Artikel top billede

4G snart forældet - nu kommer det ultra-hurtige 5G

Vi er først lige ved at vænne os til 4G-netværk, men nu er det 5G-teknologien, der begynder at røre på sig. Se her, hvad du kan vente dig af teknologien.

Mens TDC, Telenor, Telia og 3 herhjemme kappes om at markedsføre 4G/LTE som vor tids svar på opfindelsen af den dybe tallerken, er snakken om den næste generation af det mobile bredbånd, 5G, allerede begyndt andre steder i verden.

Et sydkoreansk nyhedsbureau, Yonhap, skriver, at Samsung har udviklet kerneteknologien til det, der vil blive femte-generations netværk, 5G. 

Selvom det formentlig først vil være i år 2020 eller senere, at der kan blive tale om en kommerciel lancering, er der allerede nu konkrete specifikationer på banen.

Hastigheden vil kort fortalt blive boostet i en grad, der vil få de nuværende netværksteknologier til at blegne ganske betydeligt.

Yonhap skriver, at man med 5G-forbindelserne vil kunne downloade en hel film på mindre end et sekund.

De teoretiske hastigheder, man kan opnå, lyder på mere end 10 Gbit/s, hvor LTE-specifikationen ifølge Wikipedia lyder på op til 300 Mbit/s downlink og 75 Mbit/s den anden vej.

Nyhedsbureauet skriver, at Samsung har testet, at man kan overføre data med op til 1 Gbit/s på nuværende tidspunkt.

En hel industri har kig på det næste store

Det er langt fra kun Samsung, der ser store perspektiver i at få sat skub på den næste generation af mobile netværk.

Også selskaber som Alcatel/Lucent, Ericsson og Nokia Siemens er godt i gang med 5G-udviklingen.

Nokia Siemens skriver eksempelvis om 5G:

"I modsætning til 4G, der i det store hele er baseret på en standiseret radioteknologi (LTE), så lægges der med med 5G vægt på udviklingen af eksisterende teknologier for at forbedre kapaciteten, kombinieret med evolution inden for radioteknologi eller - hvor det er nødvendigt - sågar en ændring af de systemmæssige designprincipper."

Samtidig lyder Nokia Siemens vision:

"En anden grundpille ved 5G vil være at anvende mange flere basestationer, der rulles ud i et heterogent netværk (HetNet), kombineret med 'macro sites' med mindre basestationer og brugen af en række radioteknologier."

"Disse vil inkludere LTE/LTE-A, HSPA, Wi-Fi og enhver anden fremtidig 5G-teknologi, der integreres fleksibelt i en hvilken som helst kombination."

En lignende definition havde Ericsson i forbindelse med dette års Mobile World Congress i Barcelona, hvor selskabet fremlagde dets vision for mobilnetværk i år 2020.

"5G er ikke én eller nogle få fuldstændig nye radioteknologier. I stedet fokuserer der på at gå efter en oplevelses-centeret tilgang snarere end en teknologi-centreret tilgang og således tilbyde en ultimativ oplevelse ved at integrere mange teknologier og dermed tilfredsstille forskellige behov," lød det blandt andet fra Ericsson.

Det kan du vente dig af 5G

5G handler med andre ord i høj grad om at udvikle videre på eksisterende teknologier og samspillet mellem disse, så man om nogle år vil kunnne tale om den femte generation af netværk, der tager over efter ller supplerer 4G.

Telia var det første selskab til at introducere 4G herhjemme i december 2010, men i dag er alle de store selskaber i stand til at tilbyde abonnementer til denne type netværk.

Selvom det naturligvis altid virker tillokkende, når en ny netværks-generation ser dagens lys, viser erfaringerne, at der typisk går nogle år, før man kan tale om en egentligt gennembrud på markedet.

Dels er de første abonnementer typisk relativt dyre, dels skal hardwareproducenterne begynde at sende nye produkter på markedet, der understøtter teknologien.

Og så skal indholdsudbuddet på nettet også retfærdiggøre, hvorfor man som forbruger skal opgradere på hasigheden .

Denne bevægelse på markedet sås meget tydeligt, da 3G blev introduceret tilbage i starten af årtusindeet her i Danmark, mens selve gennembruddet i brugen af teknologien først kom en del år senere, da telefonerne og tjenesterne var blevet modnet.

De forskellige generationer af netværk

Et kig i historiebøgerne viser i øvrigt, at der typisk går omkring et årti, mellem de forskellige generationer af mobilnetværk skydes i gang.

Således startede vi ud med det analoge NMT (Nordisk Mobil Telefon) i starten af 1980'erne, mens det digitale GSM kom til i starten af 90'erne.

Efter årtusindeskiftet blev det til UMTS, og i dag er det således LTE, der er det hotteste inden for mobilnetværk - i hvert fald nogle år endnu.

EU vil skabe 5G-jobs

At der er en vis tro på, at det giver mening at investere i 5G, vidner en EU-bevilling til forskning om.

I februar gav unionen således omkring 300 millioner kroner til 5G-forskning med det formål, at teknologien skal kunne være klar i 2020.

"Jeg vil have, at den europæiske industri skal være pioner inden for 5G, at det skal være baseret på europæisk forskning og skabe jobs i Europa - og vi vil bakke vores budskab op med penge," udtale Europa-Kommissionens næstformand, Neelie Kroes.

Læs også:

Skæv smartphone-udvikling: Disse teknologier forsømmes
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?