Artikel top billede

Sådan kan du undgå at blive ramt af logningsbekendtgørelsen

I en redegørelse fra Justitsministeriet kan du læse, hvordan du helt konkret kan undgå at blive logget via logningsbekendtgørelsen.

Læs også:
Minister udskyder beslutning om logningsbekendtgørelse igen

Så mange data har den danske stat logget om dit liv

Hvis du har lyst til at omgå logningsbekendtgørelsen, så har Justitsministeriet et par fif til dig.

Det skriver Troels Møller, der er aktiv hos den uafhængige tænketank Bitbureauet, på sin blog.

Helt konkret kan du minimere logning af din færden på internettet ved benytte dig af de største internet-operatører indenfor fastnet-internetprodukter.

Hvis du holder mere af mobil-data, så skal du holde dig til mindre mobil-operatører skriver Justitsministeriet i en redegørelse.

Redegørelsen, der er sendt fra Justitsministeriet til Folketingets retsudvalg, beretter samtidig, at logningsbekendtgørelsen er ubrugelig i praksis.

"Implementeringen af logningen blev imidlertid gennemført på en sådan måde, at den stort set blev uanvendelig, hvilket stod klart for politiet, da man første gang ønskede at gøre brug af sessionslogning i forbindelse med efterforskningen af en straffesag." beskrives det på side 32 i redegørelse.

Den ubrugelige bekendtgørelse kostede i 2007 godt 200 millioner kroner at etablere, og koster årligt telebranchen 50 millioner kroner.

Netværksteknik besværliggør logning
Når det drejer sig om fastnetoperatørenes forbindelser, så besværliggøres logningen på grund af netværksteknik.

Din operatør foretager registreringen på kanten til andre net i deres netværk, og det skaber problemer.

"Da datatrafikken på kantserveren er genereret af flere hundrede brugeres internetkommunikation, er det vilkårligt, hvilke brugeres data der logges i hver 500. pakke." fremhæver redegørelsen og fortsætter:

"På denne måde kan manglende fund af data fra en brugers IP-adresse hverken bruges til at be- eller afkræfte, om den pågældende rent faktisk har været aktiv på internettet i det pågældende tidsrum," lyder det.

Konklusionen på netværksproblematikken er helt klar. Logningen er uanvendelig.

"Den foretagne logning er hermed som udgangspunkt i praksis uanvendelig i politiets efterforskning, når bortses fra de 'heldige' tilfælde, hvor den pågældende brugers internetkommunikation tilfældigvis er blevet fanget i en logget datapakke." beskrives det.

Her har udbyderne problemer

Redegørelsen har helt konkrete forslag til dem, der vil skjule deres færden hos fastnet-operatørerne.

Det går i alt sin enkelthed ud på at vælge den rigtige operatør.

"De mindre udbydere har dog i dag i et vist omfang mulighed for at sessionslogge den enkelte brugers kommunikation. De mindre udbyderes tekniske løsninger hertil kan ikke anvendes af de store udbydere på grund af datamængdernes størrelse og infrastrukturens indretning."

Dermed er anbefalingen at vælge en stor operatør, fremfor en lille.

Og bekendtgørelsen går et skridt længere ved at fremhæve Danmarks største internetoperatør som et eksempel.

"TDC har imidlertid for nylig implementeret en løsning, som indebærer, at udbyderen sessions-logger den enkelte brugers sessioner for så vidt angår mobil datatrafik, mens trafik, der udgår fra TDCs fastnet-internetprodukter, ikke på nuværende tidspunkt er omfattet."

Sådan undgår du logning på mobilt-data
Hvis du benytter mobil-data fremfor fastnet-internet, skal du vælge små operatører, hvis ikke du ønsker at blive logget.

"TDC har imidlertid netop implementeret en ny løsning til håndtering og logning af mobildatatrafik. Dette system lagrer data i fuld overensstemmelse med logningsbekendtgørelsens regler, og er allerede anvendt i flere tilfælde," beskrives det.

Umiddelbart er teknikken til logning på plads. Og her burde det umiddelbart være nemt, fordi brugere af mobil-data typisk får tildelt den samme ip-adresse via deres abonnement.

Problemet opstår dog ved, at de fleste internetudbyderne ikke registrerer brugernes trafik til de porte som bruges til internetkommunikation.

"Problemet opstår herefter ved, at internetudbyderne - på trods af kravet herom ifølge logningsbekendtgørelsens § 5, stk. 1 - ikke registrerer, hvilke portnumre der har været anvendt ved den mobile internetkommunikation." beskriver redegørelsen og fortsætter:

"Da den modtagende internetsides server som udgangspunkt heller ikke registrerer oplysninger om anvendte porte, er det således ikke muligt for udbyderen at fremfinde brugeren af en bestemt IP-adresse på et bestemt tidspunkt."

Læs også:
Minister udskyder beslutning om logningsbekendtgørelse igen

Så mange data har den danske stat logget om dit liv
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere