kunne minimeres med en forudgående dialog med leverandørerne," fortæller Rikke Haahr.

Samtidig indskyder hun, at danske offentlige kunder som en konsekvens af fortolkningen af de nuværende EU-udbudsregler har været for pæne, forsigtige og præget af nul-fejls-kultur, så der er spenderet anseelige summer på advokater og it-konsulenter for at hive udbuddene i land.

"Vi har regnet på, at det offentlige kan spare 50 millioner kroner til eksterne parter, hvis reglerne inden for udbud er mere klare. Og det er endda et beløb, der er lavt sat," siger Rikke Haahr.

Tvivlsom tærskelværdi

Et andet stærkt kritiseret punkt i EU's udbudsdirektiv er tærskelværdien på 1,5 millioner kroner, der gør, at en offentlig myndighed er tvunget i EU-udbud, når der skal bestilles et nyt it-projekt til en værdi af mere end halvanden millioner kroner.

Det punkt stod blandt andet også på sedlen under det danske EU-formandskab i det første halvår af 2012, men alligevel ser det ikke ud til at blive rokket i det kommende EU-direktiv.

"EU har fundet ud af, at det er ekstremt sjældent, at der bliver budt på opgaver på tværs af landegrænserne inden for EU. Alligevel regner jeg ikke med, at tærskelværdien bliver sænket, da der på nuværende tidspunkt gælder samme værdi for samhandel med USA," vurderer Rikke Haahr.

Otte anbefalinger til bedre dansk udbudskultur

Dermed vil offentlige virksomheder efter det nye EU-direktiv formentlig fortsat fremover være tvunget til at gå i udbud, når de når over den magiske på 1,5 millioner kroner i deres it-projekter.

"Vi håber dog stadig på, at tærskelværdien kan blive hævet, og intet er afgjort endnu," siger Rikke Haahr.

Dansk udbudslov kan være på vej

Når udbuddet endeligt er på plads i EU-regi, så vil Danmark tilpasse de overordnede rammer til vores lille land. Og hvis der efterfølgende er politisk opbakning på Christiansborg, så vil der komme en specifik dansk udbudslov med klare krav tilpasset danske forhold.

Den danske udbudslov forventes at være på plads i starten af 2014, hvis alt går glat i Folketingssalen på Christianborg.

"Hidtil har det været overladt til Klagenævnet for Udbud at tolke EU's direktiver og generelle principper på udbudsområdet. Men kendelserne fra Klagenævnet er ikke formuleret på en måde, som gør det nemt at udlede den generelle betydning. De forholder sig til en konkret sag, og er ofte formuleret et svært forståeligt kancellissprog," forklarer Rikke Haahr.

Når og hvis der kommer en særskilt dansk udbudslov, vil offentlige indkøbere stadig være underlagt den danske tilbudslov med åben udbudsform og annoncering. Men vejen til det endelige indkøb vil være meget kortere og klarere.

"Vi har tidligere været imod en dansk udbudslov, da den kunne skabe mere bureaukrati. Men hvis reglerne er mere klare i Danmark, så kan det altså føre til væsentlige besparelser i det offentlige, som ikke behøver at være så forsigtige," vurderer Rikke Haahr fra Udbudsportalen.

Med lavere transitionsomkostninger regner hun med, at der kommer flere udbud, som kan føre til mere konkurrence, hvilket i sidste ende kan betyde flere leverandører og lavere priser på eksempelvis it-projekter.

Anbefalinger til bedre udbudskultur

KL er medlem af Udbudsrådet, som netop i dag har udsendt anbefalinger til at få en bedre udbudskultur i Danmark.

"Mange virksomheder og offentlige indkøbere oplever desværre, at udbud kan være omstændigt og koste mange ressourcer. Sådan behøver det ikke at være. En sund udbudskultur kan bidrage til at realisere de positive effekter af konkurrencen om de offentlige opgaver," begrunder Udbudsrådets formand, Jørgen Lindegaard, tidligere topchef hos KTAS, SAS og ISS, rådets anbefalinger.

Rådet foreslår blandt andet, at kunde og leverandør taler grundigt sammen inden udbuddet, og taler åbent sammen om åbenlyse og formelle fejl under udbuddet.

Du kan læse alle rådets otte anbefalinger til en bedre udbudproces her.

Læs også:
It-industrien i oprør: Udbudsreglerne skader os alle

It-industrien banker i bordet: Kræver ny udbudslov




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere