Top 100:Visma-koncernen brager frem: Fire af selskaberne blandt de 100 dygtigste i Danmark

Artikel top billede

Firmaer er alt for længe om at opdage angreb

Klumme: To ud af tre virksomheder er måneder om at opdage, at deres it-sikkerhed er kompromitteret.

Langt de fleste angreb på it-aktiver kommer udefra. Det viser en amerikansk rapport baseret på data om 621 sager, hvor fortrolige data kom i de forkerte hænder.

Rapporten er 2013-udgaven af firmaet Verizons Data Breach Incident Report. Den viser, at i 92 procent af sagerne kom truslen udefra. I 14 procent kom den indefra, og i 1 procent var en partner involveret. Tallene giver mere end 100, fordi en sag kan indeholde både interne og eksterne trusler.

Tallene er interessante, fordi sikkerhedsbranchen traditionelt har regnet med en tommelfingerregel om, at 80 procent af alle brud på sikkerheden skyldes interne trusler - altså typisk medarbejdere.

Mængden af eksterne trusler er steget støt fra 2008 til 2012, hvor den rundede 98 procent med kun fire procent interne trusler.

Det betyder selvfølgelig ikke, at organisationer skal undlade at beskytte sig mod svindel og angreb fra medarbejderne. Men det giver mening at bruge flere ressourcer på at beskytte mod angreb udefra.

Truslen fra de ansatte vokser i øvrigt ikke med virksomhedens størrelse. I store virksomheder udgør den 12 procent mod 14 procent for alle virksomhedsstørrelser.

Halvdelen er bander

Rapporten fortæller også, hvem angriberne er. Ser vi udelukkende på angribere udefra, udgør organiserede kriminelle grupper over halvdelen.

På andenpladsen kommer statsdrevne angrebsgrupper med 21 procent.

Men motiverne for de to hyppigste typer af angribere er vidt forskellige. Næsten alle sager, hvor organiserede forbryderbander er involveret, handler om at få fat i penge.

Omvendt er de statskontrollerede angrebsgrupper rene spionorganisationer. Det kunne for eksempel være den gruppe fra Kina, som jeg tidligere har skrevet om, APT1. Den bruger avancerede angrebsmetoder til at trænge ind hos amerikanske myndigheder og virksomheder.

Enhver virksomhed er et potentielt offer for angreb fra organiserede kriminelle grupper. Hvis der er penge at få fat i, er forbryderne interesserede.

Rapporten viser, at især virksomheder i detailhandlen taber penge som følge af angreb. Her er der dog en geografisk forskel: Små virksomheder i USA er mere udsatte.

Det skyldes sandsynligvis dårligere sikring af betalingskortsystemer. Fx er chipkort ikke så udbredte i USA som i Europa.

Spionage rammer bredt

Spionagetruslen er mere oplagt for organisationer, der er afhængige af fortrolige oplysninger såsom produktdesign, opskrifter eller statshemmeligheder.

Rapporten viser, at spionage rammer store som små - også en lille virksomhed uden egen it-afdeling kan blive offer for industrispionage.

Nogle organisationer har så værdifulde data, at de bliver mål for angreb, uanset hvad de gør. Andre bliver ofre på grund af det, de gør.

Uanset hvilken gruppe, din virksomhed tilhører, er det værd at starte med de enkle måder at øge sikkerheden på: Opdater software, fjern huller i jeres webprogrammer, gennemgå konfigurationer og ryd op i applikationer og data. Slet de data, I ikke har brug for at lagre, og beskyt resten.

Uopdaget i måneder

Det tager tid at opdage et angreb. Lang tid. I 66 procent af sagerne tog det flere måneder at opdage angrebet.

For mig at se er dette en af rapportens vigtigste pointer: Vi er alt for langsomme til at opdage angreb.

Her er der brug for at sætte ressourcer ind. Naturligvis er det vigtigt at investere i metoder til at forhindre angreb. Men vi kan ikke forhindre alle angreb. En tilstrækkeligt beslutsom angriber vil altid kunne finde et hul i alle vores forsvarsværker.

Derfor får du her mit forslag til en konkret øvelse: Regn med, at dit it-systems sikkerhed er blevet kompromitteret. Gå i gang med at finde ud af, hvad der er sket. Hvor er de kommet ind, og hvad har de fået fat i?

Jeg er sikker på, at mange af ofrene i de 621 sager i rapporten har opfattet angrebet som en undtagelse fra normen. Det er noget, der ligger uden for deres normale arbejdsgange.

Når det sker, træder en særlig beredskabsplan i drift. Naturligvis skal den type opgaver indgå i jeres beredskabsplan. Men overvej, om de også kan indgå i hverdagens arbejdsgange. Så kan I undgå, at der går måneder eller år, før I opdager et alvorligt brud på sikkerheden.

Det I finder ud af, giver jer ny viden om, hvilke trusler I er udsat for. Den viden skal så indgå, når I løbende revurderer jeres risikoanalyse.

Danske data

Jeg anbefaler, at du henter rapporten og læser den. Den er på godt 60 sider med masser af grafer, og den er god at blive klog af.

I år er den ekstra interessant, fordi data fra sager, som Verizon selv har været med til at undersøge, er suppleret med data fra en lille snes samarbejdspartnere.

Blandt dem er it-sikkerhedsfunktionerne hos det danske forsvar og politiet. Så danske sager indgår i statistikkerne.

DKCERT (www.cert.dk) er et dansk Computer Emergency Response Team. I samarbejde med tilsvarende CERT'er over hele verden indsamler DKCERT information om internetsikkerhed. DKCERT udsender advarsler og tager imod henvendelser om sikkerhedsrelaterede hændelser på internettet. DKCERT er en tjeneste fra DeIC, Danish e-Infrastructure Cooperation, under DTU.

Shehzad Ahmad opdaterer en gang om måneden Computerworlds læsere med de seneste tendenser inden for informationssikkerhed.

2013 Data Breach Investigations Report, Verizon Business (PDF-format)

Læs også:

Sådan beskytter du dig mod angreb fra Kina
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Om SAP Excellence Day 2022

På SAP Excellence Day 2022 får du et kondenseret og prioriteret overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

05. oktober 2022 | Læs mere


Sådan får du effektiv drift og udnytter de nye muligheder med Microsoft Dynamics 365

På denne konference kan du derfor få indblik i nyhederne i Microsoft Dynamics 365, erfaringer med udrulning af systemerne samt nyttig viden fra en række centrale leverandører om valgmulighederne i det omfattende system og erfaringerne ind til nu.

06. oktober 2022 | Læs mere


Cyber Security Strategy Trends 2022

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

11. oktober 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital